Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Žloutenka typu C může dlouhodobě probíhat bez povšimnutí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7295x )

Žloutenka typu C je v posledních letech nejčastějším typem virové hepatitidy v ČR. Tato infekce je v západních zemích nejčastější příčinou nevratného poškození jater, jehož nejzávažnějším důsledkem je rozvoj jaterní cirhózy, chronického jaterního selhání a karcinomu jater.

shutterstock.com

Virus hepatitidy C se přenáší parenterálně krví, případně krevními produkty nebo deriváty. K nákaze dochází nejčastěji u uživatelů injekčních drog, po aplikaci piercingu nebo tetování za nesterilních podmínek, sexuálním stykem s osobou pozitivní na toto onemocnění nebo přenosem z pozitivní matky na dítě při porodu. Dříve byli ohroženi také pacienti v pravidelném dialyzačním léčení a po krevní transfuzi. Od zahájení testování krevních derivátů a orgánových štěpů v roce 1992 je v současné době hlavní cestou přenosu tohoto viru sdílení injekčních stříkaček při injekční aplikaci drog.

Příznaky onemocnění žloutenkou typu C

Onemocnění žloutenkou typu C může dlouhou dobu probíhat bez příznaků. Nemocní často netuší, že jsou nakaženi, příznaky infekce se totiž dají snadno zaměnit s jinými nemocemi. Může se projevovat například extrémní únavou, nevolností nebo zvracením či ztrátou chuti k jídlu. Často se na infekci přijde náhodně v rámci jiného onemocnění nebo testování. Jediným příznakem infekce může po dlouho dobu být zvýšení hodnot jaterních enzymů. Pokud nemoc není léčena, může vést k rozvoji cirhózy, případně až k rakovině jater. Diagnózu proto musí stanovit jedině lékař za použití speciálních krevních testů. U někoho se symptomy onemocnění projeví už 2 týdny po infekci, u někoho třeba až po 6 měsících. U některých pacientů se příznaky infekce projevily až po 30 letech.

Mezi nejčastější příznaky onemocnění žloutenkou typu C patří:

  • extrémní únava;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • horečka;
  • tmavá moč;
  • bolest kloubů nebo svalů;
  • bolest nebo citlivost v břišní či jaterní krajině;
  • šedé zbarvení stolice;
  • žloutenka – zežloutnutí pokožky a očního bělma.

Obáváte se, že jste se mohli nakazit žloutenkou typu C?

Jediným správným řešením této situace je vyšetření, které ukáže možnou přítomnost viru v těle. Negativní výsledek testů vám vrátí klid, pozitivní výsledek bude impulsem pro zahájení náležité léčby. K dispozici je několik typů testů, které lze absolvovat:

Test na protilátky

Pokud jste infikováni žloutenkou typu C, váš imunitní systém vytváří specifické protilátky, které s onemocněním bojují. Tento typ testu zkoumá přítomnost právě těchto protilátek. Je-li jejich přítomnost v těle prokázána, byli jste někdy nakaženi žloutenkou typu C. Pokud existence protilátek prokázána není, vaše tělo do kontaktu s virem žloutenky typu C pravděpodobně nepřišlo. Vzhledem k vývoji onemocnění je k potvrzení diagnózy nutné opakování krevního testu.

Test PCR (polymerázová řetězová reakce)

Test PCR je využíván pro zjištění existence viru žlountenky typu C v organismu. Lze jím určit, zda jste infikováni HCV virem a v jakém množství se ve vašem těle nachází. 

Test na zjištění míry poškození jater

Pokud u vás byla žloutenka typu C potvrzena, lékař může provést další vyšetření, která mu pomohou zjistit, do jaké míry jsou játra poškozena. Jedním z testů  může být i tzv. biopsie jater, kdy se z jater odebere malý vzorek tkáně, který je vyšetřován pod mikroskopem. 

V posledních letech se stále častěji používají i neinvazivní metody jako je Fibroscan nebo ARFI. Při tomto typu vyšetření je použit přístroj podobný ultrazvuku a pomocí zvukových vln se měří tuhost jater bez nutnosti odběru vlastní jaterní tkáně.

Současné možnosti léčby

Onemocnění bylo řadu let velmi těžce léčitelné a úspěšnost léčby byla malá. V posledních letech však došlo k vývoji nových specifických léků (antivirotika), které výrazně zlepšily úspěšnost léčby.

Žloutenka typu C se může léčit pomocí kombinace interferonu s přímo působícími antivirotiky. Tato léčba však není vždy úspěšná a musí se opakovat. Často je doprovázena i nepříjemnými vedlejšími účinky.

V dnešní době jsme svědky revoluční změny v léčbě hepatitidy C. Nově máme k dispozici moderní, účinnou léčbu, která dokáže nemoc zcela vyléčit. Jedná se rovněž o léčbu přímo působícími antivirotiky, ovšem bez použití interferonu. Tato tzv. bezinterferonová léčba je ve formě tablet, je kratší a pacienty dobře snášena. S ohledem na dobrou bezpečnost a účinnost bezinterferonové léčby se ukazuje, že by mohla být využívána i u pacientů, u kterých dosavadní léčebné možnosti selhaly nebo z různých důvodů nemohly být použity.

Jak se nenakazit

Na rozdíl od hepatitidy A a B neexistuje proti C typu hepatitidy očkování. Jedinou prevencí je obezřetnost a vyhýbání se rizikovým faktorům: nesdílet navzájem holicí potřeby, zubní kartáčky, injekční stříkačky, dodržovat zásady bezpečného sexu používáním kondomu.

Zdroj: www.ikem.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce