Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kosmetika pod stromečkem: místo radosti může způsobit řadu komplikací

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 804x )

Mezi nejčastější vánoční dárky bude i letos patřit elektronika, oblečení, knihy a kosmetika. Zejména při výběru kosmetiky by si ale lidé měli dávat pozor, některá totiž může vyvolat nepříjemné alergické reakce.

shutterstock.com

Nevhodně zvolená kosmetika může způsobit zdravotní komplikace

Většina lidí je věrná jedné kosmetické značce i několik let, experimentovat s kosmetickými dárky se tak příliš nevyplácí. Nejen že obdarovaného nemusí potěšit, nová, nevyzkoušená značka kosmetiky může způsobit i zdravotní komplikace.
„Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá a častým střídáním kosmetiky kůže trpí. Velmi citlivé je i samotné oko – v případě nákupu řasenek nebo očních stínů je proto dobré zjistit, jakou značku už obdarovaný používá, a držet se jí. Nevyzkoušené kosmetické přípravky totiž mohou nejen zatěžovat pleť, ale i obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Zánět rohovky může vést i ke ztrátě zraku

Nebezpečná krása aneb Alergie na kosmetiku

Téměř dvě třetiny lidí vybírají dárky spontánně během nákupu. Při výběru kosmetiky se ale spontánnost nevyplácí. Kosmetika totiž dokáže vyvolat mimořádně nepříjemné alergické reakce. Alergie na kosmetiku, zejména na vonné složky, rostlinné extrakty či konzervační látky, se objevují u stále většího počtu lidí.
„Některá dekorativní líčidla mohou vyvolat alergické reakce, otoky očí, zvýšit citlivost nebo začervenání očí. Tyto reakce ale nemusí nutně vyvolat jen levná kosmetika. Pokud se po nějakém kosmetickém přípravku objeví známky podráždění očí, je nutné přestat ho ihned používat. V případě alergické reakce je dobré oči okamžitě vypláchnout vodou, případně vykapat umělými slzami. Pokud podráždění neustupuje, je třeba navštívit očního lékaře,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Oční migréna

Kosmetiku kupujte raději v kamenných prodejnách

Zhruba dvě třetiny Čechů koupí alespoň jeden vánoční dárek v e-shopu. Před nákupem kosmetiky on-line však odborníci varují.
„Pokud se člověk rozhodne pro nákup kosmetiky přes internet, měl by být obezřetný a nakupovat pouze u certifikovaných prodejců. Vyhne se tak nepoctivým obchodníkům, kteří mohou nabízet napodobeniny značkové kosmetiky. Padělky mají často velice důvěryhodné provedení, a že jde o nekvalitní napodobeninu, pozná člověk často až během použití. Neoriginální kosmetika přitom může mít odlišné složení a obsahovat alergeny, které v té originální obsaženy vůbec nejsou,“ varoval Pavel Stodůlka.

Zdroj: gemini.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce