Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 510360x )

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

shutterstock.com

Časté otázky

Mám pupeční kýlu. Je možné ji operovat laparoskopicky?
Pupeční kýla se laparoskopicky neoperuje. Provádí se klasickým způsobem z kožního řezu, jehož velikost je přiměřená velikosti kýlního vaku.

Mám už potřetí kýlu na stejném místě v pravém třísle. Po každé operaci se mi do půl roku udělala opět? Mám požadovat aplikaci síťky?
Ve Vašem případě by použití síťky bylo vhodné. Operaci je možné provést klasicky nebo laparoskopicky. S laparoskopickým způsobem operace by mohl být problém, pokud by v břiše byly mnohočetné srůsty po předchozích operacích.

Delší dobu si hmatám v třísle bouli velikosti švestky. Večer po námaze mě bolí. Co mám dělat?
Kontaktujte svého praktického lékaře. Mohlo by se jednat o kýlu ale i jiné příčiny připadají v úvahu. Např. zvětšená uzlina, zánět, lipom apod.

Mému synovi jsou tři roky a občas se mu po námaze objevuje boulička v třísle. Je to kýla?
Mohlo by se jednat o vrozenou kýlu. U dětí se vyskytuje až v 5 procentech u donošených a až v 10 procentech u nedonošených. Poraďte se se svým pediatrem. Definitivně to může posoudit dětský chirurg. Nejedná se o vyloženě akutní problém, ale s návštěvou neotálejte, abyste předešli uskřinutí.

Jsem týden po laparoskopické operaci tříselné kýly. Necítím přední plochu stehna. Co mám dělat?
Zatím vyčkejte. U laparoskopické hernioplastiky může dojít k pohmoždění kožních nervů které procházejí místem operace a končí např. i na přední ploše stehna. Většinou se jedná o dočasnou záležitost která se do 2-3 měsíců spontánně upraví. Výjimečně zůstane trvale.

Mám dvouměsíční dcerku a pupík se jí při pláči vyklenuje. Nahmatám také na spodině pupku „dírku“ necelý centimetr velkou. Mám ji nechat operovat? Nechci nic zanedbat.
Zřejmě se jedná o pupeční kýlu. Ta se vyskytuje u novorozenců poměrně často. Naštěstí většinou dojde ke spontánní úpravě do dvou let věku dítěte, zvláště pokud není kýlní branka větší než 1-2cm. Doporučuji vyčkat minimálně do 2 let věku. Pak pokud nebude mít dcerka subjektivní potíže nebo nebude branka větší než 2 cm, můžete vyčkat i déle. Pravidelné kontroly dětským chirurgem jsou vhodné.

Jsem po operaci kýly a mám tam síťku. Jaká je pravděpodobnost recidivy?
Na Vaši otázku je velice obtížné odpovědět. Záleží na velikosti kýly, jejím typu, pečlivém provedení operace a na spoustě dalších faktorů. Riziko recidivy po klasické operaci a bez použití síťky se pohybuje kolem 1-10 procent podle různých autorů. Pravděpodobnost recidivy snižuje použití síťky. U laparoskopických operací jsou recidivy vzácnější (kolem 1 procenta).

Jsem tři týdny po operaci pupeční kýly. Můžu již zvedat i něco těžšího?
Doporučuji zatím s námahou vyčkat. Chůze je dovolena, zvedání větších břemen není vhodné dříve než 6-8 týdnů po operaci. Nejlépe je ale omezit větší fyzickou námahu na 2-3 měsíce.

Manžel má tříselnou kýlu a je objednán na laparoskopickou operaci. Nemůže operace způsobit impotenci?
Vaše obavy jsou zbytečné. Žádné literární prameny neuvádějí impotenci (tedy neschopnost pohlavního styku) jako možnou komplikaci laparoskopické operace tříselné kýly.

Jak dlouho trvá operace? Jak dlouho budu ležet v nemocnici?
Operace trvá nejčastěji 30-60 minut. Náročnější je operace laparoskopická nebo u rozsáhlých či recidivujících kýl. Doba hospitalizace je nejčastěji 3-5 dnů, i když lze některé menší nekomplikované kýly odoperovat v rámci jednodenní chirurgie téměř ambulantně.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
telka
8x

Vnuk má ve varleti hydrokélu, jsou mu 4 měsíce, jak bude u takového malého pacienta probíhat léčba nebo operace a jak to budou dělat? Děkuji

Hanina
2x

Syn jí měl taky a tyto kýla se ztratí sama. Pediatr vše kontroluje,.

Jířa
8x

Příbuzná je 5.den po operaci kýly-klasicky,ne laparoskopicky.je dobré pořídit jí kýlní pás?Případně kolik asi stojí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 44. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce