Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Trpíte depresí? Příčinou může být štítná žláza

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3319x )

Ačkoli jde o samostatné nemoci, deprese je někdy příznakem nedostatečné funkce štítné žlázy. Správně nasazená léčba přitom může přinést úlevu a zbavit vás příznaků, včetně deprese.

shutterstock.com

Štítná žláza je nevelká žláza s vnitřní sekrecí připomínající svým tvarem motýla. Nachází se na přední straně krku před průdušnicí. Produkuje hormony štítné žlázy, tyroxin (T4) a trijodotyronin (T3). Činnost štítné žlázy a sekreci hormonů štítné žlázy regulují vyšší centra, hypotalamus a hypofýza (podvěsek mozkový), systémem zpětných vazeb. Hormony štítné žlázy mají řadu funkcí a ovlivňují prakticky všechny tkáně a orgány lidského těla od nitroděložního vývoje až do konce života.

Nejčastější nemocí štítné žlázy je její snížená, tedy nedostatečná funkce – hypotyreóza, kterou často doprovázejí deprese.

Snížená funkce štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy neboli hypotyreóza je stav, při kterém dochází k nedostatečné produkci hormonů štítné žlázy. Příčina může být různá – ať již postižení samotné štítné žlázy nebo postižení hypofýzy, výsledný projev je ale stejný. Nejčastější příčinou je chronický autoimunitní zánět ve štítné žláze. Podstatou autoimunitního zánětu je skutečnost, že tělo produkuje protilátky, které negativně působí na buňky štítné žlázy, které následně produkují méně hormonů – nejedná se tedy o bakteriální či virový zánět léčitelný antibiotiky. Vznik autoimunit není zcela jasný, ale jsou k nim obecně náchylnější ženy. Další příčina může být v nedostatku jódu v potravě, což je ale již v ČR od dob zahájení jodizace soli 50. letech vzácná příčina. Mezi další vzácnější příčiny patří nežádoucí účinek určitých léků. Dále samozřejmě vznikne hypotyreóza po chirurgickém odstranění štítné žlázy z jakéhokoliv důvodu. Daleko vzácnější příčiny hypotyreózy jsou onemocněním hypofýzy, zde se jedná nejčastěji o nádory.

Příznaky snížené funkce štítné žlázy

Projevy snížené funkce štítné žlázy se vyvíjí pozvolna, proto tato nemoc mnohdy uniká pozornosti. Pacienti s hypotyreózou si mohou stěžovat na únavu, ospalost, svalovou slabost. Vyskytuje se u nich sklon ke špatným náladám a k depresím či úzkostným stavům, ale také horší paměť. Častěji je trápí zácpy způsobené menší pohyblivostí střev. Charakteristická je také zpomalená tepová frekvence, zimomřivost a horší snášení chladu. Ženy mohou mít nepravidelnou menstruaci a potíže s otěhotněním. Trápí je také suchá kůže a hrubé, prořídlé vlasy, které se navíc snadno lámou a vypadávají. Rychleji přibývají na váze a mají horší schopnost shazovat nadbytečná kila. Všechny uvedené příznaky se mohou objevovat v různých kombinacích a intenzitě.

Propojení hypotyreózy s depresí

Téměř průvodním jevem snížené funkce štítné žlázy je deprese či úzkostná porucha.

Právě kvůli poruše nálady a dlouhodobému smutku nemocní nejčastěji vyhledají odbornou lékařskou pomoc, ať už u svého obvodního lékaře, nebo na psychiatrickém oddělení. Deprese je onemocnění, které ve většině případů poměrně dobře reaguje na léčbu antidepresivy a zhruba po 14 dnech se stav pacienta výrazně zlepší. Deprese vzniklá na podkladě snížené funkce štítné žlázy je však zcela odolná vůči podávání antidepresiv, proto je nutné vyšetřit hormon štítné žlázy. Zde se uplatňují krevní testy, které vykazují nízkou hladinu hormonu štítné žlázy nazývaného tyroxin a vysokou hladinu hormonu stimulujícího štítnou žlázu (TSH).

Depresivní poruchy, které vznikají sníženou činností štítné žlázy, se nedají léčit antidepresivy, ale léčí se doplněním koncentrace hormonů štítné žlázy léky. Ty zvyšují hladinu dvou hlavních hormonů štítné žlázy: trijodthyroninu (také nazývaného T3) a thyroxinu (T4). Deprese či úzkosti se totiž při této chorobě objevují s téměř železnou pravidelností. Pokud jste se ted již někdy v minulosti léčili kvůli snížené funkci štítné žlázy nebo vyskytuje-li se toto onemocnění u některých členů rodiny, může být příčinou vašich poruch nálad či dlouhodobého smutku právě toto onemocnění.

Zdroj: webmd.com, endokrinni-system.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce