Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdo může pacientovi předepsat glukometr? Praktický lékař, diabetolog nebo internista?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2201x )

Glukometr může v indikovaných případech předepsat pacientům léčeným perorálními antidiabetiky praktický lékař, diabetolog nebo internista; pacientům léčeným inzulinem diabetolog či internista a pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky pouze diabetolog.

shutterstock.com

Zdravotnický prostředek je pacientovi vydán ve výdejně zdravotnických prostředků na základě lékařem předepsaného Poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Není nutný souhlas revizního lékaře. Glukometrů se vyrábí několik typů. Zákon o veřejném zdravotním pojištění stanovuje u jednotlivých typů množstevní i úhradový limit.

Glukometr s možností stahování hodnot do univerzálních počítačových programů umožňujících vyhodnocení dat je ze zdravotního pojištění hrazen do výše 500 Kč v množství 1 kus za 6 letPro další typy glukometrů (glukometry pro stanovení ketolátek, glukometry s hlasovým výstupem, glukometry s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením) platí taktéž množstevní limit 1 kus za 6 let, úhradový limit je 1 000 Kč.

Diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve předepisuje diabetolog, u pacientů léčených perorálními antidiabetiky to může být také všeobecný praktický lékař a internista. Dospělým pacientům, kteří nejsou léčeni intenzifikovanou inzulinovou terapií, může proužky předepsat mimo diabetologa též internista.

Zdravotní pojišťovna hradí diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve v množství, které závisí na závažnosti zdravotního stavu, vždy však maximálně do legislativou stanoveného limitu.

Na základě indikace diabetologa, praktického lékaře či internisty je pacientům léčeným perorálními antidiabetiky hrazeno 100 kusů diagnostických proužků za rok. Vše je vykazováno na číslo pojištěnce. V praxi to znamená, že pacient nemá nárok dostat poukaz na 100 kusů proužků od praktického lékaře a dalších 100 kusů od diabetologa. Připomínáme v této souvislosti, že je třeba pacienta případně upozornit na nutnost předávat zprávy o poskytnutých zdravotních službách od ambulantního specialisty, neboť je běžné, že zpráva je předávána praktickému lékaři prostřednictvím pacienta.

Pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky nebo inzulinem do 2 dávek denně nebo pacientům s nediabetickou hypoglykemií je hrazeno množství 400 kusů diabetických proužků za rokPacientům léčeným intenzifikovanou inzulinovou terapií (inzulinovou pumpou nebo perem) je hrazeno 1 500 kusů za rok. Diabetikům ve věku do 18 let včetně nebo těhotným diabetičkám je hrazeno 2 500 kusů za rok. Pacientům využívajícím systém FGM (okamžitá monitorace glykemie pomocí senzoru) lze předepsat současně maximálně 100 ks proužků/rok, u dětí ve věku do 18 let včetně pak maximálně 300 ks proužků/rok.

Zdroj: vzp.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce