Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Odradit děti od kouření je potřeba včas

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1284x )

Světový den bez tabáku si připomeneme 31. května. Jeho hlavním letošním tématem je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hledání cest, jak ochránit před sofistikovanými strategiemi tabákového průmyslu především děti a mladistvé. Závislost na nikotinu se u dětí a mladých lidí až do 25 let podle vědců vytváří až sedmkrát rychleji než u dospělých.

shutterstock.com

Každou vykouřenou cigaretou si zkracujeme život průměrně o 11-30 minut. Kouření poškozuje všechny části těla a způsobuje řadu nemocí. Především nádorové onemocnění – rakovinu plic, hrtanu, nemoci srdce a cév – infarkt, mozková mrtvice, postižení cév dolních končetin, trvalé záněty průdušek, žaludeční vředy, zhoršuje obranyschopnost, hojení ran a mnoho a mnoho dalších zdravotních problémů.

Kdy nejčastěji začínají děti experimentovat s kouřením?

9 z 10-ti kuřáků začalo kouřit před 18-tým rokem věku. Lidé, kteří začali kouřit v dětství, trpí silnější závislostí. Kouření dětí navíc zvyšuje riziko užívání dalších návykových látek (alkohol, drogy). Děti v Praze vykouří svou první cigaretu v 9,5 letech v celé ČR je to pak kolem 10. roku věku.

Jaké faktory mají vliv na kouření dětí?

Máme ověřeno několik faktorů, které ovlivňují rozhodnutí dítěte, zda začne, či nezačne kouřit. Jaké to jsou?

Vliv vrstevníků

Vrstevníci z party, kamarádi, spolužáci, ti jsou tím nejčastějším důvodem, proč náctiletí okusí první cigaretu. Hlavním motivem je pro ně pocit sounáležitosti a důležitosti.

Kouření dospělých

Dospělý jde dítěti vzorem, a to jak v dobrém, tak i v tom špatném slova smyslu. Jakmile dítě vidí, že dospělí (nejčastěji jeho rodič, prarodič) před ním kouří, má k cigaretě mnohem blíže. Týká se to hlavně těch, jejichž rodiče tak činí doma nebo v jejich bezprostřední blízkosti. Tabák pak tyto děti vnímají jako normální chování a něco, co jim dodá pocit dospělosti.

Zvládání stresu

I děti a dospívající mohou po cigaretě sáhnout z důvodu pocitu nadměrného stresu, strachu a úzkosti. Nikotin, který inhalují, rychle aktivuje potřebné oblasti mozku a vytvoří tak dotyčnému dočasné pozitivní pocity klidu a štěstí.

Reklama a média

Ať se nám to líbí, nebo ne, tabákové společnosti se často orientují na mládež. A když už se dítě nenechá zviklat reklamou mířenou přímo, mohou je ovlivnit jejich filmoví hrdinové. Herci, kteří ve filmu nebo seriálu kouří, nepřímo našeptávají dítěti, aby si také zapálilo. Jsou totiž velmi často vnímáni jako vzor, kterému se dítě snaží přiblížit a napodobovat jejich chování.

Kdy se dítě stává na tabáku závislé? 

Mezi mladistvými kuřáky se rychle rozvíjí závislost. Polovina adolescentních kuřáků ztrácí svobodnou vůli nad tabákem v době, kdy kouří jen 7 cigaret měsíčně. Pro vznik závislosti u dítěte je dostatečné občasné kouření po dobu 4 týdnů nebo denní kouření cigaret v množství menším než 5.

Cigaretu si dám občas, to nemůže škodit

Nikotin je droga, před kterou je třeba mít velký respekt. Závislost může vzniknout i u občasných kuřáků a to po docela krátké době. Jednoznačně lze říci, že „bezpečná cigareta a neškodlivé kouření“ neexistují. 

Elektronickou cigaretu kouří stále více dětí, nezapáchá a rodiče to tak téměř nepoznají

Mladí lidé stále častěji inhalují dým z elektronických cigaret. U těch starších jde třeba o výměnu za klasickou cigaretu. Mladší děti - a to i na prvním stupni základních škol - to berou jako módní trend.

Jenže i náplně bez nikotinu můžou být problém, obzvlášť, když je vdechují děti. Na zdraví rostoucího dítětě vdechování spalin látek nejasného původu může mít špatný vliv a není důvod, proč by si na to mělo zvykat.

Jak působit na děti, aby po cigaretě nesáhly?

  • Buďte pro dítě nekuřáckým vzorem - v případě, že kouříte dejte jasně najevo, že nejste spokojeni se svým kuřáctvím a také zvažte možnost odvykání kouření. 
  • Zajímejte se co dělá ve volném čase, vytvořte pro děti nekuřácký domov - děti kuřáků kouří častěji než nekuřáků.
  • Podporujte jeho zdravé sebevědomí - kouří více dětí, které se necítí sebevědomě.
  • Zajistěte dítěti dostatek informací o kouření - internetové stránky (www.nekuratka.cz, bezcigaret.cz, stopkoureni.cz....).
  • Veďte jej ke zdravému životnímu stylu.
  • Již v mladším věku si o kouření promluvte.
  • V žádném případě se neuchylujte ke kázání nebo vyhrožování, zdůrazněte, že kouření člověka omezí na svobodě, spočtěte s dítětem výdaje za cigarety.
  • Dejte dítěti prostor, aby vám sdělilo své názory a pocity ohledně kouření.
  • Důležitá je také pozitivní motivace – za každý nekuřácký úspěch je nutné dítě pochválit, odměnit. Pokud naopak znovu začne kouřit, projevte zklamání

Pokud si s dítětem nevíte rady, klidně ho vezměte do centra závislosti na tabáku. Odborníci jsou vyškoleni ke komunikaci a léčení závislosti na nikotinu i u osob mladších 18 let. Motivační rozhovor mladého kuřáka s odborníkem zdvojnásobí pravděpodobnost, že adolescent přestane kouřit!

Zdroj: nemocnicevitkovice.agel.czwww.kurakova-plice.cz

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce