Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergie na roztoče se na podzim a v zimě zhoršuje

( aktualizováno 27. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2645x )

Roztoči jsou nejčastější příčinou vzniku astmatu a celoroční alergické rýmy. Milují teplo a vlhko, a tak nejčastěji zasídlí v našich postelích, kde mají ideální podmínky pro množení. Samotní roztoči ani alergickému jedinci nevadí. Problémem jsou jejich výkaly, které spolu s domácím prachem vdechujeme. Jestliže se tedy chceme uchránit, musíme snížit množství prachu i množství roztočů.

shutterstock.com

Roztoči jsou živočichové, členovci, původem podobní klíšťatům, kteří dorůstají maximální velikosti 0,3 milimetrů, čímž jsou pro pouhé oko neviditelné. Ve své podstatě jsou to neškodní tvorové, kteří se živí organickými odpady, jakými jsou odumřelé částečky kůže, peří anebo třeba vlna. Právě z těchto důvodů se jim nejvíce daří v našich postelích. Bohužel jsou silnými alergeny, alergizující na nich nejsou pouhé fekálie, které vylučují, ale i jejich slupka a sliny.

Kde roztoči žijí?

Roztoči milují teplo, vlhko a místa, kam nesvitne sluníčko. Jejich největší sezónou jsou podzimní plískanice či zimní měsíce, kdy se začíná topit. Navíc moderní způsob života, který má na svědomí skutečnost, že se lidé v tomto období více pohybují ve svých domovech jim velice vyhovuje. Nejlépe se jim daří v lůžkovinách a postelích obecně, odtud se dostávají i do jiných částí bytu, nalézt je můžeme v bytových textiliích, čalouněném nábytku a kobercích. Mimo to mají rádi skladiště s potravinami a také hnízda ptactva či hlodavců. Postel je však jejich hlavním útočištěm a stojí za nočními problémy, kdy člověk začíná nejvíce trpět od ulehnutí až do ranního vstávání. Ideálním prostředím jsou totiž jak polštáře, peřiny, ale i matrace, které díky lidskému teplu bývají zahřívány na správnou teplotu. Postel je pro ně také nejlepším zdrojem potravy, protože je zde dostatečný přísun odumřelé tkáně a peří, či vlny. Vlhkost zajišťujeme svým potem, kdy během jedné noci vypotíme od 0,2 – 0,75l potu.

Roztoči se nacházejí také v prachu (v každém gramu jich je až 2 000 až 15 000), proto je alergie na ně často zaměňovaná za alergii na prach, která neexistuje. Škodit tito živočichové nepřestávají ani po uhynutí. Kromě bílkoviny v jejich výkalech způsobuje alergickou reakci také bílkoviny v drti jejich mrtvých těl. Roztočům domácího prachu se daří v teplých, vlhkých a tmavých podmínkách, zejména tam, kde je vlhkost kolem 70 % a teploty stoupají nad 25 stupňů Celsia. 

Jen málo roztočů dokáže přežít při vlhkosti nižší než 45 %. Snížení úrovně vlhkosti po dobu jedné a půl hodiny denně může roztoče zahubit,“ vysvětluje Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice v mikrobiologii společnosti Dyson. Vařením jídla nebo horkou sprchou lze však snadno udržet vysokou vlhkost v našem domě, zejména v zimě, kdy máme tendenci větrat o mnoho méně. Proto po těchto činnostech otevřete okna nebo použijte ventilátor.

Jakmile se venku ochladí, máme tendenci trávit více času uvnitř a méně často větrat své domovy,“ říká Gem McLuckie. A co víc, prach je dostatečně lehký, aby se dostal do ovzduší. Když zapneme topení, proudy vzduchu mohou rozvířit výkaly roztočů a alergeny v našem domě. Z tohoto důvodu mnoho alergiků zjišťuje, že se jejich příznaky alergie v zimních měsících zhoršují.
Začátek podzimu je proto ideální čas na odstranění a snížení přítomnosti prachu a alergenního materiálu ve vašem domě. Ve skutečnosti je podzimní úklid stejně důležitý jako ten jarní,“ říká Gem McLuckie.

Mnoho z nás zná výtok z nosu, slzení očí a svědění v krku po přesunutí starého zaprášeného oblečení. Tento jev ovšem představuje pouze mírnou reakci na alergeny roztočů. U některých jedinců však může být dopad závažnější.

Jak se alergie na roztoče projevuje?

Přestože je alergie na roztoče celoroční, tedy pereniální, silnější příznaky se objevují na podzim a v zimě. 

  • Alergická rýma - vodnatá sekrece, ucpaný nos, kýchání
  • Alergické záněty očních spojivek - zarudnutí, svědění, pálení a slzení očí, případně i s otokem očních víček
  • Astma bronchiale - obtížné dýchání, hvízdání, dušnost a kašel. Problémy se obvykle ještě více zhoršují v průběhu noci
  • Atopický ekzém je charakteristický pro svá zarudlá kožní ložiska, která značně svědí.
  • Hypersenzitivita na roztoče mimo celkem klasických projevů může vyvolat i trávicí obtíže jako nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjmy a podobně.

Alergie na roztoče u dětí

U dětí se alergie projevuje především pocitem ucpaného nosu, ztíženým dýcháním, chronickou rýmou a dráždivým kašlem. Obtíže se vyskytují spíše v noci, ale také ráno po probuzení.  Pokud je dítě alergenům vystavováno dlouhodobě, může u něj způsobit nemoci jako:

  • Alergickou rýmu
  • Zánět dutin
  • Zánět průdušek
  • Atopický ekzém

Zmíněné příznaky často doprovází nekvalitní spánek a následná únava během dne, což má dopad na každodenní život. Nedostačující odpočinek vede například k omezení tělesných aktivit, ale také ke zdravotním komplikacím, jejichž výsledkem může být i alergické astma. Alergií na roztoče trpí až 85 % astmatických pacientů. V osobním životě může mít alergie negativní vliv také na učení a rozvoj, což se týká hlavně dětí.

Diagnostika přecitlivělosti na roztoče

Zda jste skutečně alergičtí, potvrdí pomocí krevních nebo kožních testů alergolog. Jedná se především o odběr krve a vyšetření hladiny IgE a ECP a pak provedení prick testů (kožní testy) se zaměřením právě na tyto roztoče. Diagnostiku může podpořit i vyšetření na plicním anebo ORL vyšetření. Kromě těchto vyšetření je možné provést ještě tzv. provokační  test, kdy se provádí přímá provokace pacienta alergenem s očekáváním nějaké reakce (nejčastěji se jedná o plicní anebo nosní podráždění).

Pozitivní testy na alergie na roztoče jsou extrémně časté u lidí s astmatem, různými typy dermatitidy a častými infekcemi dutin. Studie také naznačují, že vystavení vysokým hladinám roztočů, zejména v raném věku, zvyšuje riziko vzniku alergie na roztoče a astmatu.

Léčba alergie na roztoče

Lékem bývají tzv. antihistaminika. Zabraňují vyplavování histaminu, hlavního zprostředkovatele nepříjemné reakce, z žírných buněk. Antihistaminika ve formě tablet působí v celém těle, ale existují i ta, která mají pouze místní účinek (například v podobě očních kapek). Od alergické rýmy nebo astmatu zase uleví spreje a inhalátory s místně působícími kortikosteroidy. Řešením, které ale nemá okamžité účinky, může být i alergenová imunoterapie. Její podstata spočívá v tom, že se do organismu vpravuje postupně se zvyšující množství alergenu. Tělo si na něj přivykne a přestane na jeho přítomnost odpovídat přehnanou reakcí.

Prostředky na alergii je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Kromě léků spočívá léčba především v prevenci v podobě odstranění alergenů.

Preventivní opatření u alergie na roztoče

  • Snížit vlhkost v bytě pod 50 %.
  • Často větrat – každou místnost alespoň 30 minut denně.
  • Sušit prádlo mimo obývací pokoj a ložnici.
  • Udržovat v ložnici 18 stupňů Celsia a méně, ve zbývajících místnostech pod 20 stupňů.
  • Používat hypoalergenní polštáře, přikrývky i potahy.
  • Prát povlečení alespoň jednou týdně při teplotě 60 stupňů Celsia.
  • Prach utírat pravidelně vlhkým hadříkem, aby se nerozvířil do prostoru. Mopy a úklidové soupravy najdete i v e-shopu Lékárna.cz.
  • Omezit koberce, rohože a závěsy anebo je každý den vysávat pomocí vysoce účinného vysavače s kvalitními filtry, pro alergiky je ideální pořídit si vysavač, který pracuje bez jejich přítomnosti.
  • Jednou ročně prát přikrývky, polštáře a deky.

Jelikož se velké množství roztočů nachází také v plyšových hračkách, doporučuje se jejich umístění do mrazáku, a to alespoň na dobu 24 hodin. Mráz roztoče zabije. Hračku následně vyperte, abyste se zbavili mrtvých těl.

Pravidelné větrání je základ

Každé ráno pořádně a intenzivně svůj dům vyvětrejte, čerstvý vzduch a sucho totiž roztočům vadí. Pokud jste byli zvyklí postel ihned po probuzení ustlat a pěkně uspořádat, už to nedělejte! Tím byste jen vytvářeli příznivé prostředí pro roztoče v posteli. Zakryli byste vlhkost, která se v noci v posteli usadila. Ložnici důkladně vyvětrejte a nechte peřiny důkladně provětrat. Vhodné je i pravidelné větrání a otáčení matrací, protože právě v nich se kumuluje vlhkost a pot.

Roztoče hubí slunce a sucho, proto ložnici vystavujte sluníčku a světlu. Odtáhněte pokud možno všechny záclony, závěsy nebo žaluzie a nechte do ložnice proudit sluneční paprsky. Výborné je dát peřiny a polštáře na balkón nebo do okna. Podobně i matrace vyhoďte ven na slunce.

V zimě nechte jednorázově byt vymrznout. Pootvírejte okna, aby roztoči uhynuli. Výborným způsobem je vyhodit peřiny a matrace během mrazu do okna nebo na balkón. O tom, že je potřeba pravidelně prát povlečení, není třeba hovořit. Proto ho měňte pokud možno co nejčastěji a vyperte je aspoň na 60 °C.

Roztoči v matracích

V případě, že vás čeká nákup nové matrace a máte doma alergika, určitě zvažte antibakteriální matraci s protiroztočovou úpravou, která je pro alergiky i astmatiky ideální. Antibakteriální matrace jsou vyráběny kombinací materiálů, které eliminují výskyt roztočů nebo bakterií, a poskytují tak účinnou a trvalou ochranu před roztoči, plísněmi a jinými mikroorganizmy. Jsou to hlavně moderní pěny se speciální antibakteriální úpravou, například ULTRA-FRESH, která likviduje roztoče a mikroorganizmy.

Existují také spreje na ničení roztočů z domácího prachu - Exaller a Sanytol.

Pomohou i antialergenní potahy

Nejlepší jsou matrace s pratelným antialergickým potahem, například z aloe vera nebo se stříbrem. Ve vlhkém prostředí stříbro totiž růst mikroorganizmů potlačuje nebo je úplně usmrcuje. Antialergenní povlaky na matrace jsou tkané z husté textilie, přes kterou neprojdou ani roztoči ani jejich exkrementy. Roztoči neproniknou do lůžkovin a do matrace se nedostane jejich potrava, tedy šupinky z kůže. Izolovaní roztoči tedy zahynou. Uzavření matrací slibuje snížení velkého množství roztočů. Povléct těmito antialergenními potahy můžete i starší matrace. Alergeny tak zůstanou vevnitř a nedostanou se na povrch.

Odborníci alergikům doporučují nákup speciálního povlečení, které představují bariérové povlaky pro matrace, polštáře a přikrývky. Jejich pořízení ovšem představuje vyšší jednorázovou finanční investici. Speciálně tkaná mikrostruktura látky je pro roztoče zcela nepropustná a alergeny se tak z lůžka nemohou uvolňovat. Bariérové povlaky proto mají velmi vysokou účinnost a hodí se pro těžké alergiky.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce