Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Angina pectoris

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 232935x )

Nedokrevnost myokardu vzniká v důsledku nepoměru mezi potřebou a dodávkou kyslíku do srdečního svalu. Příčinou může být snížení přívodu krve zúženými věnčitými (koronárními) tepnami nebo naopak náhlé zvýšení spotřeby kyslíku v srdečním svalu.

shutterstock.com

U lékaře

Při první návštěvě lékaře s vámi bude nejprve podrobně probrána anamnéza (předchorobí). Lékaře budou v první řadě zajímat vaše současné obtíže, jaký je charakter bolesti zda je pálivá, svíravá, bodavá, kde je lokalizovaná, kdy a jak často se objevuje, kdy vymizí, zda je bolest doprovázena dušností, kašlem apod. Všechny informace, které lékaři sdělíte o svých obtížích jsou důležité. Dále bude zjišťovat vaše ostatní onemocnění, dietní zvyklosti, fyzickou aktivitu, kouření a léky, které užíváte. Také se bude ptát na nemoci, které se vyskytly v rodině, hlavně srdeční infarkt a jiné srdeční obtíže, cévní mozkové příhody a ischemická choroba dolních končetin.

Potom vás lékař vyšetří. Změří vám krevní tlak, poslechne vám srdce, plíce, šelesty nad velkými cévami, prohmatá břicho a zjistí, zda nemáte otoky nohou. Další nutné vyšetření bude EKG (elektrokardiograf), při kterém je snímána elektrická aktivita srdce. Toto vyšetření nebolí, v klidu ležíte a sestra vám na hrudník a končetiny nalepí elektrody, které elektrické impulsy z vašeho srdce přenášejí do přístroje. Už z tohoto vyšetření se dá usuzovat, že máte ischemickou chorobu srdeční a vaše obtíže jsou skutečně anginou pectoris. Někdy je ale toto klidové EKG zcela normální a musí se přistoupit k vyšetření při námaze – zátěžovému EKG. Provádí se nejčastěji při jízdě na rotopedu ve vyšetřovací místnosti, při které je vám opět snímáno EKG. Sleduje se, zda a při jaké zátěži se bolest na hrudníku objevuje a jakou má odezvu v EKG.

Další důležité vyšetření je ECHO (echokardiografie) , při kterém je ultrazvukem posuzována srdeční činnost, opět v klidu nebo při zátěži. Ani toto vyšetření nebolí, lékař má přiloženou ultrazvukovou sondu na váš hrudník a na monitoru sleduje obraz srdeční činnosti.

V některých případech je nutné přistoupit k invazivní metodě – koronarografii , při které je do tepny v třísle v místním umrtvení zavedena kanyla, kterou je pak prostrčena užší kanyla až do srdečních cév a po podání kontrastní látky vidí lékaři přímo případné změny v cévním zásobení srdce. V případě, že jsou závažné, tak mohou rovnou v místě zúžení cévy nafouknout malý balónek, který cévu roztáhne (angioplastika). Tímto opatřením se nemocný často zcela zbaví svých obtíží. Jistě vám bude doporučen i odběr krve, aby lékař věděl, zda máte v pořádku hladiny tuků a cukru v krvi a ostatní parametry.

Na základě výsledků vyšetření vám lékař doporučí léčbu. V první řadě se bude jednat o úpravu životního stylu – diety a fyzické aktivity. Hlavní dietní zásady jsou obdobné, jaké jsou doporučovány pro prevenci a léčbu pacientů s cukrovkou 2.typu, obezitou nebo hypertenzí. Pokud tedy tuto dietu dodržujete, tak snižujete riziko vzniku všech těchto nemocí. V případě, že máte nadváhu nebo jste dokonce obézní, tak je třeba tělesnou hmotnost redukovat, především snížením příjmu energie v potravě.

Všichni pacienti s vyšší hladinou cholesterolu a triglyceridů by měli snížit příjem tuků, které jsou v naší populaci konzumovány v nadměrném množství. Důležitým opatřením je zvýšení obsahu vlákniny v potravě. Je doporučováno i malé množství alkoholu, nejlépe vína (tak 2-3 dcl denně). Z dalších režimových opatření je důležitá pravidelná fyzická aktivita. Ideální je aerobní cvičení, o jeho intenzitě a frekvenci se domluvte se svým lékařem. Pokud kouříte, tak byste rozhodně měli přestat! Velmi důležitá je léčba ostatních rizikových faktorů, tedy vysokého krevního tlaku, cukrovky, zvýšených hladin krevních tuků.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
veruna
8x

Pálí mě v krku nebo svírá,trvá to asi tři roky.Většinou mě pálí v krku,když je chladné počasí.Byla jsem na zátěžovém vyšetření,i pod takovým přístrojem,kde viděli moje srdce a noc nezjistili.Jedná se o anginu pectoris.Děkuji

Jana
16x

Mívám svíravou bolest na hrudi,občas spojenou s dušností,někdy také bušení srdce, většinou však ne při zvýšené zátěži, ale spíše náhodně. Mohlo by se jednat o anginu pectoris?? Většinou mívám tyto bolesti odpoledne nebo večer, trvají asi 10-15 minut a objevuje se 1-2x týdně. Asi bych měla podotknout, že je mi 17 let a mám lehce sníženou funkci štítné žlázy (což by asi mohlo způsobovat bušení srdce, ale nikde jsem se nedočetla že by to mohlo způsobovat i svíravou bolest na hrudi). Za odpověď předem děkuji

adoshh
13x

Je mi 15 let. Včera jsem šel běhat, bylo dusno, velká bio zátěž. Ještě před tím jsem hodinu posiloval. Řekl jsem si, že zdolám svůj osobní rekord v běhu. Utíkal jsem bez přestávky 8 km, zhruba po sedmém mi začalo být špatně(pocit zvracení). přesto jsem nezastavil, utíkal jsem dál. Po osmém km už jsem nemohl, musel jsem zastavit, tlačilo mě a pálilo na hrudníku, bolest vyzařovala do ramene, pod lopatku a trochu do krku, špatně se mi dýchalo. Skoro jsem nemohl jít, ale domů jsem došel. Bolest mě do 15 minut přestala. Dnes ještě cítím slabé píchání u srdce. Nevím zda se mohlo jednat o anginu pectoris nebo dokonce o slabý infarkt. K dokorovi jsem nešel, ale takhle špatně ze sportu mi ještě nikdy nebylo. Děkuji za odpovědi.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 24. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce