Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zkřížené alergie aneb když alergen k alergenu sedá

(21. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1321x )

Zakousli jste se do svého oblíbeného kusu ovoce… ale najednou to není ono. Rty brní, jazyk pálí, patro začíná svědit. Potravinové alergie mohou patřit k nejzávažnějším, ale sama potravina nemusí být jejich jedinou příčinou. Co je tzv. „zkřížená alergie“ a jaké kombinace jsou nejčastější?

shutterstock.com

Trpět nějakým typem alergie není v dnešní době ojedinělé. Alergií, neboli nežádoucí reakcí organismu na nějaký alergen, trpí asi třetina populace. Některé alergeny chodí ale ještě ke všemu rády „ve dvou“. Přecitlivělost na jeden z nich může totiž zároveň přinést přecitlivělost na jiný. 
Mezi nejčastější zkřížené reakce patří křížení navzájem mezi potravinami, mezi latexem a potravinami a mezi potravinami a inhalačními alergeny, to znamená pyly a roztoči.

Právě zkřížená alergie pyl–potravina postihuje ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Ti trpí oproti běžné populaci potravinovými alergiemi dvakrát až třikrát častěji. Co se při tomto typu alergie v těle odehrává?
Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému vytvořené proti určitému pylovému alergenu reagují na základě podobnosti v sekvenci aminokyselin na alergen jiný. Laicky řečeno: pyl vybraných rostlin se v některých případech chemicky podobá bílkovinám v určitých potravinách a vyvolává v těle nežádoucí reakci. Znalost těchto kombinací může ale alergikovi značně ulehčit život a je klíčová pro vhodnou volbu jídelníčku.

Projevy zkřížených alergií

Projevy zkřížené potravinové alergie bývají obvykle mírné, lokalizované do dutiny ústní a označují se jako orální alergický syndrom. Tato alergická reakce nastupuje zpravidla během několika minut po konzumaci dané potraviny. Projevuje se svěděním, pálením a otokem rtů, jazyka, patra a hltanu, škrábáním v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst nebo méně často k otoku hrdla, poruchám polykání, a dokonce dušnosti. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte. Příznaky mohou připomínat infekční onemocnění (např. angínu), obvykle ale odezní do 1 hodiny. Kromě projevů v oblasti dutiny ústní můžete méně často reagovat zvracením, bolestmi žaludku, průjmem či nadýmáním. V nejtěžším případě se může rozvinout anafylaktický šok, který je ale naštěstí vzácný. Na rozdíl od pylové alergie se alergie na potraviny může projevit kdykoliv během roku.

Alergiky v tomto případě ohrožují více čerstvé a syrové potraviny. Tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší, ale není tomu tak vždy.
„Obezřetnost doporučujeme u potravin, které obsahují alergeny odolné teplu. Jde především o celer, petržel, ořechy a arašídy,“ doplňuje specialista. K reakci ale nedochází pouze po požití dané potraviny. Obtíže může alergik pocítit i při doteku – při loupání, krájení, strouhání, lisování nebo po promnutí očí znečištěnýma rukama.

V případě, že na sobě po požití některých potravin tyto příznaky pozorujete, zkuste je příště před konzumací tepelně upravit nebo, pokud je to možné, najít jejich méně agresivní variantu (například jinou odrůdu jablka). Jestliže ani jedna z těchto rad vaše potíže nevyřeší, odstraňte potravinu z jídelníčku a navštivte lékaře, který vám doporučí nejvhodnější způsob léčby. 

Široký výběr produktů na alergickou rýmu naleznete na Lékárna.cz.

Jak zkříženou alergii odhalit

K tomu, abyste neriskovali nepříjemnou alergickou reakci, která může být i nebezpečná, potřebujete přesně vědět, na které potraviny si dát pozor. Seznam alergenů, které se s těmi vašimi kříží, získáte na základě vyšetření. Běžně se alergie testují takzvanými prick testy, tedy vpíchnutím konkrétních alergenů do vrchní části pokožky.
Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce. O ten můžeme požádat alergologa, případně si ho nechat vyhotovit jako samoplátci.

Testy na intoleranci potravin je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Nejčastější potížisti

Asi nejčastější kombinací je alergie na pyl břízy a lísky v kombinaci s jablkem, hruškou, broskví, meruňkou nebo lískovými ořechy. Břízovité a růžovité rostliny jsou totiž botanicky příbuzné. Alergie na břízu a lísku je tak často doprovázena reakcí organismu na jádroviny a peckoviny. Takový alergik by si tak měl dát pozor při konzumaci třešní, višní, nektarinek, mandlí nebo malin a ostružin. Další často se vyskytující zkříženou alergií je ta na pelyněk a současně kořenovou zeleninu a některé druhy koření (kmín, fenykl, koriandr, anýz, tymián nebo pepř). S jakými kříženími se setkáváme nejčastěji?

Kombinace, na které si dát při pylové alergii pozor

Bříza x jablko, broskev, kiwi, celer, mrkev, lískový a vlašský ořech, mandle, med

Olše x jablko, broskev, lískový ořech

Trávy x rajské jablíčko, obiloviny (pšenice, žito)

Ambrosie x banán, heřmánek (čaj), med

Pelyněk x celer, mrkev, petržel, med, heřmánek, anýz

Léčba 

Vždy jde o dobře provedené testy u alergologa a vyvarovat se spouštěči obtíží. Na pomoc a úlevu lze doporučit antihistaminika, užívaná vnitřně ve formě tablet či kapek a nebo lokálně, tam, kde je potřeba ve formě spreje do nosu a očí. 

Lékárna.cz může nabídnout nepřeberné množství účinných přípravků a preparátů pro léčbu i snadnější život s alergií.

Lidé s velkou citlivostí, kteří mají zkřížené alergie, by se obecně měli vyvarovat nadměrné expozici dráždivých chemických látek. Zvolit šetrný přístup ve stravě volbou vhodných lokálních potravin nezatížených chemickými postřiky, kosmetiku i drogerii používat nedráždivou, více se pohybovat na čerstvém vzduchu venku a v domácnosti dostatečně větrat. Na místě je dbát na kvalitu nočního spánku, zmírnění stresu a podpora zdravého fungování imunity. 

Ke zklidnění nadmerné alergické reakce můžeme využít i některé byliny s antihistaminickým účinkem. Známá je například perila, popenec, hlíva a další houby. Pozor si dejte naopak na látky, které histamin uvolňují, jako jsou zdrající sýry, nakládané ryby, nakládaná zelenina, fermentované potraviny, hořká čokoláda a další zdroje histaminu. Pro některé alergiky není ani vhodná kopřiva. Ve fázi akutního projevu není dobré experimentovat, naopak snížit příjem potenciálně dráždivých látek a uvést tělo do stavu klidu a regenerace.

Jedinou léčebnou možností zkřížené potravinové alergie je eliminace dané potraviny z jídelníčku a léčba akutní alergické reakce, případně anafylaxe. Lehké a středně závažné alergické reakce se léčí antihistaminiky (stejně jako v případě pylové alergie). Lékem první volby u anafylaxe, jejímž nejčastějším spouštěčem jsou arašídy a jiné ořechy, je adrenalin. Aplikuje se do svalu na zevní straně stehna, a to co nejdříve po rozvoji příznaků.

K alergické reakci častěji dochází po požití syrové a čerstvé potraviny, tepelná úprava alergenní vliv většinou ruší. Dejte pozor – výjimkou jsou např. alergeny ořechů, které jsou vůči tepelnému zpracování odolné. Někdy může pomoci i loupání či škrábání ovoce a zeleniny, protože problematické alergeny jsou často přítomny v jejich slupkách.

Ke zlepšení příznaků orálního alergického syndromu může také přispět léčba původní pylové alergie, tedy užívání antihistaminik, kortikosteroidů či specifické alergenové imunoterapie.

Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Zdroj: ProAlergiky.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce