Je lepek nebezpečný?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10551x )

Lepek je v dnešní době často diskutovaným tématem nejen v laické veřejnosti. Lepek a potraviny lepek obsahující se skloňují nejen v souvislosti s nemocemi, při kterých je jejich vynechání z jídelníčku základním léčebným prostředkem. Vynecháním lepku ze stravy si lidé slibují udržení zdraví nebo zlepšení zdravotního stavu, zhubnutí, sportovci lepší výkonnost. Co je lepek, jak v našem těle působí a kdo by se mu měl vyhýbat?

shutterstock.com

Co je lepek a kde ho najdeme

Lepek je bílkovina, která se nachází v obilovinách u nás běžně konzumovaných - v pšenici, žitu a ječmeni, ovsu a ve výrobcích z těchto obilovin. Lepek se skládá ze dvou bílkovinných složek, prolaminů a glutelinů. Prolaminy se liší podle zdroje - v pšenici se nachází gliadin, v žitě hordein, v ječmeni secalin a v ovsu avenin. V souvislosti s onemocněními, kdy je třeba lepek vylučovat z jídelníčku, není zcela jednoznačná škodlivost ovsa, v různých zemích se názory na tuto problematiku liší. V České republice se konzumace ovsa nedoporučuje.


Intolerance (nesnášenlivost) lepku

Choroby, které souvisejí s působením lepku, můžeme shrnout pod pojmem intolerance (nesnášenlivost) lepku. Ta může být podmíněna buď imunitními (autoimunitní nebo alergické), nebo neimunitními mechanismy.

1. IMUNITNÍ                                      

Autoimunitní                          

  • Celiakie                                             
  • Dühringova dermatitida                    
  • Glutenová ataxie  

Alergická

  • Pekařské asthma
  • Alergie na pšeničnou mouku
  • Kožní projevy alergie na lepek
  • Anafylaktická reakce

2. NEIMUNITNÍ

  • Neceliakální glutenová senzitivita
  • Syndrom dráždivého tračníku s nesnášenlivostí lepku          

Lepek a autoimunitní onemocnění

Celiakie je v souvislosti s lepkem nejčastější onemocnění. V ČR se předpokládá (přesná data nejsou k dispozici) 40-50 tisíc nemocných. Celiakie je autoimunitní onemocnění, které je geneticky podmíněno. Ve chvíli, kdy se dostane lepek do kontaktu se střevní sliznicí, dochází k reakci imunitních buněk, která je namířena proti enterocytům, buňkám sliznice tenkého střeva. Spouštěčem tohoto procesu je tedy lepek. Jeho nesnášenlivost je trvalá. Pacient, kterému byla diagnostikována celiakie, proto musí dodržovat bezlepkovou dietu celoživotně. Pokud nemocný dietu porušuje a nevyhýbá se konzumaci potravin s obsahem lepku, dochází k postupnému poškození sliznice tenkého střeva různého stupně, které vede k poruše vstřebávání živin, především tuků, vitaminů v tucích rozpustných a následně i železa, vápníku a dalších složek. To vede u části pacientů ke střevním příznakům, ke kterým patří nadýmání, průjmy, resp. přítomnost mazlavých stolic, hubnutí a bolesti břicha. 90 % pacientů však tyto příznaky nemá a dochází u nich k příznakům atypickým nebo příznaky chybí zcela. Na celiakii musíme pomýšlet u pacientů, kteří trpí bolestmi kloubů, únavou, anémií (chudokrevností), osteoporózou (řídnutí kostí), musíme po ní pátrat ale také u žen, které nemohou otěhotnět z nejasné příčiny.

Celiakie se často druží i s jinými autoimunitními chorobami, jako je cukrovka (diabetes mellitus) závislá na inzulinu nebo Hashimotova thyreoiditida (onemocnění štítné žlázy, častější je u příbuzných pacientů s celiakií). Neléčená celiakie má za následek také vyšší riziko některých nádorových onemocnění. Kožním projevem celiakie je tzv. Dühringova dermatitida, která se projevuje bolestivými puchýřky na loktech, kolenou, ale i na dalších místech na kůži. Postihuje střevo, ale protože toto postižení může být ostrůvkovité, nedochází vždy k břišním příznakům. 

Glutenová ataxie značí poškození mozečku autoimunitní reakcí proti lepku a projevuje se nekoordinovanými pohyby, poruchou rovnováhy.

U autoimunitních onemocnění je základním léčebným prostředkem vyloučení lepku z jídelníčku, resp. jeho výrazné omezení. Důsledným dodržováním diety může u pacientů docházet až k vymizení příznaků onemocnění, dietu je však třeba dodržovat celoživotně. Tato onemocnění je možné úspěšně léčit, nikoli však vyléčit.

Lepek a alergie na lepek

Při alergii na lepek nebo jinou složku nejčastěji pšeničné mouky může dojít k různým projevům po konzumaci potravin s lepkem, nedochází však k poškození střeva. Reakce mohou být dýchací (astma), kožní (atopický ekzém nebo kopřivka), gastrointestinální (průjem, zvracení) nebo anafylaktická reakce se snížením krevního tlaku a možností bezvědomí. I zde je dodržování stavy s vyloučením (v tomto případě absolutním) lepku základem léčby, někdy je třeba doplnit léčbou medikamentózní.

Lepek a neimunitní onemocnění

K neimunologickým chorobám způsobeným nesnášenlivostí lepku patří neceliakální glutenová senzitivita, což je onemocnění, které má podobné příznaky jako celiakie, tedy průjmy, nadýmání, únavu, bolesti hlavy a další, které souvisejí s konzumací potravin obsahujících lepek. Na rozdíl od celiakie však nejsou přítomny změny na sliznici tenkého střeva ani pozitivita protilátek v krvi. Často volně přechází do syndromu dráždivého tračníku s průjmem, který reaguje na bezlepkovou dietu.

Lepek a prevence

Bezlepková dieta je módním trendem. V USA poté, co byla opuštěna nízko-sacharidová a následně i paleo-dieta, dochází k boomu bezlepkové diety. V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi 1/3 Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout nebo vyřešit jejich zdravotní obtíže. Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás. Dle vědeckých prací se však nepodařilo prokázat, že by takovéto počínání mělo nějaký zdravotní benefit. Rozdíl mezi pacienty s celiakií a těmi, kteří lepek dobrovolně vylučují, je ten, že celiaci musí dodržovat striktní bezlepkovou dietu (maximální množství lepku je 20 mg za den).

Lepek a sportovci

V současnosti zaznamenáváme popularitu bezlepkové diety i u sportovců, kteří vylučují lepek z potravy z důvodu snížení gastrointestinálních obtíží a zvýšení výkonu. Řada z nich vylučuje více než 50 % lepku z potravy v průběhu tréninku a sportovních výkonů. Úspěchy pak, mimo jiné, připisují právě vyloučení lepku ze stravy. Aktuálně se však jedná o subjektivní závěry samotných sportovců, nikoli o závěry vědecky potvrzené.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

Fórum zdravé výživy

Přečtěte si také

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Příspěvky zdravotních pojišťoven na bezlepkovou dietu 2015

Jak začít s bezlepkovou dietou



 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se nákazy koronavirem?

65%
35%
Zatím hlasovalo 282 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Vyskytuje se na celém světě a může se projevit kdykoliv v průběhu života – od dětství až po vysoký seniorský věk. Jedná se přitom o nevyléčitelnou chorobu, jejíž jediná léčba spočívá v přísné bezlepkové dietě.

Kulinářský rádce pro nemocné

Konečně je na internetu místo, které vychází vstříc potřebám těm, jejichž chutě omezuje nemoc. Nový portál Recept na zdraví.cz obsahuje názory odborníků na téma životosprávy, recepty rozdělené podle diagnóz i praktické rady. Tento ucelený zdroj informací připravuje zdravotnický portál Ordinace.cz s cílem usnadnit pacientům i jejich blízkým každodenní rozhodování, co a jak uvařit, aby si pochutnali a zároveň neriskovali zdravotní potíže.

Jste často unavení? Možná za to může lepek

Když se řekne nesnášenlivost lepku neboli celiakie, většinou si představíme problémy s trávicím traktem – průjmy, zvracení či opoždění vzrůstu u dětí. Onemocnění může vzniknout v každém věku a u dospělých existují i další příznaky, které bychom si běžně s celiakií nespojili, a právě tyto atypické formy celiakie jsou dokonce v dospělosti častější. Může se jednat například o únavu, deprese, poruchy menstruace, neplodnost, potraty a další komplikace. Jen málokoho v takových případech napadne hledat problém právě v nesnášenlivosti lepku, a proto většina případů nebývá spolehlivě rozpoznána. Celiakie není tak vzácná choroba, jak se soudilo dříve, její výskyt se v České republice odhaduje na 0,5 %.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.