Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Klimatizace a její vliv na naše zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10810x )

Stejně tak jako stoupá venkovní teplota, roste naše touha po ochlazení – klimatizacím se proto opět po roce rozběhly motory. Tyto produkty moderní doby se staly neodmyslitelnou součástí našeho pobytu v kanceláři i domácnosti, v autě i ve veřejné dopravě. A i když tito pomocníci umí ve vedrech osvěžit, zároveň dokáží i uškodit. Na rizika, která používání klimatizace skýtá pro naše zdraví, upozorňuje ortoped MUDr. Július Kazimír z Mediklinik.

shutterstock.com

Počátky klimatizace sahají dlouho před rozvoj elektřiny do dob starověkého Egypta, kdy jako prostředek ochlazování sloužil mokrý rákos. Staří Egypťané v parných dnech také často putovali do chladnějších klimatických podmínek, aby horkým teplotám přirozeně unikli. Od té doby však technologie výrazně postoupily a dnes máme k dispozici nejrůznější druhy klimatizací, které ochlazují lidské tělo nepřirozeně.

Čtěte také: Syndrom suchého oka

Ochlazení za cenu negativního vlivu na lidský organismus

Přechody z teplého vzduchu do klimatizovaného prostředí s podstatně nižší teplotou mají na lidské tělo neblahé dopady. Na výkyvy teplot reaguje nejen pohybový aparát, ale i dýchací cesty, kardiovaskulární systém, psychika či oči.
„Bolesti pohybového aparátu vznikají velmi často z ofouknutí," říká ortoped a dodává, které partie jsou nejnáchylnější:
„V největším ohrožení jsou šíje, krční páteř, kříž a ramenní klouby. Při foukání nepřirozeně studeného vzduchu z klimatizace na odkryté části těla vzniká podchlazení, na které následně organismus reaguje ztuhnutím, bolestí či zablokováním svalstva. Využívání klimatizace tak může být jedním ze spouštěcích momentů nejen nachlazení, ale i příčinou bolestí kloubů a svalů.“

Čtěte také: Bolest zad – kdy určitě k lékaři

Přehlížení bolestí vede k vážnějším problémům

MUDr.Kazimír„Akutní bolesti mohou přejít do chronického stadia, přičemž za chronický můžeme považovat problém trvající déle než 3 měsíce. Může jít například o zánět okostice i trojklanného nervu, o cervikobrachiální syndrom, který doprovázejí bolesti šíje a krční páteře s vystřelováním do ramene či horní končetiny, či cervikokraniální syndrom, který se projevuje bolestmi krční páteře, jež vystřelují do záhlaví, spánku a temene hlavy," tvrdí MUDr. Kazimír.

Ztuhnutí a zánětu lze předcházet

Pro prevenci výše nastíněných potíží stačí udržovat šestistupňový teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizovaném prostředí. Je třeba si zároveň ohlídat, aby nebyl proud studeného vzduchu nasměrován přímo na vás. Klimatizace by zároveň neměla být v činnosti déle než 4 hodiny denně. Doporučené umístění klimatizační jednotky je na chodbě, odkud se ochlazený vzduch může rovnoměrně šířit, a pokud trávíte více času jízdou v autě, vypnutím klimatizace 15 minut před ukončením jízdy předejdete šoku a ulevíte kloubům.

„Proti ztuhnutí a zánětu doporučuji věnovat se pilates nebo cvičením s pomůckami typu gymnastický míč či masážní válec. Není radno podcenit ani příjem vyvážené stravy a dostatku tekutin," radí MUDr. Kazimír.

Čtěte také: Na bolesti zad fyzioterapií a vhodným pohybem

Ne vždy se však dá řídit pravidly správného používání klimatizace, ať už je na vině nepřiměřené vedro, nepřizpůsobivý kolega nebo nemožnost klimatizaci regulovat, k čemuž dochází např. ve veřejné dopravě. Nejnovějším způsobem, jak lze zvrátit poškození, přetížení nebo zánět, je použití medicínského ozónu. Ten díky vysokému obsahu kyslíku dodává buňkám velké množství energie, čímž kromě léčení pomáhá i oddalovat stárnutí a degenerativní poškození. Jedinečné schopnosti ozónu bylo dosud možné využívat jen ve specializovaných lékařských zařízeních, ve kterých se pacientům podával operačně nebo injekčně. Vědcům se ale podařilo ozón stabilizovat do podoby emulgelu, který může v pohodlí domova využívat každý, koho trápí bolest nebo zánět.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce