Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Jak se zbavit infekční rýmy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25111x )

Opatřete si včas nosní kapky. Až rýma přijde, lékárna nemusí mít právě otevřeno.Držte se doma v teple a rýmy se do týdne zbavíte.

Nosní kapky mějte vždy připravené


Už to začíná? Nedá se pořádně dýchat nosem? Připadáte si, jako byste měli místo nosu vodovodní kohoutek, který nelze zavřít? Nenechte se uchlácholit větou, že léčená rýma trvá sedm dní, neléčená rýma týden. Předejděte komplikacím! V prvním případě si prohlédněte svou domácí lékárničku či si kupte v lékárně nosní kapky. Většina z nich je volně prodejná.

Rýma

Mít nosní kapky připravené v lékárničce a nespoléhat na to, že v okamžiku, kdy vás rýma dostihne, bude mít nejbližší lékárna otevřeno, se vám mnohonásobně vyplatí. Jakmile se projeví první příznaky rýmy, neváhejte po nich sáhnout. Máte-li navíc zvýšenou teplotu a necítíte se ve své kůži, vezměte si léky snižující teplotu a vitamín C. Hodně pijte, nejlépe bylinné čaje. Smrkejte!

Pokud máte pocit, že se rýma nezlepšuje, nebo se dokonce horší, provází ji nesnesitelné bolesti hlavy a horečky, navštivte otorinolaryngologa. Tento lékař pracujícího na ušním, nosním a krčním oddělení. Vyšetří vás a doporučí správnou léčbu.

S rýmou v ordinaci specialisty

Jestliže se rozhodnete s rýmou navštívit specialistu, je nutné počítat s tím , že vlastnímu vyšetření bude předcházet krátký rozhovor. Lékař se bude ptát na to jak dlouho obtíže trvají a zda nemáte nějaký typ alergie. Důležité je vědět, jestli máte zvýšenou teplotu a je-li vaše rýma doprovázena bolestí hlavy.

Lékař zkontroluje váš krk i uši. Ne, nespletl se. Lékař dobře ví, že přicházíte s rýmou a nebude kontrolovat, zda je máte čisté. Jak již bylo řečeno v článku Není rýma jako rýma, zánět v nose může ovlivnit funkci středního ucha. A často se zánět rozšíří také do hltanu či hrtanu nebo i průdušnice.

Vlastní vyšetření nosu spočívá v zavedení nosního zrcátka do nosu a prohlédnutí nosní dutiny. Nos je také možné vyšetřit speciálním přístrojem - endoskopem, který vypadá jako dlouhá tenká trubička. Lékař ji zavede do vašeho nosu, její výhodou je, že je s ní vidět až do nosohltanu. Další velkou výhodou je, že podobně jako lupa zvětší obraz toho, co se vyšetřuje.

Je možné, že lékař bude chtít vědět, jestli vaše rýma není způsobena bakteriemi. Aby to zjistil udělá výtěr z nosu. Nemusíte se ničeho obávat, tenkou štětičkou sáhne do nosu. Štětičku pak odešle ve speciální zkumavce k mikrobiologickému vyšetření. K vyloučení rozšíření zánětu do vedlejších dutin nosních Vás může poslat na rentgenové vyšetření.

Pokud již dodržujete všechny zásady první pomoci při rýmě a lékař nezjistí žádnou komplikaci, je možné, že vám doporučí trpělivost. A zopakuje vám výše uvedenou větu o týdnu či sedmi dnech… Pokud však již dojde k rozšíření zánětu například na vedlejší dutiny nosní či se jedná o vážnější bakteriální infekci, předepíše vám antibiotika. Případně ještě další léky a přípravky na uvolnění nosu a proti bolesti. Doporučí ležet v posteli.

Možná se vám bude zdát zbytečné být s rýmou doma v posteli. Myslete na to, že pokud budete dodržovat rady lékaře a držet se doma v teple, rýmy se do týdne zbavíte. V opačném případě riskujete komplikace a také nákazu dalších lidí ve svém okolí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce