Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak pečovat o vztah, aby nám neuvadl

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3985x )

V dnešním článku a v jeho pokračování se zaměřím na partnerské vztahy. Bez nich si totiž náš život ani neumíme představit. Každý dospělý jedinec si prošel různými vztahy s různou délkou. Doufáme, že na své cestě životem nakonec narazíme na toho pravého, se kterým budeme společně kráčet k západu slunce a budeme žít bok po boku až do smrti. Šťastně samozřejmě. Realita je často jiná.

shutterstock.com

Období krásné zamilovanosti rychle vystřídá období šedého každodenního života, které s sebou přináší rozličné situace plné stresu, které pak vedou chtě nechtě k hádkám. To, co se nám na začátku zdálo býti ideální, tratí na kráse a my tápeme, zda má tento vztah vůbec cenu. Často se ptáme, jak je možné, že babička s dědou jsou spolu již 20 let a nám se nedaří udržet si chlapa či ženu víc jak rok? Jak jen to dělají?

Nevyhnutelně si všechny partnerské vztahy s přibývajícími léty prochází zákonitými krizemi, se kterými se musí oba partneři vyrovnat. Důležité ale je mít neustále na paměti, že o každý vztah je potřeba pečovat. Svým klientům vždy s oblibou říkám, že vztah je jako květina. Když si koupíte nádhernou květinu (navážete krásný vztah plný citů), postavíte ji na čestné místo v bytě (zavážete se, že budete s partnerem v dobrém i ve zlém) a pak se jí budete jen kochat, aniž byste o ní pečovali zálivkou či hnojivem (v případě vztahu se jedná o malé okamžiky v každodenním shonu, které dokáží zpříjemnit den), květina zvadne (stejně tak začne uvadat i váš vztah). Důležité je nezapomínat a vztah stále rozvíjet, ať už společně strávenými chvílemi, či maličkostmi, které tomu druhému udělají radost, a to zejména v dobách, kdy není vše sluncem zalité.

V první části tohoto článku se zaměřím na pár rad pro dámy, jak pečovat o své protějšky, aby jejich láska k vám jen vzkvétala. Nejedná se pouze o doporučení, jak co dělat, nýbrž i doporučení co určitě nedělat.

1. Dejte mu prostor.

Jak jednoduché, že. Přesto to řada žen nedokáže. Když jsme zamilované, máme tendenci trávit se svým miláčkem každou volnou chvíli. Plánujeme do detailu společně stráveny čas, který přece ke vztahu patří a mělo by ho být co nejvíce. Ovšem, ale všeho s mírou. Každý potřebuje čas pro sebe. Bude-li chtít váš protějšek navštívit restaurační zařízení se svými kamarády, místo toho, aby s vámi sledoval další, už stou, romantickou komedii v pořadí, nevztekejte se. Tu komedii si pusťte sama, dejte si k tomu skleničku bílého vína, nalakujte si nehty a relaxujte. Uvidíte, že čas strávený takto odděleně vašemu vztahu prospěje více, než čas strávený společně jen z donucení. Dejte svému partnerovi dostatečný prostor na jeho koníčky a zájmy a on se vám pak odmění.

2. Nevyptávejte se na příliš mnoho.

Nic nedokáže chlapa vytočit víc, než žena, která ho vyslýchá hned po příchodu domů. Kde jsi byl, s kým, co jsi tam dělal? Návod na zaručenou hádku. Chápu, že zvědavost je mnohdy silnější než zdravý rozum, ale nic se nemá přehánět. Samozřejmě jako jeho partnerka máte právo vědět, kde a jak váš partner tráví čas, když není zrovna s vámi, ale i v tomto je potřeba znát hranice. Už nepotřebujete vědět, s kým přesně na obědě byl, co měl dotyčný/á na sobě, co řekl, co jedl, atd. On vám to stejně partner poví sám, když ho necháte chvíli vydechnout. Člověk je společenský tvor a proto se rád dělí s ostatními o své zážitky a zkušenosti.

3. Komunikujte otevřeně a nezapomínejte ho ocenit.

Ano, otevřená komunikace je taky často kamenem úrazu. My ženy máme tendenci očekávat od partnera podobné jednání a chování jako máme my samy. Přeci musí vidět, že jsme unavené z práce a tak se pro jednou půjde projít se psem on. Vy byste to pro něj přeci udělala automaticky. A chyba. Partner sedí u televize na gauči a nevypadá to, že by se někam chystal. K výbuchu hněvu není daleko. Bohužel je třeba si uvědomit, že myšlenky neumíme číst nikdo a každý jsme ve své individualitě odlišný. Proto pokud něco od partnera očekáváte, řekněte mu to. Není nic jednoduššího než si o své potřeby a tužby říct. Když už se mu pak něco povede, nezapomínejte ho pochválit. I za maličkosti. Je to totiž signál pro partnera, že si ho stále vážíte a dokážete ocenit jeho přítomnost ve svém životě.

4. Věnujte pozornost jeho potřebám.

Obdobný bod, jako výše. Pokud vás partner o něco požádá, svěří se, nebagatelizujte jeho tužby a přání. Máte-li být rovnocennými partnery, máte oba dva právo na to, aby vztah uspokojoval vaše potřeby rovným dílem.

5. Milujte ho a nebuďte nevěrné.

Nic světoborného, říkáte si. Bohužel často porušované pravidlo. Nevěra už dávno není doménou jen mužů. I my ženy máme za ušima. Jen se k nevěře uchylujeme z jiných důvodů. Doma nám to zrovna moc neklape. Ten náš sedí pořád v práci, když přijde domů, nemá na nic náladu, je unavený. Ani vás už nedokáže ocenit za maličkosti, které pro něj každý den děláte. A o tom, že by si měl všimnout vaší nové barvy na vlasech, ani nemluvím. A pak se objeví on. Kolega v práci, průvodčí ve vlaku, prodavač v obchodě, který ocení to, jak se krásně smějete, pochválí vám nový účes, popovídá si s vámi o všem, jen ne o tom, co bude k večeři. A je hotovo. Věřte, že tohle vše umí i váš muž, jen je potřeba mu to připomenout. Zase se opakuji, ale říct mu, že od něj potřebujete více pozornosti, náklonosti. Věřte, že k nevěře pak nemusí ani dojít. Bohužel, když už k ní dojde a váš partner se to dozví, často to znamená konec pro váš vztah.

Muži jsou ješitní, a proto jen malá hrstka z nich dokáže nevěru odpustit.

Toto je jen pár rad, které dopomohou ke spokojenému vztahu. Téma mezilidských vztahů je tak obsáhlé, že by zasloužilo celou knihu, a to ne jednu. Samozřejmě často se stává, že vztah se nachází na bodě, kdy veškeré snahy obou partnerů selhávají. Tehdy nezbývá než se obrátit na pomoc odborníka, který se na vaše problémy podívá nezaujatě, z objektivní perspektivy.

V další části článku se zaměřím na to, co by měly nebo neměly dělat naše drahé polovičky.

Pokud máte pocit, že by vám pomohlo svěřit se někomu se svými trápeními, neváhejte. Internetové stránky poradny jsou: www.mojra.cz.
Při použití slevového kódu: ordinace, získáte slevu 5%.

Autorka článku: psycholog portálu Mojra.cz  Mgr. Michaela Miechová

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce