Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

HPV virus

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3558x )

Lidský papilomavirus neboli HPV (Human papilloma virus) napadá buňky lidské pokožky a sliznic. Je velmi odolný a stabilní a ve vlhkém prostředí může vyvolat infekci i za několik měsíců. Až 80 % z nás se s HPV virem během života setká.

shutterstock.com

Druhy HPV virů

Zatím bylo identifikováno více než 130 odlišných typů těchto virů. Některé kmeny nezpůsobují žádné příznaky, jiné jsou zodpovědné za vznik bradavic a kondylomat (genitálních bradavic). Několik typů je rizikových, protože mohou způsobit rakovinné bujení.

  • Nízko rizikové HPV viry ( především typy 6 a 11) mohou způsobit změny na děložním čípku nebo vznik kondylomat. 
  • Vysoce rizikové HPV viry ( především typy 16 a 18) jsou původci rakoviny. Hlavně rakoviny děložního čípku.

Jak se vir šíří

  • pohlavním stykem (klasickým, orálním, análním)
  • přenosem z úst či rukou na pohlavní orgány

 Tímto způsobem se šíří zhruba 40 typů HPV. Pouhé podání ruky k přenosu infekce naštěstí nestačí.

Inkubační doba

tj. nejkratší doba od získání HPV viru po rakovinné změny bývá 2 roky nebo 1-8 měsíců pro vznik kondylomat.

Průběh infekce

Infekce HPV viry většinou probíhá bez výraznějších změn nebo je dokonce zcela bez příznaků. Ve většině případů si poradí náš imunitní systém a nákaza odezní spontánně do 2 let od nakažení. Po této době, pokud nedojde k uzdravení, může docházet až ke vzniků nádorů. Člověk se může stát i přenašečem, aniž by o tom věděl. Někdy se v důsledku nákazy objeví zdravotní problémy.

Co HPV virus může způsobit

  • u mužů - genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku či penisu
  • u žen -  genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku, nádor děložního čípku či pochvy

Jak se zbavit HPV viru

HPV infekci nelze léčit. Moderní medicína umí odstranit pouze projevy infekce. O tom, zda se HPV infekce zbavíme či ne, rozhoduje náš imunitní systém. Léčba projevů závisí na typu onemocnění, které HPV viry způsobily. Měla by probíhat vždy v součinnosti s lékařem.

Nejdůležitější je prevence

MGR.Pavla HorákováOtestujte se!

Doporučujeme novinku na trhu - samoodběrový HPV test. Žena si sama udělá stěr z poševní sliznice, test odešle v přiložené obálce a do 20 dní má výsledek. V testu se vyšetřuje 18 vysoce rizikových typů a 6 nízko rizikových typů HPV virů. (Mgr. Pavla Horáková)

Základem prevence rakoviny děložního čípku jsou pravidelné prohlídky u gynekologa.

Očkování

Od roku 2006 je pro ženy a muže možnost očkování proti nejčastějším HPV virům. Principem je vytvoření imunitní paměti, která by měla chránit před HPV infekcí a následným rozvojem onemocnění.

kondomKondom? Ano, ale...

Pravidelné používání kondomu snižuje riziko infekce HPV viry, ale zcela ho neeliminuje. K přenosu dochází i kožním kontaktem v místech, kde kondom již není.

Co můžete udělat sami

  • dodržujte pravidelnou hygienu
  • posilujte imunitní systém
  • vyhýbejte se stresu
  • nestřídejte sexuální partnery
  • nekuřte

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce