Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Daruj krev! Každá kapka se počítá.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 843x )

Autonehody, úrazy, operace, léčba závažných onemocnění. Všude tam se hraje o minuty a nejcennější tekutinou se tak stává krev, přičemž jeden její odběr, trvající maximálně čtvrt hodiny, může zachránit tři až čtyři lidské životy. Na to upozorňuje právě i Světový den dárců krve, který má jednak poděkovat dárcům krve, ale také upozornit na důležitost a cennost této jedinečné tekutiny.

shutterstock.com

Na 14. června připadá Světový den dárců krve, který má zvýšit povědomí o potřebě zdravé, bezpečné krve a také poděkovat dobrovolným dárcům. V tento den se narodil držitel Nobelovy ceny Karl Landsteiner. Tento rakouský biolog a lékař (patolog) rozdělil typy lidské krve na A, B a C (dnes známé jako 0) a přišel i na to, že krevní transfúze provedená mezi lidmi stejné krevní skupiny nevyvolává hemolýzu čili pacientovi pomůže bez negativních vedlejších efektů.  Na jeho práci navázal v českém prostředí Jan Janský, který v roce 1907 prokázal existenci čtvrté krevní skupiny a představil přesnou klasifikaci skupin. Janského jméno nese plaketa věnovaná dárcům krv, který objevil Rh faktor v krvi. Průběžné výzvy nemocnic o darování krve jsou stále aktuální, jelikož i v České republice chybí na 100 000 dárců. 

Současná medicína se bez darované krve neobejde, nelze ji totiž nijak vyrobit ani nahradit. Je důležitá nejen v případě těžkých úrazů, operací, ale i při léčbě otrav. Na darované krvi jsou celoživotně závislí lidé na dialýze či se zhoubnými nemocemi krve. Vyrábějí se z ní také léky pro nemocné s poruchami její srážlivosti, s poruchami obranyschopnosti či pro pacienty s popáleninami.

Za univerzální dárce se považují lidé s krevní skupinou 0, naopak univerzálními příjemci jsou ti, jejichž krevní skupina je AB.

Čtěte také: Co o nás prozradí krev

Kdo může darovat krev?

Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let s minimální váhou 50 kg, jako prvodárci se přijímají osoby do 60 let. Muž může darovat krev 4×, žena 3× ročně. Ženy by neměly darovat krev během menstruace, těsně před ní a ani těsně po ní. Ještě před vlastním odběrem se provede z malého vzorku krve vyšetření krevního obrazu, u prvodárců se navíc provádí i vyšetření moči. Lékař potenciálnímu dárci před odběrem změří tlak a pulz a posoudí celkově jeho zdravotní stav a způsobilost k odběru. Dárce před odběrem také vyplňuje dotazník zaměřený na prodělaná onemocnění nebo možné kontakty s infekcí, rizikové chování apod.

Kde mohu darovat krev?

Darovat bezplatně krev můžete na transfuzní stanici. Těch je v ČR velké množství a jsou lehce dostupné, o čemž se můžete přesvědčit v seznamu transfuzních stanic.

Čtěte také: Když tuhne krev v žilách

Chci se stát dárcem krve. Co mám udělat?

Z medicínského hlediska je vhodné začít odběrem tzv. plné krve (tj. odběr cca 450 ml krve tak, jak je dárci odebrána ze žíly). Speciální odběry jednotlivých složek krve (tj. samotné červené krvinky, krevní plazma, krevní destičky), při nichž jsou ostatní složky dárci v průběhu odběru vraceny, může dáce – v případě své ochoty a potřeby transfuzního zařízení - podstoupit, snášel-li dobře právě odběry plné krve. Je k nim často třeba i dalšího vyšetření (EKG). Možnost darovat krev má dárce prakticky v každém okresním městě.

Praktické informace pro dárce

Jaké zásady dodržovat před odběrem?

  • Den před odběrem vypijte dostatečné množství nepřeslazených nápojů (čaj, káva, ovocné šťávy, džusy, minerálky).
  • Večer před odběrem a ráno v den odběru nejezte tučnou stravu. Večeře s nižším obsahem tuků: omezte těžce stravitelná jídla a jídla s vysokým obsahem tuků (smažená jídla, tučná masa, uzené ryby, houby, vnitřnosti, majonézové saláty, ...).
  • 14 hodin před odběrem nepijte alkoholické nápoje.
  • Důležitý je také dostatečný odpočinek a spánek.
  • Na odběr nechoďte nalačno. Ráno před odběrem posnídejte lehkou stravu a vypijte dostatek tekutin.
  • 6 – 12 hodin před odběrem by se nemělo kouřit.

Co vzít s sebou k odběru?

  • průkaz totožnosti
  • kartičku pojištěnce
  • legitimaci dárce krve (opakovaní dárci)

Jak probíhá odběr krve?

  • Odložíte si věci v šatně a dostanete dotazník dárce.
  • Sestra zaznamená vaše údaje.
  • V laboratoři vám bude odebrán vzorek krve k předodběrovému vyšetření (analýza trvá asi 5 minut).
  • Lékař zkontroluje vyplněný dotazník a posoudí váš zdravotní stav.
  • Občerstvení před odběrem – dostanete pečivo a nápoj.
  • Vlastní odběr krve.
  • Občerstvení po odběru – nápoj a drobná sladkost.
  • Dostanete omluvenku do zaměstnání, potvrzení na odečet daní a stravenku.
  • Vyzvednete si své věci v šatně a odcházíte.

Standardně se odebírá 450 ml krve a samotný odběr trvá 5-10 minut. Celková doba strávená na transfuzním oddělení při darování plné krve je asi 50 – 100 minut.

Čtěte také: Autotransfuze aneb darujte si krev

Jaké zdravotní komplikace mohou nastat po odběru?

Při nedostatečném a krátkém stlačení místa vpichu může vzniknout hematom (modřina). Někteří dárci mohou mít po odběru pocit na omdlení, celkovou nevolnost a může dojít až ke kolapsu. Tomu lze však předcházet tím, že dárce před odběrem vypije dostatečné množství tekutin a lehce posnídá. Na transfuzním oddělení je vyškolený personál, který v případě potřeby včas zasáhne a pomůže. Po odběru by člověk neměl minimálně 12 hodin vykonávat činnost vyžadující zvýšenou pozornost a námahu.

Co se děje s darovanou krví?

Po odběru se provádí podrobné vyšetření krve. S ohledem na minimalizaci rizika přenosu závažných chorob darovanou krví je zajištěna diagnostika omezující přenos AIDS a žloutenek typu B a C. Dále se provádí zjištění krevní skupiny, Rh faktoru a tzv. nepravidelných protilátek v krvi, krev se testuje i na syfilis. V případě odchylky u některého z vyšetření je dárce následně informován a je mu doporučen další postup. Z krve se přímo na transfuzním oddělení hned po odběru připravují transfuzní přípravky, tedy jednotlivé složky: červené krvinky, krevní destičky a plazma.

Čtěte také: Jste stále unaveni? Možná máte anémii

Výhody bezplatného dárcovství krve

Vedle hřejivého pocitu z toho, že pomáháte zachraňovat lidské životy, máte také nárok na:

  1. Pracovní volno (v den darování) s náhradou mzdy (pokud odběr krve nakonec neproběhne, tak máte nárok na volno s náhradou mzdy po dobu cesty na a z darování krve).
  2. Odečtení 3 000 Kč od základu daně z příjmu za každé jedno darování krve (dárci kostní dřeně si za 1 odběr mohou odečíst 20 000 Kč od základu daně z příjmu).
  3. Pravidelný přehled o vašem zdravotním stavu.
  4. Máte nárok na občerstvení před i po odběru krve (často formou žetonů do kantýny nebo formou švédského stolu).
  5. Je vám proplaceno jízdné a parkovné.

Darování krve podporují i zdravotní pojišťovny, které se snaží dárce motivovat příspěvky v různé formě. Například na pohybové aktivity, preventivní očkování, stomatologickou péči, brýlové čočky, rehabilitační služby. Často i na dentální hygienu, slevu na cestovní pojištění či vitamíny a potravinové doplňky.

Příspěvek pro dárce krve

  • VZP nabízí v roce 2022 dárcům krve a kostní dřeně finanční příspěvek až 3000 Kč a k tomu až 35 dní cestovního pojištění zdarma.
  • ZP MV ČR poskytuje v roce 2022 dárcům krve a kostní dřeně příspěvek až 5000 Kč a další finanční příspěvky v rámci preventivních programů.
  • ČPZP poskytuje dárcům krve a kostní dřeně příspěvek až 6000 Kč a další finanční příspěvky v rámci preventivních programů.
  • OZP nabízí v roce 2022 dárcům krve a kostní dřeně příspěvek až 3000 Kč a další finanční příspěvky v rámci preventivních programů.
  • VoZP poskytuje dárcům krve a kostní dřeně příspěvek až 4000 Kč a další finanční příspěvky v rámci programu preventivní zdravotní péče.
  • RBP poskytuje v roce 2022 dárcům krve a kostní dřeně příspěvek až 3000 Kč a další finanční příspěvky v rámci bonusových programů a preventivních balíčků.
  • ZPŠ poskytuje v roce 2022 dárcům krve a kostní dřeně finanční příspěvek až 4000 Kč a další finanční příspěvky v rámci zdravotních programů.

Darujte krev a zachraňte život!

Smyslem Světového dne dárců krve je poděkovat všem, kteří se rozhodli krev darovat, zdůraznit potřebu bezpečné krve a transfuzních přípravků i zásadní význam bezpříspěvkového dárcovství krve pro zdraví lidí na celém světě. Tento den má být také pobídkou všem, aby usilovali o dárcovství krve bez finanční motivace a aby byli bezpříspěvkoví dárci morálně podporováni. Letos motto Světového dne zní: Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj životy! Proto neváhejte a zapojte se. Nikdy nevíte, kdy darováním krve někomu zachráníte život, stejně jako někdo jiný může zachránit život zase vám.

Zdroj: prodarce.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce