Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vejce – jíst či nejíst?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5815x )

Mírná konzumace vajec, což je 1 ks denně, neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 – 10 mmol/l) a zřejmě i pacienti s cukrovkou. To potvrzují výsledky aktuálních vědeckých studií, upřesňující dosavadní publikované závěry.

shutterstock.com

Vejce jsou tvořena ze 74 % vodou, 13 % bílkovinami, 12 % tuky, 0,9 % sacharidy, 0,8 % minerálními látky a dále vitaminy a cholesterolem.
„Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.

Díky svému složení a odborným studiím byla image vajec vylepšena a ukazuje se, že ve většině případů mají na zvýšené hladině cholesterolu v krvi, a tím i na zvýšeném riziku nemocí srdce a cév minimální vliv. Naopak se i nadále potvrzuje zásadní vliv složení tuků v jídelníčku. Vejce se tak ukazují pro většinu z nás jako vhodná v dávce jedno denně včetně žloutku.
„Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesterolu v krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince,“ doplňuje MUDr. Jan Piťha, CSc., předseda Fóra zdravé výživy. Jejich rozumná konzumace tak naprosté většině z nás nepřináší zdravotní rizika.

Vejce, i když si je můžeme dopřávat denně, je důležité vhodně upravit.
„Preferované úpravy vajec by měly vycházet z individuálních potřeb každého z nás. Úpravou vajec totiž můžeme výrazně ovlivnit jejich stravitelnost,“ vysvětluje Bc. Tamara Starnovská a dodává: „nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.“ Velmi důležitý vliv má jejich konzumace také v případě vegetariánů či osob s problémovým chrupem. Neméně důležité je používat vejce čerstvá a dobře skladovaná (do 18 °C).

Vejce jsou také velmi častým terčem různých mýtů. Mezi nejčastější patří právě ty týkající se škodlivosti cholesterolu v nich. Dalším je také vyzdvihování nutričních výhod křepelčích vajec. Ta mají srovnatelné složení s vejci slepičími, jen jejich velikost je 5-6x menší, proto v porovnání na jeden kus vycházejí výživově velké rozdíly. 

Vejce jsou v dnešní době v kuchyni často opomíjenou a podceňovanou potravinou,“ uvádí Richard Šusta, šéfkuchař restaurantu Suterén, a doplňuje: „je to škoda, řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou právě vejce.“ Bez nich by se neobešla většina těst, včetně těstovin, jsou základem omáček. Pokud ale hovoříme o pokrmech z vajec u nás, nejčastěji máme na mysli omelety, sázená vejce nebo vejce míchaná.

Zdroj: www.fzv.cz

Přečtěte si také

Mýty o vejcích

Velikonoční sladkosti dětem – odměna, nebo trest?

Tuky napříč životem

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce