Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 38291x )

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

shutterstock.com

Dieta s omezením tuků

Tuky sice nespotřebují mnoho energie při látkové přeměně, ale k jejich dobrému trávení (tedy štěpení a vstřebávání) musí být přítomny jednak enzymy, které tuky štěpí na glycerol a mastné kyseliny (lipázy), jednak látky emulgující, tedy umožňující úpravu tukových částic tak, aby mohly prostupovat vodným prostředím střevních buněk. Trávení tuků vyžaduje tedy dobrou činnost jater, kde se vytvářejí žlučové kyseliny, schopné emulgovat tuky, žlučník a žlučové cesty, které zajišťují správné dávkování žluče do střeva, a slinivky břišní, kde se tvoří amylázy.

Strava s omezením tuků má několikeré uplatnění:

  • klade menší nároky na játra a slinivku břišní
  • při jejich omezené činnosti zabraňuje přestupu nestrávených tuků do tlustého střevě
  • při žlučových kamenech předchází kolikám, které většinou vznikají při potřebě vydatným stahem žlučníku vypudit do dvanáctníku najednou velké množství žluči.

Odpovídá dřívější dietě jaterní a žlučníkové. Variantou je dieta s přísným omezením tuků, která se přechodně podává při těžších jaterních onemocněních, např. infekční žloutence nebo mononukleóze.

Při akutním zánětu slinivky břišní nestačí ani přísné omezení tuků, organizmus je nutno velmi zvolna, den po dni zatěžovat nejprve cukry, pak bílkovinami, a to zcela bez tuků. K tomu slouží pankreatická dieta, rozepisovaná po dnech. Taková strava je samozřejmě nevyvážená a nekompletní, takže nemůže být podávána dlouhodobě.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Dieta jako samotná o sobě prostě nějaká např. ovocná, řečká, melounová a nebo jákoliv jiná znamenala v mém případě porušení organismu a žaludku. :/ chce to naučit se jís méně a lépe. Což se mi podařilo až s přípravkem Obethin. Samotnou vůli to orpavdu nešlo! :/ Teď mám za 2 měsíce o 11,2 kilo méně :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce