Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nedostatek železa v krvi - častá příčina únavy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5351x )

Únavu pociťuje v dnešní uspěchané době čas od času skoro každý. Často to přičítáme pracovnímu vypětí, rodinnému shonu, nedostatku spánku nebo špatné stravě. Příčina může být ale v nedostatku železa, kterým dle údajů Světové zdravotnické organizace trpí dokonce 10 % populace.

shutterstock.com

Nedostatkem železa jsou ohroženější ženy, rychle rostoucí děti a senioři

Během života nastává celá řada situací, kdy železo z běžné stravy nestačí. Nedostatkem železa jsou ohroženější ženy, například kvůli silné menstruaci nebo v těhotenství, kdy organismus musí vyrobit krev i pro miminko a jeho zdravý vývoj. Poptávka po železe se u nastávajících maminek zvyšuje ve 2. a 3. trimestru. Zde nepokrývá pouze potřebu miminka, nýbrž lze jeho přísun chápat i jako jistou formu přípravy na porod a šestinedělí, tedy období nezřídka provázené i výraznějšími krevními ztrátami. Nedostatek železa se velmi často týká i aktivních sportovců kvůli větší míře pocení, kdy organismus přichází o minerály. Železo jim pak schází pro transport kyslíku v těle a sportovní výkon je horší, než by mohl být. Dalšími rizikovými skupinami jsou rychle rostoucí děti nebo senioři. Špatné stravovací návyky ale mohou vést k nedostatku železa nebo později dokonce k anémii u kohokoli.

Příznaky nedostatku železa

Hlavními příznaky nedostatku železa může být kromě únavy i nedostatek energie, poruchy koncentrace a pokles výkonnosti v práci či ve škole, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, mírné bolesti hlavy, dušnost, bledost, snížená imunita, nervozita, nespavost, rychlý tlukot srdce, studené ruce a nohy a závratě.

Deficit železa v krvi není těžké prokázat

Lze to buď s použitím domácího testu, kdy se stačí pouze lehce píchnout do prstu a počkat si na výsledek, nebo pomocí krevního testu u praktického lékaře, na který má každý nárok během preventivní prohlídky jednou za dva roky. Tato vyšetření spolehlivě stanoví hladinu železa v krvi (tzv. transportní železo), ale nevypovídají nic o zásobách železa v organismu. Zásobní železo se totiž běžně nevyšetřuje. Pokud delší dobu převládají ztráty železa nad jeho příjmem (již zmiňované těhotné ženy a ženy se silnou menstruací, nebo pacienti s chorobami trávicího traktu, kdy i přes dostatečný příjem železa v potravě není střevo schopno toto železo vstřebat do organismu), může dojít k vyčerpání zásob železa a objeví se deficit i transportního železa v krvi.

Železo doplní potraviny i doplňky stravy

Železo je obsaženo v celé řadě druhů ovoce a zeleniny (například meruňky nebo červená řepa), v oříšcích a semenech a především v tmavém mase. V případě nevyvážené, jednostranné stravy nebo při omezení příjmu masa (zejména tmavého) může snadno dojít k nedostatečnému příjmu železa do organismu.

V případě akutního nedostatku lze železo do organismu dodat pomocí produktů s jeho obsahem. Velkou nabídku naleznete v internetovém obchodu Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce