Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co se stane s tělem, když přestanete kouřit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16142x )

Pokud už nějakou dobu kouříte a rozhodli jste se přestat, můžete si položit otázku, jestli to odvykání stojí za to. Možná vás napadne, že vaše tělo je již kouřením poškozené a zda se tedy opravdu něco změní, když přestanete.

shutterstock.com

Stoprocentně. Vaše tělo má úžasnou schopnost uzdravit se a stane se to rychleji, než si myslíte - méně než půl hodiny po típnutí poslední cigarety. A mějte na paměti, že Vaše přání a pevné rozhodnutí je nejdůležitější. Především musíte chtít s kouřením přestat.

20 minut

Po 20 minutách se váš puls a krevní tlak začnou snižovat zpět k normálu. Zlepšuje se prokrvení vašeho těla, což můžete pociťovat jako teplo v konečcích prstů. 

8 hodin

Na konci pracovního dne máte v krvi polovinu množství nikotinu a oxidu uhelnatého . Proč na tom záleží? Oxid uhelnatý je chemikálie obsažená v cigaretách a ta vytěsňuje kyslík v krvi. To způsobuje problémy od svalů až po mozek, protože nedostávají potřebný kyslík. Ale jak hladina chemikálie klesá, orgány se znovu začnou okysličovat.

V tomto období se časo objevují chutě na cigaretu a pochyby, zda Vaše rozhodnutí bylo správné. To je normální. Obvykle však trvají jen 5-10 minut. Pokuste se najít způsoby, jak se rozptýlit, dokud ten pocit nezmizí. Můžete se projít, dát si žvýkačku nebo popíjet vodu.

12 hodin

V polovině prvního dne je vaše hladina oxidu uhelnatého zpět na normálu. A vaše srdce vám děkuje. Nyní nemusí pumpovat tak tvrdě, aby dostalo potřebné množství kyslíku do vašeho těla.

24 hodin

Pokud kouříte krabičku denně, máte dvakrát větší pravděpodobnost infarktu než nekuřák. Ale celý den bez cigarety vám pomůže snížit vaše šance. Každá cigareta zkrátí život o 5 minut. 

Kouření zkracuje lidem život o 10 let!

48 hodin

V tomto okamžiku se zostřuje vaše vnímání chutí a vůní, jak se vaše nervová zakončení začnou uzdravovat. A ve svém těle už nemáte žádný nikotin. Vaše tělo se očištuje. 

Jedná se také o dobu, kdy se objeví nejtěžší abstinenční příznaky. Můžete se cítit nervózní, hladoví nebo unavení. Můžete mít bolesti hlavy, závratě nebo být znuděni. Mohou se objevit deprese. Je to normální, ale také je mnohem těžší zabránit chuti si znovu zapálit.

Držte se svého plánu. Jděte do kina nebo do obchodu, kde nemůžete kouřit. Opřete se o svou podpůrnou síť, ať už jsou to vaši přátelé nebo rodina, aplikace nebo bezplatné volání na telefonickou linku, která nabízí podporu a poradenství každému, kdo přestává kouřit.

Pokud trpíte astmatem, mohou se během této doby vaše příznaky zhoršit. To může být matoucí, ale jedná se o součást procesu, která nebude trvat dlouho. Pravděpodobně uvidíte zlepšení do 3. dne. Můžete si promluvit se svým lékařem o tom, jak udržet příznaky pod kontrolou.

3 dny

Na konci třetího dne se vám mnohem lépe dýchá a máte více energie. Vaše plíce se začínají zotavovat a budou se stále zlepšovat.

2 týdny - 3 měsíce

Během této doby uděláte obrovské pokroky. Funkční kapacita plic se začne zlepšovat. A vaše riziko infarktu klesá ještě více.

I tak budete pravděpodobně cítit touhu po cigaretě. Každý má jiné spouštěče, které nemůžete všechny zastavit, ale můžete se držet svého plánu. Pokud to potřebujete, požádejte o pomoc. Přemýšlejte o penězích, které ušetříte. Při průměrné ceně balení cigaret pohybující se okolo 90 korun vydají kuřáci při spotřebě 20 a více krabiček za měsíc minimálně 1800 korun, za rok je to pak nejméně 21 600 korun. Nebo zkuste 10 hlubokých dechů, pěkně a pomalu.

3-9 měsíců

Kašel a dušnost se výrazně zmírní. Jste méně nemocní. Máte více energie.

1 rok

V tuto chvíli si pogratulujte, dosáhli jste milníku. Riziko akutního infarktu myokardu je poloviční v porovnání s kuřáky.

5 let

Riziko cévní mozkové příhody a rakoviny děložního čípku jsou nyní stejné jako u nekuřáka. A ve srovnání s tím, kdy jste přestali kouřit, máte poloviční pravděpodobnost, že dostanete rakovinu úst, krku, jícnu nebo močového měchýře.

10 let

Ve srovnání s někým, kdo stále kouří, je riziko úmrtí na rakovinu plic o 50% menší. A šance, že dostanete rakovinu hrtanu nebo slinivky klesá.

15 let

Konečně, po 15 letech nekouření, je šance, že dostanete srdeční onemocnění, stejná, jako kdybyste nikdy nekouřili. 

Od doby, kdy přestanete kouřit, to vypadá jako dlouhá cesta. Ale po 15 letech jsou bolesti hlavy a nepohodlí těch prvních pár týdnů mlhavou vzpomínkou. A vaše tělo se vám odmění. 

Zdroj: www.webmd.com

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce