Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Heřmánek pravý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 28361x )

Heřmánek najdeme na polích, kde se většinou pěstuje pro průmyslové účely.

(Matricaria chamomilla L.)



Příprava čaje

1 polévkovou lžíci použijeme na přípravu půl litru nálevu.

Užívaná část

květ Květ    (Flos chamomillae vulgaris)

Sběr a sušení

Květ sbíráme za hezkého, suchého počasí, před úplným rozvinutím květních úborů. Sušíme jej rychle, v tenké vrstvě. Během sušení dbáme na to, aby se květ nerozpadl a zbytečně s ním nemanipulujeme.

Jak vypadá

Heřmánek je příjemně vonící bylina s bohatě větvenou, vzpřímenou lodyhou, která je zakončena květem – úborem. Úbor má uvnitř žluté trubkovité květy, okvětní lístky jsou bílé. Lůžko je kuželovitě vyklenuté, duté. Kvete v létě od května do září.

Kde se rostlina vyskytuje

Heřmánek najdeme na polích, kde se většinou pěstuje pro průmyslové účely. Někde se objevuje jako polní plevel, na loukách a v okolí cest.

Co heřmánkový květ obsahuje

Mezi nejúčinnější látky obsažené v heřmánku patří silice, bisabol, farnesen, matricin, a polyacetylenové sloučeniny.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Obsahové látky z heřmánku mají protizánětlivý účinek, podporují pocení, uvolňují křeče a používají se v kosmetickém průmyslu.

Dříve: Léčivé účinky heřmánku jsou známy již od starověku. Ve Skandinávii byl heřmánek považován dokonce za posvátnou rostlinu a uctíván jako symbol slunce. Hojně se používal jako lék proti zimnicím, nemocem jater, močopudný prostředek, prostředek proti křečím a bolestem hlavy.

Dnes: Obvyklou formou podání je nálev, který lze použít vnitřně i zevně.

Vnitřně: Heřmánek můžeme použít při střevních a žaludečních potížích. Při křečích v zažívacím traktu. Uplatňuje se rovněž při průjmech. Vzhledem k kombinaci účinku protizánětlivého a močopudného, je heřmánek dobrým pomocníkem v případě zánětu močových cest.

Zevně: Využívá se k obkladům na špatně se hojící rány, proti kožním vyrážkám, k léčbě hemeroidů a při ošetřování popálené kůže. Snižuje bolest a urychluje hojení. Můžeme jej použít ke kloktání při zánětech v dutině ústní.

Na co si dát pozor

Dbáme na to, aby nedošlo k záměně s heřmánkem římským (rmenem). Od něj lze heřmánek pravý odlišit jednak vůní (h. římský nemá charakteristickou vůni) a jednak tím, že květní lůžko je u rmenu nižší a vyplněné.

Pozn: U citlivých lidí může heřmánek vyvolat alergii. I v dnešní době se hojně používá v kosmetice. Heřmánek je součástí řady kosmetických přípravků. Pokud si budete heřmánkovým nálevem pravidelně oplachovat vlasy, docílíte světlejšího odstínu. Vlasy získají lesk a pevnost. Pleťové vody s obsahem heřmánku jsou vhodné zejména k ošetření suché a vrásčité kůže.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Sarah Vlková

Kdy heřmánek kvete?

Andrea

Je možné po usušení heřmánek rozdrolit třeba při přípravě mastí,špatně se poté mast zbyvuje květů..neznehodnotí se heřmánek tím? chápu, že nesmí být porušen při sušení,ale poté?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce