Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kontrola na nemocenské

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 56176x )

Kontrola především plní preventivní funkci. Cílem není někoho trestat nebo postihovat, jde především o to, aby dočasná pracovní neschopnost a čerpání nemocenského nebylo zneužíváno.

shutterstock.com

Na základě čeho jsou prováděny kontroly

Kontroly jsou prováděny na základě tzv. plánu kontrol, který si podle aktuální situace sestavuje OSSZ. Obecně platí, že rozsah a doba, kdy jsou prováděny kontroly nemocných v pracovní neschopnosti, není nijak speciálně vymezen. Platí tedy, že kontrola může přijít téměř „kdykoliv“. Jediné omezení je to, že kontrola by měla dodržovat noční klid. Problematika nočního klidu je ukotvena v Zákoně o ochraně veřejného zdraví, kde je stanovena doba pro noční klid v čase od 22.00 hod do 6.00 hod. V každém případě je dobré počítat s tím, že kontrola může dorazit prakticky kdykoliv během doby, kdy je „na neschopence“. Kontrola přitom může proběhnout i v prvních třech dnech dočasné pracovní neschopnosti, za které nenáleží žádná výplata (tzv. doba karenční). Kontrola také může být provedena opakovaně, i několikrát během jedné pracovní neschopnosti.

Čtěte také: Refundace peněz za ošetření v zahraničí

I zaměstnavatel může provést kontrolu svého nemocného zaměstnance

V prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti, za které náleží náhrada mzdy vyplácená zaměstnavatelem, mohou rovněž sami zaměstnavatelé kontrolovat své zaměstnance v dočasné pracovní neschopnosti. Pokud kontrola provedená zaměstnavatelem prokáže, že jejich zaměstnanec porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce, resp. se v době mimo povolené vycházky nezdržuje na uvedené adrese, postih se řídí pracovněprávními předpisy, tedy zákoníkem práce.

Právo zaměstnavatele na kontrolu je ustanoveno v § 192 odst. zákoník práce. Po uplynutí pevní 14 dní provádí kontrolu zaměstnanci správy sociálního zabezpečení.

Čtěte také: Hradí pojišťovna berle a hole?

Povinnosti dočasně práceneschopného pojištěnce

Dočasně práceneschopný pojištěnec má povinnost dodržovat ošetřujícím lékařem stanovený režim. V zásadě platí, že se nemocný má zdržovat na platné adrese, kterou sdělil ošetřujícímu lékaři a je zaznamenána v tzv. neschopence. Nemusí jít přitom o trvalé bydliště. Léčit se můžete klidně u příbuzných či na chatě. Adresu, na které se léčíte, můžete také dodatečně změnit. Tuto změnu je ale nutné předem oznámit ošetřujícímu lékaři. Počítejte ale s tím, že právě tam vás bude kontrola hledat. Pokud ošetřující lékař povolí vycházky (může nejvýše v celkovém rozsahu maximálně 6 hodin denně, v rozmezí od 7 hodin do 19 hodin) má pojištěnec povinnost dodržovat konkrétní lékařem stanovený časový úsek.

Vaší další povinností je umožnit kontrolu v pracovní neschopnosti. Pro účely kontroly platí pravidlo „poskytnutí nezbytné součinnosti“. V praxi to zejména znamená, že dočasně práceneschopný pojištěnec musí místo svého pobytu v době nemoci viditelně označit jmenovkou a zajistit funkční zvonek či přístup ke dveřím, aby jej kontrola mohla kontaktovat. Při kontrole se pověření zaměstnanci OSSZ musejí prokázat průkazem.

Pokud kontrola přijde, předložíte jí II. díl tiskopisu Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti – průkaz práce neschopného pojištěnce a občanský průkaz. Do neschopenky vám kontrolor vypíše datum a čas, připojí podpis a všechno je vyřízeno.

Čtěte také: Jak ušetřit náklady za léky?

Pokud vás kontrola nezastihne doma

Pokud vás kontrolor nezastihne na místě, které jste uvedli lékaři při vystavení neschopenky (například se na vás nedozvoní), pak vám ve schránce zanechá záznam o provedené kontrole s dalšími instrukcemi. Je především ve vašem zájmu abyste podobnou situaci začali okamžitě řešit. Měli byste kontaktovat svého lékaře a vysvětlit mu, proč jste nebyli doma. Lékař posoudí, jestli vaše pracovní neschopnost trvá. Vysvětlení, osobní či písemné, bude chtít i okresní správa sociálního zabezpečení. 

Pokud OSSZ vaše vysvětlení neuzná, rozjede se správní řízení. To může ve výsledku znamenat krácení nemocenské nebo jej odebrání až na sto kalendářních dní. Může být také požadováno, abyste již vyplacené dávky vrátili. Případná sankce se odvíjí jednak od závažnosti případu a také míry porušení povinností dočasně práce neschopného. Zohledňuje se také to, zda k porušení zákonných povinností došlo opakovaně. Tomu, kdo léčebný režim porušuje opakovaně nebo zvlášť závažným způsobem, hrozí také pokuta až 20 tisíc korun.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce