Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když se vám nedaří přestat kouřit, přizvěte odborníka

( Renata Vyšínová | přečteno: 8659x )

Típnout poslední cigaretu a bez jakékoli pomoci, to dokáže jen málokdo. Všichni ostatní potřebují pomoc. Zabere víc náplast, léky nebo elektronická cigareta? Na to jsme hledali odpovědi u odborníků.

shutterstock.com

Několik otázek jsme za vás položili MUDr. Alexandře Kmeťové z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN.

Jak se od sebe liší, když se někdo snaží přestat poprvé a jiný již poněkolikáté? Měl by každý z nich zvolit jiný způsob odvykání?

"Kouření je chronické, vracející se onemocnění. Je však důležité nevnímat návrat ke kouření po jisté době abstinence jako selhání, právě naopak - poučit se. Uvědomit si, v jaké situaci pacient selhal a naplánovat důsledně předem náhradní řešení pro tuto situaci tak, aby si v budoucnu nezapálil. Jednotlivé pokusy se mohou lišit zkušeností kuřáka z předchozího pokusu. Léky se používají ty samé, jen se může změnit preparát, nebo použít kombinace."

Doporučujete nikotinové náplasti – a raději hned, nebo až když selhává vůle?

"Pokud pacient není schopen přestat kouřit bez léčby, je tato jistě indikovaná. Co se týče náhradní terapie nikotinem, je vhodné kombinovat náplast s orální formou nikotinu (tj. inhalátorem nebo žvýkačkou), protože náplast uvolňuje nikotin pozvolna a žvýkačka nebo inhalátor slouží k pokrytí akutní potřeby nikotinu."

Je dobré řešení nahradit obyčejnou cigaretu tou elektronickou?

"Elektronické cigarety jsou v ČR považovány za tabákový výrobek. Obsahují výtažek z tabáku, nejedná se o čistý nikotin, některé studie ukázaly dokonce stopovou přítomnost karcinogenů. Je však pravdou, že jsou méně škodlivé než klasické cigarety - záměrně se vyhýbám slovu "zdravější" ve spojení s tabákem!"

Kdy by měl kuřák zajít do centra pro odbornou pomoc? Kolik pak za ni zaplatí?

"Jakmile je pacient motivován k odvykání a nedaří se mu přestat, měl by vyhledat odbornou pomoc. V Centrech pro závislé na tabáku, kterých je po celé ČR kolem 35, je léčba hrazená zdravotními pojišťovnami - pacient hradí pouze 30 Kč poplatek za vyšetření. Naopak, léky hrazené nejsou, ty si pacient musí hradit sám."

A na kolik takové léky přijdou?

"Léky jsou indikovanány u fyzicky závislých pacientů a slouží k potlačení abstinenčních příznaků. Jejich cena se liší dle preparátu, pohybuje se kolem ceny krabičky - krabičky a půl cigaret denně (tj. cca 2 000 Kč měsíčně). Většina pacientů však za cigarety dá víc - nicméně 70 Kč denně za krabičku "bolí méně" než dát najednou 2 000 za léky."

Jak dlouho trvá obvykle proces odvykání - a po jaké lhůtě o sobě může kuřák říci, že už to zvládl.

"Kouření je závislost jako každá jiná. Pacienty zpravidla považujeme za abstinenty po roce nekouření, nicméně platí to samé jako např. u alkoholiků - jakmile chtějí udržet abstinenci, nesmí si již nikdy dát skleničku (resp. cigaretu), protože se jednak aktivují receptory pro nikotin, jednak se vrátí k naučenému chování, tím pádem je 99% šance, že začnou kouřit. Postoj abstinujícího kuřáka k cigaretám již nikdy nebude takový, jako postoj nekuřáka. A návrat ke kouření v ambulanci vidíme i po desítkách let. Je potřeba během celého zbytku života zvýšené ostražitosti a pamatovat si, že i jedna cigareta, nebo dokonce i jen potažení z cigarety jej může vrátit ke kouření!"

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zúza

Dobrý večer, měla jsem to štěstí, že mne před více jak dvěma lety oslovila technika pomocí přístroje BICOM2000-kouřila jsem v té době téměř 44let.Terapie na zmíněném přístroji je jednoduchá,nebolestivá,časově nenáročná-finančně milostrdná..před 26měsíci stála 1000,-Kč, dnes 1300,-Kč.Je mnohem levnější, než celé Champixy, Nicorette náplasti, žvýkačky a jiné nesmysly...také je účinější...tato terapie má úspěch u zhruba 90% klientů. Jen člověk musí být připraven opravdu kouřit přestat. Pokud připraveni a odhodláni nejste, pak není nic, co by Vám pomohlo.Jen mne veeelmi udivuje, že tuto metodu nikdo moc nedoporučuje...PROČ????se o ní nezmiňuje paní Mudra Králíková se svojí suitou?No protože by přišly o kšeft-tu svoji ordinaci na Karláku by museli zavřít a přišla by i o mnoho peněz od farmaceutického průmyslu, když doporučuje a předepisuje náplasti,champix a podobná svinstva klientům, kteří to v dobré víře že jim to pomůže k nekouření používají. Terapie mi pomohla na první pokus - bez bolestí hlavy, absťáků atd.-mohu jen vřele doporučit!Mohu sedět mezi kuřáky a naprosto mi nevadí,že si zapalují cigárko...vadí mi pak jen doma, jak mi smrdí vlasy,kůže, šaty-dříve jsem to jako kuřák neregistrovala...musela jsem být pohroma pro nekuřáky:((((((Jen jedna firma funguje v Praze,Pardubicích, Kolíně a Hradci Králové...ale když budou zájemci dobře hledat, tak se touto terapií zabývá firem více po clé republice. Zdravím a přeji hodně úspěchů při pokusech o nekouření. Zúza

fulla

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce