Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Novinka v prevenci rakoviny děložního čípku: HPV testy v 35. a 45. roce ženy hradí pojišťovna

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 931x )

Metoda HPV testování je od začátku roku součástí screeningového schématu v rámci prevence proti rakovině děložního čípku. Ženy ho nyní podstupují v 35. a následně v 45. roce svého života s tím, že test dokáže detekovat nebezpečí maligního onemocnění roky předtím, než se rozvine.

shutterstock.com

Rakovina děložního čípku je po nádorech prsu druhým nejčastějším typem rakoviny u žen. Každý rok v České republice onemocní přibližně 800 žen, tři sta v důsledku tohoto onemocnění zemře.

Čtěte také: Varovné příznaky rakoviny děložního čípku

Změny na děložním čípku, které vedou k rozvoji nádorů, způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem (HPV). Jde o virus, který je v populaci velmi rozšířený – během svého života se s ním setká až 80 % z nás. Vyhnout se mu dá pouze doživotní sexuální abstinencí nebo monogamií obou partnerů, což je pro drtivou většinu lidí nereálné.

Jak tedy zabránit tomu, aby HPV virus infikoval děložní čípek a rozvinul se až v nádor?

„Spolehlivou ochranou je jedině očkování proti HPV. Díky němu si imunitní systém vytvoří protilátky, které virus zlikvidují, když s ním tělo přijde do kontaktu. Nejlépe vakcína chrání při podání před začátkem sexuálního života, tedy před prvním možným kontaktem genitálií s virem, kdy je ochranná účinnost 90 %. Proto byl pro vakcinaci hrazenou z veřejného zdravotního pojištění stanoven věk 13 let. Na očkování proti HPV však není nikdy pozdě. U žen již sexuálně aktivních snižuje riziko nádoru děložního čípku o 50 %. Rakovina děložního čípku je tak díky tomu jediným nádorovým onemocněním, u kterého může každá žena díky vakcíně zvýšit o polovinu svoji šanci, že se jí vyhne,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF v Praze.

Očkování je hrazeno ve 13 letech nejen dívkám, ale také chlapcům. Muži jsou totiž přenašeči a mohou nakazit neočkovanou partnerku, navíc může HPV u mužů i žen způsobit další nádorová onemocnění a genitální bradavice. Bezpečnost vakcíny je potvrzená bezpočtem klinických studií, rodiče by proto neměli podcenit ochranu zdraví svých dětí na základě nepodložených informací o vedlejších účincích. Je zcela zásadní, aby relevantní informace o vakcinaci mělo co nejvíce lidí, proto je důležité tuto jedinečnou možnost ochrany stále připomínat.

Čtěte také: Víte, proč očkovat vaše děti proti HPV?

Zvýšené riziko pozná inovativní test

Přestože je ochranná funkce očkování proti HPV vysoká, není stoprocentní. Proto je důležité naplánovat si na jeden den v roce preventivní prohlídku u gynekologa. Tím spíš, pokud žena očkovaná není. 
„Takzvané předrakovinové změny na děložním čípku vyvolané infekcí HPV většinou nemají žádné příznaky. Jde o změny, které může včas rozpoznat jedině gynekolog pomocí speciálních diagnostických metod,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., vedoucí lékař onkologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Celé desítky let se v ČR používá cytologické vyšetření: stěrem z čípku se odebere malé množství buněk, které jsou pak vyhodnocovány pod mikroskopem v laboratoři. Bohužel má tato metoda své limity, které spočívají hlavně v nízké přesnosti, protože u 15 až 40 % vyšetřených žen probíhající přednádorové změny neodhalí. 
„Proto byla mezi vyšetření prováděná při preventivních prohlídkách zahrnuta i testace HPV DNA pro ženy ve věku 35 a 45 let. Jde totiž o metodu, která s vysokou přesností stanoví, zda je v těle ženy přítomná infekce rizikovým typem HPV. Ženy, u nichž tento test infekci odhalí, tak mohou být pečlivě sledovány, a případné změny ošetřeny v samotném zárodku. Naopak u žen, které dle testu infekcí netrpí, je méně než 1% riziko, že v následujících 10 letech onemocní rakovinou děložního čípku,“ vysvětluje profesor Sláma, rovněž odborný garant národní studie LIBUŠE, která již od roku 2017 ověřuje a potvrzuje účinnost HPV DNA testů.

