Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Když dásně krvácejí, špatně je čistíte. Zubní pasty nepomohou

( Romana Žatecká | přečteno: 11881x )

I když si čistíte zuby dvakrát denně, kolik času věnujete svým dásním? Bez zdravých dásní nemohou být zdravé ani zuby. Pomoc je jednoduchá: čistit si nejen zuby, ale i dásně. Jak na to?

shutterstock.com

Je to jednoduché – správnou technikou čištění posloužíte nejen zubům, ale i dásním. „Často se setkávám s lidmi, kteří se velmi diví, že jejich zuby či dásně nejsou v dobrém stavu a přitom si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů,“ říká MUDr. Adam Šíma z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík.

  • Nečistěte si zuby vodorovně – můžete si poškodit zubní krčky. Čistěte zuby po jednom, nejlépe jemným stíráním ve směru od dásní, přidejte i krouživé pohyby. Kartáček přiložte pod úhlem asi 45 stupňů.
  • Vyčistěte všechny zuby z obou stran.
  • Kousací plochy stoliček mají výjimku, ty se nejlépe čistí pohyby tam a zpět.
  • Na závěr setřete plak z jazyku zubním kartáčkem od kořene ke špičce.
  • Pokud dásně krvácejí, vyhledejte péči dentálního hygienika.

Pokud péči o zuby a dásně zanedbáte, můžete si zcela zbytečně způsobit potíže – přečtěte si například o parodontoze, kvůli které často přicházíme o zuby.

Pořiďte si čisticí pomocníky

Čištěním odstraňujeme ze zubů plak, který je líhní mikroorganismů a způsobuje nemoci dásní i zubů. Při čištění se tedy snažte dostat do všech míst, kde se ukládá – na ploškách, ale i v mezizubních prostorách, dokonce i pod dásněmi. Nastavení kartáčku musí být tedy takové, aby štětinky šly mírně pod dáseň. Čistí se směrem od dásně. Kam se nedostanete s kartáčkem, použijte dentální nit nebo mezizubní kartáčky. Vyberte si vhodné pomocníky v naší internetové lékárně.

Hlavně správná technika

Zuby je zapotřebí čistit aspoň dvakrát denně, nejlépe ráno a večer, ideálně po každém jídle. Čištění mezizubních prostor je dostatečné jednou denně, nejlépe večer. Není důležitá délka čištění, jako právě správná technika.

A jaký je ideální kartáček? Správný zubní kartáček by měl mít malou pracovní část hustě osazenou štětinami a měl by být měkký. A na kartáček příliš netlačte, abyste si nepoškodili dáseň."

Nejoblíbenější zubní kartáčky najdete zde

Milujeme dentální hygienu

Mezizubní a zubní kartáčky, ústní vody – z meziročních srovnání prodejů těchto kategorií na největší internetové lékárně Lékárna.cz vyplývá, že Češi vzali ústní hygienu vážně. Kategorie produktů pro zuby a ústní dutinu získala již v roce 2012 o třetinu zákazníků více, v loňském roce ještě další 4 %.  Právě v roce 2012 začal významně růst prodej tohoto sortimentu a loňská data potvrzují pokračující růst. Například prodeje mezizubních kartáčků rostou meziročně téměř o 50 %, ale obliba dentálních nití klesá. Češi však v uplynulých dvou letech začali více nakupovat ústní vody a zubní kartáčky, hitem jsou výhodná 3kusová balení kvalitních zubních kartáčků, kterých Lékárna.cz prodala loni rekordní počet (meziroční nárůst 141 %).

Přečtěte si také

Dobré rady pro domácí lékárničky

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Dentální hygienistka vás zbaví zubního kamene i strachu ze zubaře

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

O zubech se rozhoduje již před narozením dítěte

Součástí péče o těhotné je i vyšetření u zubního lékaře a léčba zubního kazu.

Lze oddálit vznik zubního kazu?

Maminka i ostatní členové rodiny, by si měli účinně čistit zuby.

Trendem moderní stomatologie je zubní hygiena

Parodontóza a "špatný dech" nebolí, i zubní kaz začíná bez bolesti...

Jak vzniká zubní kaz?

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce