Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Kolagen nejen proti stárnutí pleti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 493x )

Kolagen je hojně zastoupenou a důležitou částí lidského organismu. Jedná se o bílkovinu, jejíž úlohou je zajišťovat stabilitu a pružnost tkání. Tvoří asi 10 % celkové hmotnosti lidského těla a jeho podíl je patrně nejvýraznější v kůži – proto se o něm často mluví v souvislosti s vyhlazením vrásek. Nicméně úkol kolagenu je důležitější, než zabezpečit „věčné mládí“. Je totiž také nezbytný pro zdraví kloubů.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Slovo kolagen je odvozeno od řeckého výrazu kólla, tedy klih nebo přeneseně lepidlo, čímž odkazuje na jeho důležitou funkci v těle – působí totiž jako jakési „pojidlo“. V těle se kolagen vyskytuje přibližně ve 30 různých typech.
Nejčastější typy jsou Typ I, obsažený v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži, Typ II, obsažený v chrupavkách, Typ III, který je hlavně v kůži, vlasech, svalech a kostech a Typ V, vyskytující se v pružné výstelce cév... Jednotlivé typy mohou své složení i měnit,“ vysvětluje ortoped MUDr. Róbert Pituch. Pro krásu je tedy dobrá kondice kolagenu v těle velmi důležitá, protože zajišťuje pružnost pleti a pomáhá udržovat hydrataci kůže. Tím zajišťuje sekundárně „mladistvý“ vzhled. Ještě důležitější je ovšem kolagen pro zdraví.

Jak se vyznat v kolagenech?

Zdravé klouby se bez kolagenu neobejdou! Tělo si tuto bílkovinu sice „vyrábí“ samo, ale s přibývajícími léty kolagenu v organismu ubývá. Užívání kolagenu proto patří do skupiny konzervativní terapie při přicházejících potížích s klouby, ale také slouží jako možnost prevence před větším plánovaným zatížením – například při sportování nebo fyzicky namáhavé práci. Existují dva různé přístupy, jak zvýšit množství či udržet potřebnou výši kolagenu v těle.
„Rozdělil bych je na kolagen v přirozené podobě, který je užíván v malých množstvích a jeho úlohou je stimulace imunitního systému, aby neodbourával vlastní kolagen a naučil se ‚mít ho rád‘. Druhou skupinou jsou přípravky, které jsou určeny jako doplnění množství kolagenu v kloubech,“ vysvětluje MUDr. Pituch rozdíl mezi kolagenem v přirozené formě, který se nachází například ve volně prodejném doplňku stravy Cemio Kamzík, a takzvanými kolagenními želatinami či hydrolyzáty, jež naopak dodávají již upravené části kolagenu do organismu cestou trávicího traktu ve větších dávkách.
„Vlastní vstřebatelnost těchto kolagenních částic a jejich transport do potřebné oblasti není ale jasně hodnotitelný,“ upozorňuje ortoped. Jinak řečeno: Kolagen v přirozené podobě stimuluje imunitní systém ve střevě a upravuje metabolismus vlastního kolagenu v těle. Kloubní výživy fungují jako suplementace kolagenu – doplnění množství kolagenu v těle.
„Pokud se pro některou z těchto variant rozhodnete, je ideální užívat cca 2× ročně po dobu 2–3 měsíců dle výrobce a doporučení,“ dodává Pituch.

Léčení kloubů přináší omlazovací efekt!

Dalo by se říci, že léčení kloubů za pomoci kolagenu přináší i efekt omlazovací. Kolagen totiž ovlivňuje vzhled a kvalitu pokožky, vlasů, nehtů i zubů.
Efekt na vlasy a nehty bývá pacienty – a zvláště pacientkami – pozitivně hodnocen,“ připouští MUDr. Pituch. Ovšem pozor – řeč je o vnitřním užívání. Pokud jde například o pleťové anti-age krémy či šampony s kolagenem, mohou sloužit jako ochrana před zevními vlivy, ale do vnitřní struktury kůže takto kolagen nepronikne. Jeho molekula je totiž příliš velká, v přirozeném stavu je stočená do tvaru trojité šroubovice a spojená do vláken, případně sítí, navíc prostoupená a obalená molekulami cukrů a vody. Kvůli své velikosti na molekulární úrovni se proto nemůže do pokožky vstřebat a tímto způsobem vyhlazovat vrásky.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce