Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

3 nejčastější problémy se zuby a jak jim předcházet

( Komerční prezentace | přečteno: 8094x )

Vnímání stomatologie se u nás liší od jiných oborů. Řeknete-li třeba “nejmodernější počítač”, či “nejmodernější auto”, znamená to totéž po celém světě. Stejně tak i ve všeobecné medicíně pacienti u nás stejně jako jinde zcela běžně užívají výhod nových metod, jako jsou srdeční bypassy a stenty, endoskopické operace, transplantace, či protonové ozařování.

shutterstock.com

V zubním lékařství je bohužel povědomí velké části naší populace pozadu. Čeští pacienti často podstupují zákroky z poloviny minulého století a spokojí se i s nekvalitním materiálem jen proto, že to hradí pojišťovna: plomby za pár korun, kovové můstky, protézy. Přitom dnes již lze kaz nejen vyvrtat a zaplombovat, ale i zavčas zastavit a především zabránit systematickou péčí téměř na 100 % vzniku kazu i škodám na parodontu. Tam, kde je již pozdě a ke škodám došlo, nabízí moderní stomatologie minimálně invazivní metody, adhezivní keramiku, implantáty. A hlavně prevenci, která není formální, je opravdu účinná a dopřeje luxus vlastních zdravých zubů. Filozofii služeb nejvyšší kvality a nejmodernějších postupů vyznáváme i na brněnské zubní klinice Apollonia.  Pojďme se však nyní podívat, jaké jsou nejčastější problémy, se kterými nás pacienti navštěvují, a jak jim zabránit.

1 . Zubní kaz

Nejčastější příčina návštěv u zubaře. Zubní kaz je narušení zubní skloviny a dentinu.   Na vzniku kazu se podílí bakterie zubního plaku a cukry. Kaz je způsoben špatnou ústní hygienou a nevhodným stravováním.

Dávno je pryč doba, kdy se každý kaz musel vrtat. Počínající zubní kaz dnes už umíme zastavit a léčit. I větší kazy ale dovedeme na naší klinice ošetřit naprosto bezbolestně díky nejmodernějšímu vybavení a účinným a šetrným metodám znecitlivění.

Nejlepší prevencí před kazem zůstává správná péče o chrup. Řada nových pacientů je po návštěvě naší dentální hygienistky překvapena, že léta sice zuby čistili poctivě, ale nesprávně, někdy dokonce tak, že si ubližovali. Chyby se najdou v zubním kartáčku, stejně jako ve špatném způsobu čistění. Ideální je měkký kartáček rovně zastřižený s vlákny, která neodírají sklovinu. Lidé se také ještě nenaučili dostatečně využívat dalších důležitých pomůcek, jako jsou mezizubní kartáčky, nitě, jednosvazkové kartáčky, i pomůcek, které čistění zubů a masáže dásní doplňují, jako třeba ústní sprchy.

Jak vám pomůže se zuby dentální hygienistka?

Ideální péče o vaše zuby dosáhnete, když navštívíte v rámci naší kliniky dentální hygienistku. Hygienistka – to je v Česku poměrně nová profese, na rozdíl třeba od USA nebo západní Evropy. Všechny hygienistky musí mít specializované a velmi důkladné vyšší odborné nebo bakalářské vzdělání. Na naší klinice zaměstnáváme už víc než deset let hygienistky dvě a na chrupu našich klientů je to znát. Návštěva hygienistky trvá asi hodinu. Začíná se prohlídkou, poté se dokonale zbaví jeden zub po druhém kamene i všech povlaků, na závěr se zuby vyleští. Důležitá je instruktáž, protože i zkušení pacienti potřebují poradit, na které místo při hygieně zapomínají nebo co nedělají úplně správně. Hygienistka podle individuálních potřeb nejlépe vysvětlí čistění zubů, vybere správný druh i velikost dalších pomůcek jako třeba mezizubních kartáčků.

2. Krvácení dásní a paradentóza

Krvácení dásní je v drtivé většině případů projevem zánětu. Tento zánět je vyvolán zubním povlakem, tedy plakem. Zubní povlak je tvořen z velké části baktériemi, které pevně lpí na zubu. Odstranit povlak ze zubu lze jen mechanicky, tedy na části zubu žvýkáním potravy, u krčků a mezi zuby jedině různými pomůckami. Ústní pasty nebo vody sice pomohou, ale samy o sobě nic neřeší. Stejně tak i vitamíny, bylinky a výživové doplňky. Tam, kde nesetřeme povlak mechanicky kartáčkem, usadí se do něj minerální látky a vznikne zubní kámen. Kámen je tedy zkamenělý povlak (plak), obsahuje obrovské množství baktérií a dráždí ještě více než povlak. Odstranit kámen může jen lékař a hygienistka ultrazvukem nebo ručně.

Krvácení dásní je jen jedním z projevů počínajícího zánětu parodontu, lidově paradentózy. Dásně sestupují, zuby se časem uvolňují, viklají se, mohou se i křivit. Na rentgenu je vidět, že kost, ve které by měl zub držet, ustupuje a ztrácí se. To je již pokročilá parodontitis.

Jak tedy předejít této nemoci nebo ji zastavit? Nechat odborně odstranit zubní kámen a povlak (hygienistka nebo zubař) a potom sám odstraňovat poctivě dvakrát denně zubní povlak ze všech plošek zubů. Podíváte-li se na model chrupu, zjistíte, že je to velmi členitý útvar se spoustou ploch a mezer. Kdybyste měli dokonale očistit takový model třeba od nánosu obarveného škrobu, trvalo by vám to určitě déle než tři minuty, spíš 10 až 15 minut. Šikovné pomůcky jako mezizubní kartáčky, zubní nit, superflos vám to sice usnadní, ale čas samy to neočistí. Je to jen na vás, abyste 2x denně dokonale odstranili všechen povlak ze svých zubů.

chrup

3. Zápach z úst (halitosis)

Dokáže vás zcela diskvalifikovat ze společenského i intimního života a pořádně znepříjemnit život vašemu okolí. Po příčině by vám měl pomoci pátrat zubní lékař. Naprostá většina případu je způsobena bakteriemi v dutině ústní, často bývá u silných kuřáků. Hledáme zubní kámen, povlak, paradentózu, rozpadlé zuby, povlak na jazyku, špatně čistitelné můstky, staré protézy. Teprve když lékař nenajde žádnou z těchto příčin zápachu, je nutno pátrat i po nádoru v ústech či po onemocnění jícnu, žaludku nebo dýchacího traktu.

Na zakrytí halitózy lze koupit řadu preparátů. Nejdůležitější je ale najít příčinu a odstranit ji a to lze jen v ordinaci lékaře.

Moderní stomatologie je komplexní obor, který je velmi vzdálen zubařské péči, jak ji máme v povědomí z dřívějších dob. Na naší klinice dovedeme pomocí svých zkušeností a dobrého vybavení citlivě řešit řadu problémů jak zdravotních, tak estetických. Pokud jste v našem článku nenašli odpověď na otázku, která vás trápí, pomůžeme vám v naší zubní poradně nebo s vámi problém důkladně probereme při osobní návštěvě na klinice Apollonia.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce