Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Celiakie - pouze 2 z 10 celiaků ví o své nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1582x )

Celiakií, neboli nesnášenlivostí vůči lepku trpí v Evropě asi 1% populace, avšak většina z těchto lidí o svém onemocnění vůbec neví. A to proto, že její příznaky jsou jednak neurčité a jednak individuální; navíc se u každého člověka liší svojí intenzitou. Přijít na to, že člověk trpí celiakií tak někdy může trvat i roky. Avšak neléčená celiakie způsobuje v lidském organismu velké potíže spojené nejen s trávicím ústrojím.

shutterstock.com

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Celiakie se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy. Velká část nemocných – kolem 80 %, přitom o celiakii vůbec neví. Onemocnění může být zaměněno za jiné poruchy trávicího ústrojí nebo být sdružené s dalšími nemocemi, například s cukrovkou nebo s autoimunitním zánětem štítné žlázy. Proto se celiakii často přezdívá „nemoc chameleon“.

Čtěte také: Onemocnění způsobené lepkem: celiakie, alergie na lepek a intolerance lepku

Příznaky celiakie

Předškolní děti mohou trápit objemné mastné stolice, průjmy, bolesti a zvětšení bříška, ochablé svalstvo. 
U školních děti se nemusí objevovat žádné nápadné střevní symptomy. Typický je špatný stav výživy, chudokrevnost, menší vzrůst a opožděný celkový vývoj. Puberta může v případě nepoznané, tudíž neléčené celiakie přinést spontánní zlepšení.

Nemoc se pak znovu projeví v dospělosti, obvykle mezi 25.–40. rokem věku. Spouštěčem může být předchozí závažnější infekční onemocnění, fyzický či psychický stres, úraz nebo operace. U žen se může celiakie objevit v souvislosti s těhotenstvím, porodem, kojením.

V dospělosti se může nesnášenlivost lepku projevit nespecifickými zažívacími obtížemi, pocity plnosti, plynatostí a nechutenstvím. Projevy tohoto záludného onemocnění u dospělých jsou zcela individuální a velice pestré. Samotné střevní příznaky nebývají časté a mohou i zcela chybět, případně jsou průjmy jen lehčího rázu a nárazové.

Velice často se v dospělosti dostavují mimostřevní příznaky

  • únava,
  • anemie nereagující na léčbu,
  • záněty sliznic dutiny ústní či spojivek,
  • Duhringova dermatitidy (typ celiakie s kožními projevy onemocnění),
  • předčasná osteoporóza,
  • slabostí svalů a ztrátou citlivosti.

K průvodním projevům se řadí také deprese, poruchy chování, oligospermie (snížená tvorba spermatu), gynekologické poruchy (nepravidelná a opožděná menstruace), samovolné potraty či neplodnost.

Celiakii nezřídka provázejí další autoimunitní onemocnění – nejčastěji jde o autoimunitní zánět štítné žlázy (10–20 % celiaků), cukrovku 1. typu (3–8 % celiaků), jaterní, plicní a další autoimunitní choroby.

Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem

Typy celiakie

Celiakie má tři různé formy – klasickou, symptomatickou a subklinickou. Všechny z nich se projevují poškozením sliznice tenkého střeva. Kromě toho existuje ještě potenciální forma celiakie, která je většinou diagnostikována náhodou při jiném vyšetření; u potenciální formy celiakie se sliznice tenkého střeva v biopsii jeví jako normální.

Jak celiakii diagnostikovat?

Jedná o silně poddiagnostikované onemocnění, což znamená, že nemocní s malými nebo nevýraznými příznaky se nedostanou do péče lékařů. Přitom diagnostika celiakie je jednoduchá. Při podezření je nutné pokračovat v konzumaci stravy s obsahem lepku a podstoupit odběr krve s vyšetřením serologických markerů celiakie. Poklud jsou pozitivní, je nutné odebrat vzorek sliznice tenkého střeva – u dětí pomocí kapsle, kterou polykají, u dospělých v průběhu gastroskopie. Odběr krve může indikovat kterýkoliv lékař, při pozitivitě markerů (podezření na celiakii) je pacient odeslán ke gastroenterologovi, který diagnózu dokončí.

Protože celiakie je často dědičná, měli by se následně nechat vyšetřit i všichni pokrevní příbuzní v prvním stupni (rodiče, sourozenci, děti), a to i v případě, kdy se u nich žádné příznaky neprojevují.

Léčba celiakie

Celiakie a další formy nesnášenlivosti lepku se dají léčit jediným způsobem – bezlepkovou dietou. Bezlepková dieta jako jediná zaručí, že se povrch tenkého střeva dokáže uzdravit a všechny nepříjemné projevy nemoci zcela zmizí.  Kompletní regenerace sliznice tenkého střeva nicméně může trvat i několik měsíců. S dietou se však musí pokračovat doživotně, což v dnešní době, kdy chutné bezlepkové výrobky a suroviny naleznete v každém větším supermarketu, není tak zásadní komplikace, jak by se mohlo zprvu zdát. Bezlepkové potraviny lze poznat dle symbolu přeškrtnutého klasu.

Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou

Podívejte se na nabídku bezlepkových surovin internetové Lékárny.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce