Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zkrácená podjazyková uzdička může způsobit potíže při kojení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8435x )

Podjazyková uzdička je slizniční řasa, která spojuje podjazykovou oblast se spodinou dutiny ústní. Jsou případy, kdy se dítě narodí s uzdičkou, která je zkrácená. Poznáte to jednoduše, není vidět špička jazyka, jazyk tvarem připomíná srdíčko. Je to tím, že uzdička táhne hrot jazyka zpět do úst. Zkrácená podjazyková uzdička může způsobit problémy s přisátím miminka a později i potíže v řečové oblasti.

shutterstock.com

Krátká podjazyková uzdička je vrozená vývojová vada. Délka této slizniční řasy musí být za normálního stavu taková, aby nedocházelo k omezování pohybu jazyka, a to ani ve směru vpřed (tj. při vypláznutí jazyka), ani směrem nahoru.

Na zkrácenou podjazykovou uzdičku může upozornit rodiče to, že dítě si nedokáže olíznout jazykem horní ret a vyplazování jazyka je nemožné nebo omezené a špička jazyka může být při vyplazování jakoby rozdvojená a připomíná srdíčko (to je způsobeno tahem krátké uzdičky).

Přirostlá podjazyková uzdička může v zásadě způsobit dva typy problémů:

  1. potíže při příjmu potravy
  2. potíže s výslovností

Potíže při příjmu potravy

První obtíže se mohou objevit u novorozenců, kdy špatně pohyblivý jazyk může působit potíže s přisátím k prsní bradavce při kojení. Může se stát, že uzdička je natolik krátká a přirostlá, že se miminku po porodu vůbec nedaří přisát. V tomto okamžiku není na co čekat a uzdička by měla být chirurgicky řešena prakticky ihned, aby se zajistil bezproblémový příjem potravy.

V druhém případě může být uzdička pouze lehce zkrácená a potíže při kojení nejsou tak zřetelné. Miminku se sice daří přisát, ale jen krátce a často se pouští. Lehce zkrácená uzdička nedovolí miminku vytvořit dostatečný podtlak při sání a jazýček táhne dolů a vzad. Miminko si pomáhá pohybem dásní a rtů. Špatná technika sání často způsobí prasklinky, krvácení či jiné bolestivé poškození bradavky, případně i zánět prsu. Dítě je v tomto případě často neklidné, plačtivé a více vyčerpané. Může u kojení více usínat. Také může mít potíže s přibíráním na váze, jelikož nedokáže sát tolik, kolik by potřebovalo. Potíže s kojením ovlivní také chování maminky, která pak může kojení velmi brzy a zbytečně vzdát. Důležitá je trpělivost a laskavý přístup, v neposlední řadě konzultace s pediatrem a laktační poradkyní. 

Zkrácení uzdičky může dítě omezovat nejen při kojení, ale také později při přechodu na tuhou stravu a při nácviku pití z lahvičky. Dítě má problém vytvořit dostatečný podtlak potřebný k nasátí tekutiny z lahvičky. 

Čtěte také: Kojení má výhody nejen pro dítě, ale i pro matku

Potíže s výslovností

V pozdějším věku se mohou objevit potíže s výslovností. Při zkrácené podjazykové uzdičce může být porucha vyslovování souhlásek d, t, n, l, r. Dítě je zpravidla odesláno na logopedii. Při logopedickém vyšetření logoped mapuje stav a pohyblivost mluvidel. Dítě na požádání provede několik cviků jazykem, z nichž je hned patrné, jak je jazyk pohyblivý.

Přestože se při vypláznutí jazyka nemusí objevit typické srdíčko, uzdička i tak může být přirostlá. To se pozná ve chvíli, kdy má dítě zvednout jazyk za horní řezáky. V případě přirostlé uzdičky to dítě nedokáže vůbec anebo jen částečně, navíc tento pohyb může být pro dítě i bolestivý. Dítě pak vyslovuje chybně hlásky.

Čtěte také: Co dělat, když dítě spadne na hlavu?

Přerušení podjazykové uzdičky

Jestliže se nedaří podjazykovou uzdičku rozmasírovat, sání působí nadále potíže miminku i mamince a netvoří se dostatek mléka (i po konzultaci s laktační poradkyní, kojením na požádání, společném spaní, dostatku tělesného kontaktu apod.), je doporučen chirurgický zákrok již v porodnici nebo v kojeneckém věku. V pozdějším věku je doporučený zákrok v případě, že uzdička působí potíže s výslovností a jazyk se nedaří rozcvičit. 

U kojenců, kde zkrácená uzdička působí potíže při sání, se provádí obvykle jen jednoduché nastřihnutí nebo naříznutí uzdičky v místním znecitlivění. U větších dětí, pouze v případech, kdy zkrácená podjazyková uzdička zjevně brání normální pohyblivosti jazyka a působí obtíže, je vhodné provést obvykle ambulantní chirurgický zákrok v místním znecitlivění. Po operaci je nutné jazykem cvičit, aby se naučil nové pohyblivosti. 

Rána se hojí velice rychle jizvou, která je bílá, žlutá nebo nejde vidět. Rizika jsou minimální, přesto existují. Může dojít ke krvácení většího rozsahu, infekci nebo opakovanému srůstu uzdičky (někdy je třeba opakovat i zákrok, jindy se problém vyřeší například masáží).

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce