Alergie na vejce je druhá nejrozšířenější

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27152x )

Alergie na vajíčka je druhou nejběžnější potravinovou alergií v dětském věku (na prvním místě je alergie na mléko a mléčné výrobky). Obvykle se projevuje už ve velmi nízkém (batolecím) věku, ale více než polovina dětí však vyroste ze své vaječné alergie než dosáhnou dospělosti.

shutterstock.com

Většina lidí přitom reaguje alergicky pouze na bílek, ale někteří jsou citliví i na žloutek. Prokazatelně je alergických na vejce až 1,5 % dětí. U dospělých je situace jiná, tam není alergie na vejce příliš častá i když je možné, že i v dospělém věku se tento druh alergie objeví poprvé. Vaječná alergie se projevuje jako většina ostatních potravinových alergií – obvykle se objeví během několika minut, max. do dvou hodin po požití vejce, resp. potraviny obsahující vaječnou bílkovinu. Většinou netrvá více než jeden den.

Čtěte také: Cholesterolu z vajíček se bát nemusíte

Alergické projevy vaječné alergie

  • na kůži: objeví se ve formě červených pupínků (kopřivka), ekzému, zrudnutí a svědění oblasti kolem úst,
  • ve formě angioedému (otok rtů, jazyka nebo obličeje)
  • trávicí trakt: zde může být ve formě žaludečních křečí, nevolnosti, zvracení nebo průjmu,
  • dýchání: příznaky mohou pokrývat širokou škálu od nezávažných jako je rýma, svědění, svědivé, rudé a slzící oči, kýchání až po závažnější formy – astma, kašel a sípání.

Většina postižených osob má některou z výše popsaných alergických reakcí, ale existuje určité malé procento osob, které mohou na vejce reagovat anafylakticky. Tato život ohrožující reakce způsobuje např. silný otok rtů, jazyka a dýchacích cest vedoucích k plicím, což všechno způsobí silné dýchací obtíže. Ohrožující je i nebezpečný pokles krevního tlaku, který může způsobit závratě nebo ztrátu vědomí a rychle tak vést k rozvoji šoku, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitý zásah lékařů.

Očkování proti chřipce konzultovat s lékařem

Jednou ze zvláštností u vaječné alergie je potenciální nebezpečnost očkování. Viry pro chřipkové vakcíny jsou často kultivovány na kuřecích embryích. Trpí-li někdo alergií na vejce, měl by konzultovat se svým lékařem otázku vhodnosti aplikace této vakcíny. Ve většině případů (je-li jejich alergie slabá) se neobjeví žádná alergická reakce nebo jen velmi slabá, např. kopřivka. U někoho by však očkování mohlo vést až k anafylaktickému šoku, proto se detailní konzultace s lékařem předem, silně doporučuje.

Označování výrobků obsahující vejce

Od listopadu 2005 je ze zákona nutné všechny potraviny prodávané v evropských zemích označovat  na etiketě poznámkou, zda daný výrobek obsahuje vejce (byť ve stopovém množství) či nikoliv. Tzn., že obsahuje-li produkt vejce nebo některý z následujících vaječných derivátů, musí být výrobek v souladu s tím řádně označen. Mimo Evropskou unii toto nařízení neplatí, proto u výrobků ze zemí mimo EU je možné (pro lepší orientaci ve vaječných produktech) použít následující seznam:

  • čerstvá vejce (od jakéhokoliv ptačího druhu – tj. slepičí, křepelčí, kachní, pštrosí, husí)
  • vaječný prášek, sušená vejce, mražená vejce, pasterizovaná vejce
  • vaječné bílkoviny (např. (ovo)albumin, (ovo)globulin, livetin, ovomucin, (ovo)vitellin)
  • vaječný bílek, vaječný žloutek
  • vaječný lecitin (E322)
  • lysozym
  • livetin
  • vaječná melanž

Čtěte také: Velikonoce a vejce: jak poznat čerstvá a proč je nekupovat v supermarketu?

Alergie na žloutek

Můžeme jíst potraviny obsahující pouze bílek. Navíc alergeny ve žloutku se varem dobře rozkládají a přestávají být nebezpečné. Alergik pak může jíst dokonce celá vejce. Je třeba opatrně otestovat.

Alergie na bílek

Můžeme vyzkoušet jídla vyráběná pouze s přidáním žloutku. Alergeny v bílku se teplem rozkládají jen částečně. Potraviny, které obsahují malou koncentraci vajec a zároveň jsou důkladně uvařené nebo upečené, tak některým vaječným alergikům nemusí způsobovat obtíže. Míchaná vejce nebo hemenex však nadále budou rizikové. Velmi záleží na míře alergické přecitlivělosti každého pacienta!

Čím nahradit vejce v kuchyni

Na první pohled nepostradatelná vajíčka lze v kuchyni nahradit. Nejčastěji se používá bramborový či kukuřičný škrob, rýžová mouka, pudinkový prášek, instantní droždí, prášek do pečiva či želatina.

V obchodech se již řadu let prodává výrobek Vajahit,kterým se dají nahradit celá vejce nebo žloutky při pečení a vaření. Raději jej ale nepoužívejme do jídel určených malým alergikům a atopikům, protože hlavními složkami jsou sója a mléčná syrovátka.

Čtěte také: Čím nahradit vejce v kuchyni

Jak přísně musíme dietu dodržovat?

O tom, zda můžeme jíst alespoň potraviny s označením „může obsahovat stopové množství vajec“, se poradíme s lékařem. Dávka vaječných alergenů, kterou můžeme zkonzumovat, aniž by se objevila alergická reakce, vyplyne z alergologických testů. Lidé s velmi slabou formou alergie na vejce například snášejí v malém množství běžné pečivo s obsahem vajec.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 123 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Proč máte potíže s dýcháním, zjistí spirometrie

Trápí vás častá dušnost, zadýcháváte se při námaze nebo máte už dlouho pocit, že vám leží na plicích kámen? Všechny tyto příznaky by měly být pro vašeho lékaře důvodem, aby vás poslal na spirometrii. Ta potvrdí, zda jsou důvodem potíží nemoci dýchacích cest.

Alergie přicházejí nečekaně a v každém věku. Otestujte sebe i své blízké

Pálení oči, nosu, kýchání, svědění kůže nebo noční kašel mohou být příznakem reakce na některý z alergenů, které se nacházejí všude kolem nás. Jaro a rozkvetlá příroda každoročně přivádějí do ordinací odborných lékařů tisíce lidí.

V létě si dávejte pozor na citrusové vůně

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků se v létě u lidí častěji objevují popáleniny, alergické reakce a podráždění pokožky. Vyrážky ale mohou vznikat také důsledkem kombinace slunečních paprsků a látek obsažených v kosmetice. Parfemace výrobků trápí podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele Evropské komise až 16 % ekzematiků. O vzniku alergických reakcí i o složení přípravků na léto se v komentáři rozpovídal dermatolog Tomáš Kampe.

Pyl

Pyl je pro rostliny v podstatě totéž, co spermie pro živočišnou říši. Pro člověka je z hlediska tohoto produktu důležitý vysoký obsah živin a alergizujících látek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.