Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat při poranění se o pohozenou injekční jehlu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5512x )

V poslední době se stále častěji setkáváme s problémem, kterým je poranění o pohozené injekční jehly. Tyto injekční jehly odhazují na veřejných prostranstvích většinou injekční uživatelé drog, a tím bezprostředně ohrožují osoby, které se o ni náhodně poraní.

Dobrá rada
shutterstock.com

Jde o to, že injekční uživatelé drog, především ti, kteří si půjčují injekční jehly a stříkačky anebo sdílí roztok drogy, jsou mnohem častěji postiženi některými infekcemi, které se přenáší krví. Jedná se především o virové žloutenkami typu C, B i A, ale i infekci HIV. K přenosu těchto infekcí postačuje minimální množství krve, které zůstává v průsvitu injekční jehly. Po poranění o pohozenou jehlu je velmi důležité provést soubor opatření, která zamezí nebo alespoň sníží riziko vzniku výše uvedených infekčních onemocnění.

Co dělat, poraníte-li se o pohozenou injekční stříkačku?

1) Bezprostředně po poranění nechat ranku volně krvácet (krvácení sníží dávku případného viru). Ranku nemačkat!

2) Po zastavení krvácení ranku důkladně vymyjte vodou a mýdlem a ošetřete dezinfekčním roztokem – nejlépe Jodisolem. Tento roztok má antiseptický a protivirový účinek.

3) Co nejdříve vyhledat praktického lékaře, lékaře hygienické stanice či nejbližší infekční oddělení nemocnice.

Lékař provede vyšetření krve na virové žloutenky typu A,B a C a vyšetření na infekci virem HIV. Poté zhodnotí Váš imunitní stav a v odůvodněných případech zajistí očkování proti žloutence typu A i B v souladu s platnou legislativou. (proti žloutence typu C není dosud očkovací látka k dispozici)

Podle charakteru poranění Vám může být nabídnuto krátkodobé preventivní (profylaktické) podávání léků s cílem omezit riziko infekce virem HIV (proti viru HIV není dosud očkovací látka k dispozici).

Co dělat, najdete-li pohozenou injekční stříkačku?

Nález injekční stříkačky je nepříjemná situace. Použité injekční jehly a stříkačky mohou být zdrojem infekčních chorob (HIV, žloutenky), proto jsou likvidovány jako nebezpečný infekční odpad a neměly by se tedy dostat na volně přístupná prostranství. Přesto se může stát, že odhozenou stříkačku najdete. V této chvíli existuje několik možností řešení:

1) Nález volně odhozené injekční stříkačky nahlaste: Policii ČR nebo Městské policii na linkách 158 a 156, které zabezpečí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob.

2) Informujte okolí o nálezu, aby se o stříkačku nikdo neporanil.

3) V krajním případě, není-li vyhnutí (v okolí se např. pohybují děti), můžete stříkačku zlikvidovat sami. V tuto chvíli buďte velmi opatrní. Stříkačku seberte papírovým kapesníčkem, či listem rostliny a vložte jehlou dolů nejlépe do plechovky, poté plechovku sešlápněte a vyhoďte do koše. Můžete také stříkačku vložit do PET lahve, láhev pevně zašroubujte a vyhoďte. Injekční stříkačka se sbírá zásadně za píst, nikoliv za jehlu! Nikdy jehlu od stříkačky neoddělujte! I v tomto případě informujte o místě nálezu. 

Zdroj: www.aids-hiv.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce