Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žlučník - zánět

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 446332x )

Zatímco o kaméncích ve žlučníku nemusíte řadu let vědět, tak akutní zánět žlučníku jistě nepřehlédnete. Je to častá, velmi bolestivá, ale celkem dobře řešitelná náhlá příhoda břišní. Pokud vznikne u nemocných v kritickém stavu, bývá prognóza mnohem horší.

shutterstock.com

Jaké jsou příznaky

Akutní zánět žlučníku zcela jistě nepřehlédnete. Většinou navazuje na žlučníkovou koliku, která se projevuje jako kolísající většinou velmi silná bolest v pravém podžebří šířící se do zad, často doprovázená zvracením. Příznaky akutního zánětu žlučníku jsou podobné, ale trvají déle, bolesti bývají stálé, převažuje spíše nevolnost než zvracení, objevuje se říhání, plynatost. Bývá zvýšená teplota, někdy i lehká žloutenka (ikterus). Když zánět přejde na okolí, začne se bolest zvýrazňovat při hlubokém dýchání, břicho je citlivé na dotek, v pravém podžebří tvrdé. Později se může rozvinout i náhlá příhoda břišní, při které břicho velmi bolí, je celé tvrdé, objevuje se zvracení, neodcházejí plyny. Tento stav Vás velmi brzy dovede k lékaři.

Akutní zánět žlučníku může být komplikován nahromaděním hnisu ve žlučníku (empyém), vznikem opouzdřeného hnisavého ložiska (absces) nebo úplným protržením stěny žlučníku (perforace).

Vleklý chronický zánět žlučníku je častým doprovodným jevem kaménků ve žlučníku nebo vzniká po akutním zánětu. Projevuje se nenápadně - nadýmáním, špatnou snášenlivostí některých jídel, neurčitými tlaky a bolestmi v pravém podžebří – soubor těchto příznaků označujeme za biliární dyspepsii.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Veronika
38x

Jak poznam ze mam zánět žlučníku?

Anna
48x

Dobrý den nedávno sem měla takový problém strašně mě bolel žaludek a šlo my to až pod levou a pravou stranu podžebří.nemohla sem chodit bylo my na zvracení nakonec sem teda zvracela a motala se my hlava .bylo my opravdu zle tak sem se chtěla zeptat jestli by to mohl zlobit žlučník.tenhle stav sem už měla asi 4krát ale ted to bylo opravdu silné.Děkuji za odpoved.Jestli mužete poslat odpoved na e-mail na [email protected]

stanislav kratochvil
32x

dobry den uz toho mam plne zuby kazdy tyden jsi beru dovolenou na dva dny trapi me velke bolesti celeho bricha na leve i prave strane me porad picha citim jak kdybi nekdo do me nalil beton a ten zacal tvrdnout pred 14dni jsem mel strasne krece ty trvali cely den no ated me to chytlo zase jemi na zvraqceni a boli me naleve strane pod zebry nevim co delat neni to prijemne jestli mozno odpoved na [email protected] dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 32. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění žlučníku

Významné choroby žlučníku jsou vlastně jenom tři: žlučníkové kaménky (cholelitiáza), zánět žlučníku a rakovina žlučníku.

Trápí vás žlučník?

V ordinaci gastroenterologa zaujímají pacienti s onemocněním žlučníku a žlučových cest značné procento. Jedním z nejčastějších onemocnění nejen žlučníku, ale i trávicího traktu vůbec, jsou žlučníkové kameny, neboli cholecystolithiáza...

Léčivé rostliny používané při onemocnění žlučníku a žlučových cest

Léčivých rostlin příznivě působící na žlučník a žlučové cesty je skutečně celá řada.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce