Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Děti vědí, jak jíst, ale nejedí tak. A nesportují.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5619x )

Čím jsou děti starší, tím méně mají pohybu a tím více zanedbávají snídaně a svačiny. Děti jsou poměrně dobře informované v oblasti zásad správné životosprávy, avšak jejich praktická aplikace pokulhává. Zejména děti vyšších ročníků základních škol nedodržují pravidelný stravovací režim a v porovnání s mladšími dětmi se daleko méně věnují pohybovým aktivitám.

www.vyzivadeti.cz

Z výsledků měření tělesných parametrů 3 257 žáků základních škol v rámci projektu »Prevence a včasný záchyt dětské obezity« a výpočtu BMI aplikovaného do percentilových tabulek vyplývá, že 32 % dívek na prvním i druhém stupni základních škol, 34 % chlapců na prvním stupni a 38 % na druhém stupni trpí nadváhou nebo dokonce obezitou.
„To nejsou hezká čísla a dokazují, že projekty zaměřené na prevenci obezity u dětí mají obrovský smysl,“ říká Marie Bahenská z Centra prevence a dodává:
„Účelem projektu »Prevence a včasný záchyt dětské obezity« bylo především informovat děti, jejich pedagogy i rodiče o tom, jaké důsledky může mít nesprávná životospráva, nedostatek aktivního pohybu a obezita.“

Informovanost dětí o zdravé výživě je překvapivě vysoká. Výsledky dotazníkového šetření, které bylo součástí projektu, ukázaly, že teoretické znalosti dětí o tom, co je zdravá strava, jsou velmi dobré. Stejně tak se ukázalo, že většina dětí dodržuje zdravější životní styl ve vztahu k výběru i pestrosti konzumovaných potravin. „Otázka je, zda se tyto znalosti odráží následně i v jejich jídelníčku, zda nejde jen o teoretickou znalost bez praktického dopadu, tedy zda děti neodpovídaly tak, jak si myslely, že by se měly stravovat, nikoli tak, jak je to ve skutečnosti. Každopádně je dobře, že děti mají teoretické znalosti, to je dobrý základ. Teď je hlavně na rodičích, aby jim je pomohli uvést do každodenní praxe,konstatuje RNDr. Pavel Suchánek z Poradenského Centra Výživa dětí, které na projektu spolupracovalo.

Z výsledků dotazníkového šetření také vyplývá, že sport je součástí životního stylu 83 % školáků. Zatímco závodně jich sportuje 41 %, zbývajících 42 % sportuje rekreačně, a to jak pravidelně (22 %), tak nepravidelně (20 %). Nejčastějším sportem, kterému se školáci věnují, je fotbal a florbal. Tyto dva hlavní sporty jsou na jednotlivých školách doplněny tancem, veslováním, tenisem či thaiboxem. Pokud děti nesportují (17 %), nejčastějším důvodem je nezájem (35 %) a nedostatek času (28 %). Co je však alarmující, to je skutečnost, že s věkem pohybová aktivita dětí výrazně klesá.

„Jednou ze základních příčin dětské obezity je obrovský pokles jejich každodenní pohybové aktivity. Nejmarkantnější je rozdíl u dětí na prvním a druhém stupni základních škol, kdy po přechodu na druhý stupeň klesá počet pravidelně sportujících dětí o 60 %, v osmých a devátých ročnících až o 80 %. Tento fakt se jasně projevuje i na skladbě těla, protože nejhorší výsledky, tedy nejvyšší podíl pasivní hmoty (tukové tkáně) měly děti z nejvyšších ročníků základních škol, a to zejména chlapci,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek, který vedl v rámci projektu »Prevence a včasný záchyt dětské obezity« semináře na téma důležitost pohybové aktivity u dětí mladšího i staršího školního věku, a varuje: „je opravdu nezbytné začít co nejvíce podporovat pravidelnou pohybovou aktivitu dětí, jinak se situace s hmotností a kondicí našich dětí nezlepší.“

Zdroj: www.vyzivadeti.cz

Přečtěte si také

Vejce – jíst či nejíst?

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Tuky napříč životem

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce