Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...
(Sorbus aucuparia L.)
Příprava čaje
1 čajová lžička rozmělněných plodů na šálek (200 ml) horké vody. Pijeme 2 krát až 3 krát denně.
Užívaná část
![]() |
Plod (Fructus sorbi aucupariae) |
Sběr a sušení
V době zralosti, tj. v září sbíráme plody - známé jeřabiny. Správnou dobu určíme podle toho, že jeřabiny mají svou krásnou oranžovou barvu. Sušíme je na vzdušném místě, dosušujeme na slunci.
![Jeřáb ptačí Jeřáb ptačí](/img/text/jerab_big.jpg)
Jak vypadá
Jeřáb ptačí je známý strom. Má lichozpeřené 4-9 jařmé listy. Drobné bílé květy vytvářejí bohatá květenství. Plody jsou malvice - jeřabiny. Mají zpočátku zelenou barvu, v době zralosti jsou oranžové a na stromech doslova svítí. Kvete v období května a června.
Kde se rostlina vyskytuje
Jeřáb můžeme najít v alejích, podél cest, v parcích, na okrajích světlých lesů. Jedná se o poměrně rozšířený strom.
Co jeřabiny obsahují
V plodech je hodně tříslovin, organických kyselin a vitamínu C. Dále jsou to cukry, flavonoidy, karoteny a další.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Středověk využíval jeřabiny při léčbě onemocnění jater, ledvin, otoků a jako projímadlo. Připravovaly se z něj nápoje, marmelády, likéry.
Dnes: Plody jeřábu lze použít vnitřně.
Vnitřně: Droga zvyšuje vylučování moči, čehož můžeme použít při zánětech močových cest, při močových kaméncích a dně. Velmi dobře působí při zánětech horních cest dýchacích a nemocích z nachlazení. Povzbuzuje činnost střev a vylučování žluči. Zároveň, tím, že normalizují činnost střev, pomáhají jak při průjmu (účinek zvyšují třísloviny, které zabraňují vstřebávání toxických látek), tak při zácpě (zlepšuje a urychluje střevní peristaltiku). Syrové plody mají projímavý účinek. Svým obsahem vitamínu C jsou srovnatelné se šípky.
Na co si dát pozor
Požití nadměrných dávek může působit toxicky! V semenech a listech se nachází glykosid amygdalin, který se štěpí na jedovatý kyanovodík! Denní dávka plodů je asi 1,5 g.
Pozn.: Jeřabiny se zpracovávají na kompoty, marmelády, likéry a pod. Po tepelném zpracování nebo usušení ztrácejí projímavý účinek.
Přidat nový komentář