HPV testy v 35. a 45. roce ženy nově hradí pojišťovna

V rámci své činnosti v Komisi pro screening karcinomu děložního hrdla se o rozšíření preventivního programu významným způsobem zasadila i lékařka Markéta Trnková.
„Na základě doporučení WHO jsme připravili zlepšení screeningového schématu o HPV testaci jako o velmi citlivý test, který vhodně doplňuje konvenční screeningovou cytologii. Dosud byl využíván jako triage - to znamená, že u žen s mírně abnormálním nálezem přispěl k odhalení rizikovější skupiny, s větší pravděpodobností vzniku závažnějších změn na děložním čípku. Dále byl test indikován gynekologem půl roku po ošetření přednádorových změn konizací jako průkaz vyléčení,“ vysvětluje ředitelka laboratoří pro oblast patologie společnosti AeskuLab.

HPV test prokazuje přítomnost infekce virem - lidským papilomavirem, který je v téměř všech případech příčinou vzniku nádorových změn na děložním čípku. A nejen tam, způsobuje i zhoubné nádory v oblasti hlavy a krku, zejména hrtanu. V mladém dospělém věku je infekce velmi častá, díky imunitnímu systému je však většinou vyhojena. Přetrvávající infekce skupinou těchto virů, které se označují jako high risk (vysoce rizikové), je právě příčinou vzniku dysplázie v dlaždicovém epitelu, který pokrývá zevní část děložního čípku a je nejčastějším místem vzniku rakoviny.

„Vložení testu, jenž prokazuje přítomnost HPV u žen, které mají negativní cytologii, pomůže odhalit právě ty, u nichž je riziko vzniku přednádorových a nádorových změn největší. Obě metody - cytologické vyšetření stěru děložního čípku a HPV test - se velmi vhodně doplňují co se týká citlivosti a specificity. Nové screeningové schéma slibuje odhalit i případy, které by pravděpodobně unikly běžnému vyšetření. Kolik jich přesně bude a jaký tedy bude přínos, to budeme vidět s odstupem několika let. Každý zachráněný život však za to stojí,“ dodává Markéta Trnková z laboratoří AeskuLab.

Čtěte také: Cytologické vyšetření

Jak můžete rakovině děložního hrdla předejít

Navštěvujte pravidelně svého gynekologa! Každá žena od 15 let nárok na preventivní gynekologickou prohlídku, jejíž součástí je i screening karcinomu děložního hrdla (tzv. onkologická cytologie), a to v jednoročních intervalech.

Nechte si provést HPV DNA test! Test, díky kterému lze s vysokou přesností zjistit přítomnost HPV v těle, je od letošního roku hrazen z veřejného zdravotního pojištění pro ženy ve 35. a 45. letech. Ostatní ženy si jej mohou zaplatit jako nadstandardní výkon (ceny se pohybují obvykle okolo 800 Kč).

Nechte se očkovat proti HPV! Očkování proti HPV je u nás ve věku 13 let hrazeno zdravotní pojišťovnou. Nejvhodnější je nechat se naočkovat ještě před zahájením pohlavního života, ale své opodstatnění má i ve vyšším věku.

Žijte v trvalém partnerském svazku! Jelikož je HPV pohlavně přenosná infekce, zvýšením počtu sexuálních partnerů se může zvyšovat také riziko, že se HPV virus dostane do organismu. Neznamená to ovšem, že se vždy jedná o onemocnění spojené s promiskuitou – i při prvním pohlavním styku se lze nakazit. Navíc virus dokáže přetrvávat v těle i desítky let, proto by i ženy, žijící v trvalém partnerství, rozhodně neměly prevenci zanedbávat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce