Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Deprese v otázkách a odpovědích

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 9698x )

Je možno deprese vyléčit definitivně nebo je nutná léčba po celý život?


Je možno deprese vyléčit definitivně nebo je nutná léčba po celý život?
Dle současných doporučení by všichni pacienti, u kterých byla zaznamenána kladná odpověď na antidepresivní léčbu, měli být léčeni stejnou dávkou léku minimálně šest měsíců. Eventuální pozvolné vysazení této terapie může následovat až po plném uzdravení a stabilizaci duševního stavu. U pacientů, kteří trpí opakovanými depresemi musíme uvažovat o tzv. udržovací léčbě trvající několik let se stejnou dávkou antidepresiv. Součástí léčby je vypracování podrobného klinického plánu, poučení pacienta a jeho blízkých.

Deprese

Mohu navštívit svého praktického lékaře anebo přímo psychiatra?
V případě nadměrných obav z kontaktu s psychiatrem se můžete svěřit obvodnímu nebo závodnímu lékaři a také on by Vám měl poskytnout dostatečné informace o dostupnosti pomoci nebo péče v místě bydliště.

Naštěstí dnes nejsou deprese vážným stigmatem, ale to neznamená, že by nebyly vážným problémem, velká část postižených si totiž nepřipouští existenci duševní poruchy a přikládá své potíže jiným onemocněním. V jednom našem průzkumu jsme zjistili, že skoro 90 % depresivních lidí u nás navštíví praktického (obvodního) lékaře, ale méně než pětina psychiatra. Léčba je potom zahájena jen u malého procenta nemocných (nejnižší odhady hovoří až o 3 %).

Co je to psychoterapie?
Psychoterapie, jak již bylo uvedeno, se může stát účinnou léčbou deprese buď jako samotná metoda nebo při kombinaci s antidepresivy. Psychoterapie je záměrné léčebné působení psychologickými prostředky (slova, rozhovor, neverbální chování, podněcování emocí, sugesce, učení, vztahy) na nemoc, které má odstranit nebo zmírnit obtíže a při němž dochází ke změnám v prožívání a chování nemocného.

Psychoterapie mu pomáhá nejen hlouběji pochopit, co se s ním při depresi děje, ale také učí, jak zacházet s příznaky a problémy v životě a měla by poskytnout trénink dovedností, které mohou v budoucnosti zabránit opakování choroby.

Jsou staří lidé častěji depresivní?
Deprese ve stáří je velmi častá, často také bývá přehlédnuta, protože je maskována tělesnými potížemi nemocného nebo navazuje na tělesnou chorobu. K nejvíce ohroženým patří ženy, zejména vdovy a lidé, kteří žijí v různých pečovatelských zařízeních, ale také ti, u kterých došlo k nahromadění těžkých životních událostí (ztráta partnera, finanční problémy, stěhování, odchod do důchodu, těžká tělesná choroba apod.).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce