Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25532x )

Pokud máte tmavou skvrnu pod nehtem ruky či nohy a vzpomínáte si, že jste se do tohoto místa udeřili, jedná se pravděpodobně o tzv. stínku neboli podnehtovou modřinu. Pokud si však na zranění nevzpomínáte, je třeba tomuto projevu věnovat zvýšenou pozornost.

archiv prof. Arenberger

Jak rozpoznat melanom kůže?

Zhruba 30-50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Svou kůži známe nejlépe sami a zvláště tehdy, když si ji a především mateřská znaménka pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času. Je to velmi cenná informace, která podá dynamický údaj o případných změnách mateřských znamének. Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu.

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel.

Jak poznat nebezpečné pigmentové znaménko?

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel.

Čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o rizikový projev.

A (asymmetry): asymetrie

Asymetrická je skvrna, která nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

B (border): ohraničení

Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

C (colour): barva

Také není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter): průměr

Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

E (elevation): vyvýšení

Pokud pozorujete růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máte mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

Při jakýchkoliv pochybnostech navštivte raději kožního lékaře.

Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina

Melanom se může objevit i v méně běžných lokalitách, jako např. pod nehty rukou či nohou. Tmavá skvrna pod nehtem vzniká často jako následek poranění, může se ale jednat i o tzv. akrolentiginózní melanom.

Akrolentiginózní melanom

Akrolentiginózní melanom

Akrolentiginózní melanom vzniká především na periferních partiích lidského těla, typicky na dlaních či chodidlech nebo pod nehty.
„Evropské statistiky ukazují, že tato forma melanomu tvoří 5 % všech diagnostikovaných melanomů“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc, MBA.

Proto by se měly nově vzniklé tmavé projevy v těchto lokalitách nechat zkontrolovat dermatologem. Často jsou totiž zaměňovány za bradavici, modřinu či mozol.
„Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem, zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu. I přesto, že je akrolentiginózní melanom vzácná forma melanomu, v posledních letech se jejich počet na našem pracovišti zdvojnásobil a tito pacienti mají velmi špatnou prognózu,“ říká doc. MUDr. Monika Arenbergerová, PhD.

Co by vás mělo alarmovat?

Je nutné především sledovat, zda tmavá skvrna odrůstá společně s nehtem či nikoliv. Jednoduše to poznáte sami, když si okraj skvrny označíte na nehtu vrypem a po měsíci si nehet znovu prohlédnete.

  1. když tmavá skvrna odrůstá zároveň s nehtem, jedná se pouze o podnehtovou modřinu
  2. pokud nehet odrůstá a skvrna zůstává stále na stejném místě, měli byste pojmout podezření a navštívit dermatologa

Nezapomínejte, že pozorování vyžaduje alespoň měsíce, jelikož nehty rostou pomalu. Např. nehet palce na dolní končetině odrůstá 6 měsíců i déle. Pokud však máte jakékoliv pochybnosti, navštivte dermatologa ihned a neztrácejte čas.

Zdroj: www.melanom.cz.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce