Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co dělat, když váš lékař ukončil svoji činnost?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4144x )

Lékař je také jen člověk a jako ostatní lidé chodí do důchodu, zemře nebo může z jakéhokoli jiného důvodu náhle ukončit svoji praxi. Na koho se v tomto případě obrátit a kde najdete svoji lékařskou dokumentaci?

Dobrá rada
shutterstock.com

Pokud se lékař rozhodne svoji praxi předem dobrovolně ukončit, musí to svým pacientům také předem oznámit. A to nejméně 60 dnů přede dnem zamýšleného ukončení, a to zpravidla na dveřích své ordinace nebo na svých webových stránkách. Zároveň požádá příslušný správní orgán (krajský úřad) o uveřejnění uvedené informace na jeho úřední desce. V informaci uvede datum zamýšleného ukončení činnosti, datum, do kterého lze předložit žádost o předání zdravotnické dokumentace poskytovateli zvolenému pacientem, a adresu místa pro předložení žádosti, popř. uvede, která osoba za něj bude pokračovat v poskytování zdravotních služeb. Pak je na vás, jestli si vyberete jiného lékaře, nebo se stanete pacientem nástupce dosavadního lékaře.

Nastat může ale i další možnost, kdy při náhlém ukončení praxe - například při úmrtí lékaře - není pokračovatel. Co v takovém případě dělat?

Jak postupovat při náhlé ztrátě lékaře?

Ihned se porozhlédněte po novém lékaři. Čím dříve, tím větší je vaše šance, že vás přijme ten, kterého si vyberete. Pokud neuspějete, obraťte se na svoji zdravotní pojišťovnu, která má jednak přehled o vytíženosti jednotlivých lékařů, jednak i povinnost jej zajistit.

Čtěte také: Platby u nesmluvního lékaře. Proplatí je pojištovna?

Máte nárok na svou zdravotnickou dokumentaci? Co s ní, až lékař skončí?

Odpověď na to, co je s vašimi „papíry“ dál, závisí na tom, jaký je osud vaší ordinace. 

Přecházíte k nástupci svého lékaře

Pokud lékař končí a ordinaci přenechává svému nástupci, předává mu i zdravotnickou dokumentaci. Přecházíte tak automaticky k novému lékaři. Pochopitelně si pak můžete zvolit jiného, ale vaše zdravotnická dokumentace v tuto chvíli zůstává na místě, kde byla. 

Pokud lékař skončil bez náhrady, předává se zdravotnická dokumentace a její soupis příslušnému správnímu orgánu. Vaše dokumentace je tedy uložena na vašem příslušném krajském úřadě. Na webových stránkách krajského úřadu je pak možné tyto dokumenty a další informace dohledat. Případně zavolejte přímo na svůj krajský úřad a oni vám sdělí, kdo má lékařskou dokumentaci na starosti.

Za vašeho lékaře není náhrada

Nejprve si sežeňte nového praktického lékaře. Dokud ho nemáte, zůstává vaše dokumentace na úřadě. Ten v tu chvíli zastupuje lékaře a pokud je to nutné, musí vám z dokumentace vyřizovat i výpisy a kopie. Dál ale platí, že si musíte zvolit jiného lékaře. Až se tak stane, můžete sami na krajském úřadu požádat o přeposlání vaší dokumentace do jeho ordinace. Nechce-li se vám tím zabývat, může to za vás udělat i nový lékař. Jen mu v ordinaci musíte podepsat písemné vyjádření, že jste si ho skutečně zvolili jako nového praktika. V žádosti se uvádí identifikační údaje zvoleného poskytovatele, jméno a příjmení pacienta, jeho rodné číslo nebo datum narození a adresa místa trvalého pobytu.

Čtěte také: Postup podání stížností na poskytnutí zdravotní péče

Pacient si svoji dokumentaci vzít nemůže

Zcela mylné je přesvědčení některých pacientů, že si pro svoji dokumentaci prostě mohou dojít, vyzvednout a nechat si ji. Ta je svým způsobem majetkem lékaře i pacienta zároveň. Pacient do ní ovšem může za přítomnosti lékaře pouze nahlížet, žádat z ní (nebo si pořizovat) výpisy a kopie.

Nakládání se zdravotnickou dokumentací v případě zániku oprávnění k poskytování zdravotních služeb (ať už ukončením činnosti, nebo v důsledku úmrtí) řeší zákon o zdravotních službách, případné skartační lhůty pak vyhláška o zdravotnické dokumentaci. Podle této legislativy zdravotnická dokumentace pacientů praktického lékaře, který ukončí poskytování zdravotních služeb, bude předána buď jeho nástupci, nebo příslušnému správnímu orgánu (tj. krajskému úřadu). 

Čtěte také: Vrácení přeplatku na doplatcích za léky

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce