Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chrápání u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12325x )

Chrápání je snížená průchodnost dýchacích cest, která vyvolává chvění měkkého patra. Trápí muže, ženy, ale nevyhýbá se ani dětem. Ve většině případů nejde o nikterak závažný zdravotní problém, jsou však případy, kdy je namístě konzultace s lékařem.

shutterstock.com

Každé dítě může občas chrápat. Občasné chrápání dětí může souviset s chorobou dýchacích cest, například při akutní rýmě či angíně, nebo se často objevuje u astmatických či alergických dětí během pylového období. I vyčerpané děti, třeba po celodenním výletu, mohou v noci chrápat. Zpozornět byste však měli tehdy, pokud dítě chrápe pravidelně a dlouhodobě. Tehdy byste měli navštívit krčního lékaře - otorinolaryngologa, který vyšetří hrdlo, nos i uši dítěte.

Příčiny chrápání u dětí

Děti chrápou z několika možných důvodů: velké nosní nebo krční mandle, úzké patro dutiny ústní, ochablé svaly horních dýchacích cest, alergie, popřípadě svalová dystrofie. U zhruba dvou procent dětí se vyskytuje nemoc spánková apnoe.

Mezi nejčastější příčiny chrápání u dětí patří:

  • Zvětšené nosní nebo krční mandle
  • Překážky v nose, nosohltanu
  • Nadměrně velký jazyk
  • Nadváha dětí
  • Nedostatečný tonus hltanových, podnebných a jazykových svalů
  • Alergie (alergie projevující se respiračními potížemi,chronickou rýmou) aj.

Zvětšené nosní mandle

Často bývají příčinou chrápání dětí zvětšené nosní mandle. Děti se narodí s malými nosními mandlemi, které mezi třetím a pátým rokem rostou. Největší je mají děti v předškolním roce a poté by se měly zmenšovat. Někdy však naopak z důvodu opakovaných nemocí a infekcí rostou. Dítě se zvětšenými mandlemi má ztížené dýchání nosem, proto dýchá ústy a potom chrápe. Krční lékař dítě vyšetří, ale doporučuje se i vyšetření u alergologa, protože příznaky zvětšených nosních mandlí bývají i projevem poruchy imunitního systému. V některých případech lékař doporučí nosní mandle vybrat, a to i tehdy, když má dítě i jiné potíže, například opakované záněty středního ucha, hromadí se mu v nose hleny, má trvale otevřená ústa více než 3 měsíce, nebo pokud k tomu přibydou i noční přestávky v dýchání.

Nadváha dětí

Také děti s nadváhou mívají často problémy s chrápáním. Problematický tuk na krku tlačí ve spánku na mandle i na dýchací cesty a omezuje dýchání. Když chcete dítě zbavit chrápání, je třeba zapracovat na jeho hmotnosti.

Chrápání u novorozenců

U novorozenců bývá často chrápání způsobeno vývojovou poruchou. Jde o uvolněnost chrupavek, které jsou v některých místech součástí dýchací cesty. Do prvního roku se však tento problém obvykle odstraní a dítě potom dýchá správně. Dbejte proto na to, abyste měli vždy dobrý vzduch v místnosti, kde dítě spí, nepřetápějte ji a před spaním dobře vyvětrejte.

Obstrukční spánková apnoe u dětí

Obstrukční spánková apnoe se vyskytuje až u 3 % dětí. Je je způsobena částečným nebo přechodným uzávěrem horních cest dýchacích ve spánku.

Obstrukční spánková apnoe v dětském věku představuje významný zdravotní problém. Při spánkové apnoe dochází během noci k poklesu saturace kyslíkem, s tím souvisí vznik chronické hypoxie mozku (chronicky nízké okysličení), které může způsobit řadu potíží například neklid, poruchy soustředění, poruchy učení apod. Spánková apnoe je rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních chorob, je příčinou zvýšené únavy až ospalosti (souvisí s krátkým probuzením, které apnoe doprovází) a dalších potíží, které pramení se snížení kvality spánku. Zejména v kombinaci s obezitou je předpokládaným rizikovým faktorem pro rozvoj metabolického syndromu. Včasná diagnostika a terapie může tedy významně ovlivnit kvalitu života.

Spánková apnoe se projevuje náhlou zástavou dechu, po kterém přichází krátké probuzení do bdělosti, během nějž dochází k výraznému nadechnutí. Tato probuzení trvají do patnácti vteřin, člověk si je nepamatuje a dál po nich usíná. Spánek je nekvalitní, narušený opakovanými krátkými probuzeními, zrychlením srdeční frekvence a vzestupem krevního tlaku. Spánková apnoe může být doprovázena zvýšeným pocením, změnami polohy během spánku, kde dítě zaklání hlavu ve snaze o uvolnění dýchacích cest. Někdy bývá doprovázena nočními děsy a nočním pomočováním. Ráno bývá dítě často mrzuté, reaguje podrážděně, stěžuje si na bolest hlavy nebo má sucho v ústech. Během dne zase chce více spát. 

Příčiny spánkové apnoe u dětí

  • Velká nosní a krční mandle
  • Vysoké a úzké patro dutiny ústní
  • Ochablé svaly horních dýchacích cest
  • Nervosvalová onemocnění například svalová dystrofie, dětská mozková obrna
  • Genetické symptomy –například Downův syndrom, achondroplazie aj.
  • Nadváha

Co dělat při podezření na apnoe

Pokud si rodiče všimnou toho, že jejich dítě má během spánku potíže s dýcháním projevující se zástavou dechu, výrazným nadechnutím, které může být spojeno se zvýšenou hybností a pootevřením očí dítěte, je vhodné o tom informovat dětského lékaře. Ten by měl dítě odeslat na vyšetření ORL k posouzení velikosti mandlí. Součástí vyšetření by mělo být monitorování spánku dítěte, ideálně ve spánkové laboratoři. Během spánku se sleduje řada parametrů: EEG, pohyby očí, EMG svalů brady, EKG, proud vzduchu před nosem a ústy, dýchací pohyby hrudníku a břicha.

Léčba spánkové apnoe u dětí

Léčbou první volby je ve většině případů odstranění krčních a nosních mandlí (adenotomie a tonzilektomie), která vede u 70–90 % dětí k úpravě dýchání a ústupu klinických příznaků. V případě neúspěšné léčby změnou životního stylu, lékaři často přistupují a doporučují nazální přetlakovou ventilaci CPAP (tzn. že je u pacienta vyvíjen pozitivní tlak na dýchací cesty). Přístroj v podobě masky funguje na bázi vhánění vzduchu za účelem udržení volných dýchacích cest. Léčba kontinuálním pozitivním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP) se používá v případech, kdy není chirurgický výkon indikován nebo spánková apnoe po výkonu přetrvává, nejčastěji při jiném základním onemocnění. CPAP je bezpečnou, účinnou a dobře tolerovanou léčbou, používanou již v batolecím věku. Další léčebné metody spánkové apnoe zahrnují tzv. MAS, což je ústní preparát, který udržuje uvolněnou spodní čelist a posune jazyk dále od zadního segmentu dýchacích cest. Tím dochází k podpoře rovnoměrnějšího a volného dýchání. Další terapie spočívá v redukci hmotnosti u obézních a ortodontické péči. 

Zdroj: www.pediatriepropraxi.cz

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce