Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak snížit riziko mozkové mrtvice

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 49921x )

Zvýšená hladina cholesterolu a neléčený vysoký krevní tlak dláždí cestu k cévní mozkové příhodě. S oběma nežádoucími stavy můžeme něco dělat, ne se jen vymlouvat na dědičnost nebo na to, že dokud mě nic nebolí, nic mi není. Vysoký cholesterol i krevní tlak se dají často upravit změnou životního stylu, pokud to nestačí, jsou k dispozici účinné léky.

shutterstock.com

Prevence ischemické mozkové mrtvice


Musíme si přiznat, že zcela stoprocentní prevence mozkových příhod neexistuje. Každý člověk může nicméně riziko vzniku mozkové příhody alespoň snížit. Riziko ischemických příhod (kdy dojde k ucpání cévy krevní sraženinou) klesá za předpokladu, že snížíme hladinu cholesterolu v krvi na rozumnou míru, a tak zpomalíme rozvoj aterosklerózy. Základním předpokladem je zdravý životní styl, dostatek pohybu, snížený příjem živočišných tuků, dostatek ovoce, zeleniny apod. V případě nedostatečného efektu těchto režimových opatření lze užívat léky, které hladinu cholesterolu snižují. Nejpoužívanější jsou v současné době léky ze skupiny tzv. statinů.

Otázkou zůstává preventivní užívání aspirinu. Užívání tohoto léku v malých dávkách (100 miligramů denně) má prokazatelný ochranný účinek u jedinců, kteří prodělali ischemickou mrtvici či srdeční infarkt, a snižuje riziko jejich opakování. Preventivní užívání aspirinu u zdravého jedince je nicméně kontroverzní a není zcela doporučováno. Aspirin sice před ischemickou mrtvicí a infraktem ochrání i zdravého jedince, ale na druhou stranu se mohou projevit i vedlejší účinky působení aspirinu na organismus – krvácení do trávicího traktu, vznik žaludečních vředů, zvýšená krvácivost apod.

kapitola
Diskuse k článku
Ludvík Staněk

Pokud se chcete opravdu uzdravit a odstranit příčinu vašeho problému diskutovaném na tomto fóru, nabízím Vám zcela nový a vysoce účinný přístroj pro úpravu špatných vlastností krve. Krev, která obsahuje nežádoucí složky není plně funkční, což způsobuje celou řadu vážných zdravotních problémů a komplikací. Přístroj má proto široký záběr na různé nemoci a problémy a proto toto upozornění najdete i v jiných diskusních tématech. Jedná se o nízkovýkonný kapesní laser kombinovaný s nízkofrekvenční pulsní masáží. Laserové ozařování krve je celosvětově uznávanou a velmi dobře vyzkoušenou metodou, avšak problém byl vždy ve způsobu použití (nemocnice, lékařský tým, vysoké náklady,atp.). Zcela nový způsob ozařování krevního řečiště přes nosní dutinu tyto problémy řeší a přístroj je nyní pro jednoduchou obsluhu a nízkou cenu přístupný všem, kdo jej potřebuje. KX LASER je zcela bezpečná registrovaná zdravotní pomůcka, se všeni potřebnými certifikáty. Bližšší Info : www.kxlaser.cz

Zuzana Bila

Hladinu cholesterolu optimalizuji mimo jine nenasycene omega-3 mastne kyseliny - to je znama vec. Tatik s cholesterolem bojuje leta a co uziva MaxiCor tak se dost zlepsil.

IVANA
3x

Ač souhlasím se vším, co je zde na téma "CMP" napsáno, moje zkušenost je taková: Jsem nekuřačka, vegetariánka, nikdy jsem neužívala horm.antikoncepci, mám nízký tlak, přesto jsem v 39 letech prodělala těžkou ischemickou cmp. Dle lékařů mé rizikové faktory byly a jsou nulové. Z mého hlediska jediný rizikový faktor byl "pouze" velký dlouhotrvající stres!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce