Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Krevní sraženiny: Nenápadné signály, které není dobré ignorovat!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16829x )

Obavy ohledně krevních sraženin spojené s očkováním se v posledních dnech objevují čím dál častěji. Lékaři však upozorňují, že jejich tvorba není nic neobvyklého a způsobují je celé desítky jiných běžných činností.

shutterstock.com

Zdravá krev má přirozenou schopnost srážet se – když je třeba zastavit krvácení při poranění. Stejně to funguje i uvnitř těla. Tady ovšem může vznik krevní sraženiny ohrozit i život. Pokud se objeví, musí být neodkladně léčena, jinak hrozí její uvolnění, které může způsobit plicní embolii či může kolovat žilami až k srdci. Sraženina se může objevit v podstatě kdekoliv a od toho se odvíjejí příznaky a následky. Nejčastěji jde o žíly dolních končetin a o žilní pleteně v pánvi, sraženina se ale může objevit i v žilách v oblasti mozku, střev, jater nebo ledvin.

Čtěte také: Prevence otoků a křečových žil: nedávejte nohu přes nohu, dejte je nahoru

Rizikové faktory

Běžnými rizikovými faktory vzniku krevních sraženin v hlubokých tepnách jsou:

  • Anamnéza trombózy
  • Rodinná anamnéza trombózy
  • Sedavé zaměstnání
  • Dlouhodobé znehybnění celého těla nebo jeho části (upoutání na lůžko po operaci, sezení při cestování, noha v sádře)
  • Rakovina a související terapie
  • Věk
  • Těhotenství
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Cukrovka
  • Vysoký krevní tlak
  • Dehydratace
  • Kouření
  • Křečové žíly
  • Zánětlivé onemocnění střev
  • Nadměrný stres

Příznaky krevní sraženiny

Otok jedné končetiny

Oteklá jedna paže či noha bývají nejčastějším příznakem hluboké žilní trombózy. Krevní sraženina blokuje zdravý průtok krve v končetině, krev se může v místě hromadit a dochází tak k otoku. Ten může být rozsáhlý, ale i diskrétní s prosáknutím v oblasti kotníků. Méně častými příznakem je pocit vyšší teploty v končetině či její barevné změny. Příznaky jsou typicky jednostranné. Pokud se otok objeví velmi rychle, a je navíc doprovázen bolestí, je vhodné co nejdříve vyhledat lékaře. 

Bolest nohy či ruky

Bolest způsobená sraženinou většinou přichází spolu s dalšími příznaky, jako je otok nebo zarudnutí v místě vzniku, někdy se ale může objevit i samostatně.

Zarudnutí a citlivost v okolí cévy

K bolestivému otoku se zpravidla přidruží i horkost a citlivost pokožky v okolí ucpané cévy. Kůže může začít měnit barvu od červené, až po světlefialovou.

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi si lidé často spojují s infarktem, může se ale jednat o příznak plicní embolie. Obě diagnózy sdílejí podobné příznaky, bolest při plicní embolii má však tendenci být ostrá a bodavá a bývá nejhorší, když se nadechujete. Bolest při infarktu vyzařuje z horních částí těla, jako jsou ramena, čelist nebo krk. V obou případech je nutná okamžitá pomoc.

Dušnost a kašel

Krevní sraženina v plicích se může projevit i dušností, rychlým mělkým dýcháním a kašlem. Kašel bývá velmi suchý, lidé mohou někdy vykašlávat hlen, nebo dokonce krev. Čím rychlejší nástup dušnosti bez možné zjevné příčiny, o to rychleji je třeba vyhledat pomoc.

Rychlá srdeční tepová frekvence

Při snížené hladině dodávaného kyslíku se ve snaze deficit vyrovnat začne zvyšovat srdeční tepová frekvence. Tepová frekvence částečně stoupá i kvůli bolesti na hrudi, dušnosti i související úzkosti.

Slabost, malátnost 

Poměrně častým příznakem krevní sraženiny může být i malátnost či pocit na omdlení. Tyto příznaky souvisí s nedostatkem kyslíku a změnami v okysličování krve.

Bolest hlavy

Krevní sraženina v mozku může působit náhlou a silnou bolest hlavy spolu s dalšími příznakyy, jako jsou problémy s mluvením či zrakem.

Pokud krevní sraženina blokuje tok krve do mozku, mohou se objevit i další příznaky:

  • necitlivost nebo paralýza na jedné straně těla
  • potíže s chůzí nebo koordinací pohybů
  • nezřetelná řeč
  • potíže s polykáním
  • závrať

Pokud zaznamenáte jakékoli známky cévní mozkové příhody, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Včasná diagnostika a léčba je nezbytná.

Další příznaky krevních sraženin

Krevní sraženiny mohou cestovat i do jiných oblastí těla. Mohou způsobit poškození tkání jiných orgánů, včetně jater, sleziny, střev a ledvin. Poškození jater a sleziny z těchto malých krevních sraženin obvykle zůstává bez povšimnutí. Pokud máte sraženinu cestující do střeva, můžete zaznamenat bolesti břicha, nevolnost, zvracení, krev ve stolici nebo horečku. Pokud se krevní sraženina dostane do ledviny, můžete mít bolesti zad, bolestivé močení nebo krev v moči. V obou případech byste měli vyhledat lékařskou pomoc. Sraženiny mohou být velmi malé a nezpůsobují žádné příznaky.

Čtěte také: Srdeční infarkt se může kdykoliv opakovat. Jak mu předejít?

Léčba krevní sraženiny

Pokud organismus funguje, jak má, umí některé menší a čerstvé sraženiny rozpustit. Když se tak nestane, léčí se klidem na lůžku a podáváním léků, jako je heparin a warfarin, které zastavují růst sraženiny a usnadňují její rozpouštění. Vážné případy se řeší operativně, a pokud nejsou odhaleny včas, mohou skončit smrtí či invaliditou.

Čtěte také: Warfarinu „odzvonilo“, ke slovu se hlásí moderní léky

Prevence krevní sraženiny

Je důležité vyhýbat se rizikovým faktorům, tedy si udržovat zdravou hmotnost, pravidelně se hýbat, hlídat si krevní tlak, nekouřit, vyhýbat se stresovým situacím a dodržovat pitný režim. Při dlouhém cestování je dobré se alespoň každé dvě hodiny protáhnout a nosit kompresní podkolenky, které zlepšují cirkulaci krve. Trpíte-li na křečové žíly, je dobré tyto podkolenky nosit i na sport.

Zdroj: mayoclinic.orghealthline.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
1x

Bolí mne na pravém lýtku-10cm nad kotnikem a stále na stejném místě už delší dobu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce