Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a látky prospěšné zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4244x )

Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a řadu látek prospěšných lidskému zdraví. I když nemohou nahrazovat klasické léky, jejich dlouhodobé užívání může pomoci ulevit od řady problémů. Například bazalka působí proti nadýmání, uvolňuje napětí, má tišící účinky a používá se v léčbě akné a proti lupům.

Ulehčuje vykašlávání, žvýkání listů osvěžuje dech. Kromě bazalky si lidé doma nejčastěji pěstují pažitku, petržel, řeřichu, tymián, kerblík, dobromysl, majoránku a šalvěj. Obvykle je používají pro zlepšení chuti pokrmů a počítají s tím, že zlepšují trávení. Příznivý účinek na trávení mají bazalka, pažitka, tymián, majoránka a šalvěj.

Petržel prý posiluje imunitní systém a zbavuje tělo jedovatých zplodin.

Řeřicha vyniká obsahem vitaminů B, C a K a takzvaných rostlinných antibiotik. Obranyschopnost organismu zvyšuje tymián, proto se doporučuje v době chřipkových onemocnění. Tato bylinka omezuje také nadýmání. Kerblík, který je bohatý na nejrůznější vitaminy, pomáhá prý snižovat krevní tlak. Dobromysl, neboli oregano, obsahuje silice, třísloviny a hořčiny, které pomáhají vykašlávání a uklidňují nervy. Pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a dobrou mysl. Majoránka obsahuje velké množství éterických olejů, hořčiny a třísloviny. Pomáhá při nechutenství, plynatosti a průjmech. Údajně posiluje ženskou sexualitu, proto byla dříve vázána do svatebních kytic. U kojenců působí proti rýmě a větrům. Šalvěj zklidňuje nervy, podporuje spánek a omezuje pocení. Má hojivé a protizánětlivé i dezinfekční účinky.

Pěstování bylinek bylo v českých zemích hojné ve středověku, kdy orientální koření bylo velmi drahé. V současnosti se stávají bylinky běžnou součástí moderní zdravé výživy. Pomocí bylinek zlepšujeme chuť i vzhled jídla, můžeme jimi nahrazovat i část soli. Právě nadměrný příjem soli, která v organismu zadržuje vodu, je nevhodný u osob snižujících hmotnost a dále těch, kteří mají potíže např. s vysokým krevním tlakem.

Zdroj: ČTK

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce