Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11520x )

V zimě vyžaduje lidský organismus zvýšenou potřebu vitamínů, které se zpravidla snažíme doplňovat exotickým ovocem a zapomínáme při tom na vynikající domácí zdroj vitamínů, jakým je zelí a to zejména to kysané. Mléčné kvašení totiž ještě zvyšuje léčivé účinky hlávkového zelí.

shutterstock.com

Hlávkové zelí je bohatým zdrojem vitamínu C, který je v hlávkovém zelí obsažen ve formě tzv. askorbigenu, což je forma kyseliny askorbové, která se téměř neničí při jeho dalším zpracování. V hlávkovém zelí najdeme také vitamín K, E, vitamíny skupiny B, beta-karoten, draslík, molybden, hořčík, železo, selen, vápník a zinek, rostlinné bílkoviny a organické kyseliny.

Hlávkové zelí snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk a podněcuje jejich růst, pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, dokáže na sebe vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru, hubí bakterie, aktivuje metabolismus sacharidů, pomáhá udržovat stálou hladinu glukózy v krvi, stimuluje nervy a mozek, uvolňuje napětí, podporuje spánek, zlepšuje náladu i koncentraci, pomáhá proti depresím. Díky bohatému obsahu vlákniny pomáhá i při hubnutí, červené zelí dokonce díky své nasládlé chuti snižuje chuť na sladké.

Kysané zelí – přínosnější pro zdraví než čerstvé

Kysané zelí je nejen chutné, ale podle odborníků se jedná o jednu z nejzdravějších potravin. Nejdůležitějším aspektem, kterým kysané zelí pozitivně působí na lidské zdraví, je obsah tzv. probiotických kultur. Podporuje díky tomu vstřebávání vápníku a železa, trávení bílkovin a cukrů a vytváří látky tlumící růst patogenních bakterií. Snižuje krevní tlak, podporuje funkci střev, tvorbu krve a hormonů, má detoxikační a odvodňující účinky.

Působí jako prevence nachlazení, posiluje imunitu

Kysané zelí se vyrábí pomocí mléčného kvašení jemně nakrouhaných hlávek. Kvašení způsobuje bakterie mléčného kvašení Lactobacillus, Pediococcus. Kyselina mléčná, která vzniká při kvašení cukrů ze zelí, mu dodává charakteristickou vůni i chuť. Aktivita kyseliny mléčné zvyšuje množství vitamínu C. V kysaném zelí najdeme také kyselinu listovou, vitamín B9, který zlepšuje využití vitamínu C v organismu. Nejen díky vysokému obsahu vitamínu C je kysané zelí tím pravým pomocníkem pro podporu činnosti imunitního systému. Mléčné kvašení totiž dodává kysanému zelí probiotické bakterie kyseliny mléčné, která brání rozmnožení patogenních a fermentačních bakterií.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

Snižuje krevní tlak i obsah krevního cukru

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínu K, který pomáhá hojení ran a zvyšuje srážlivost krve. V kysaném zelí najdeme, kromě látek, obsažených v čerstvém zelí, enzymy, aminokyseliny obsahující síru, hořčičný olej, inositol. Inositol se řadí k vitamínům skupiny B, v našem těle tvoří buněčné membrány a zajišťuje transport a metabolismus cholesterolu a mastných kyselin, čímž zabraňuje, aby se ukládaly v játrech, pozitivně ovlivňuje činnost svalů i mozku. Během mléčného kvašení zelí vzniká velké množství cholinu, který se podílí na látkové výměně tuků, čímž snižuje hladinu krevních tuků. Kysané zelí pomáhá také udržovat stálou hladinu glukózy v krvi, což je klíčové pro lidi s onemocněním diabetes mellitus. Kysané zelí má pozitivní vliv na činnost každého svalu v těle, včetně srdečního svalu i svalů střev. Kysané zelí by nemělo chybět v jídelníčku lidí, trpících revmatoidní artritidou, může totiž zlepšit průběh tohoto onemocnění.

Čtěte také: Mám vysoký krevní tlak. Co teď?

Podporuje trávení a pomáhá při zácpě

Kyselina mléčná spolu s vitamíny skupiny B pomáhá regenerovat poškozenou střevní sliznici. Tato kyselina přímo podporuje trávení v žaludku kompenzací nedostatku tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí obsahuje velké množství enzymů, které mají podobné účinky jako enzymy slinivky břišní. Každodenní konzumace kysaného zelí může pomoci při nedostatečné funkci slinivky břišní. Bakterie mléčného kvašení mají pozitivní vliv i na činnost žlučníku.

Kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny s vysokým podílem celulózy, která zlepšuje průchodnost střev, podporuje pravidelné vyprazdňování a zabraňuje vzniku zácpy. Obzvlášť vynikající efekt má při chronické zácpě a v případě příznaků divertikulózy. Konzumace jednoho decilitru čerstvé zelné šťávy 3-4x denně uklidňuje podrážděné nebo zanícené tlusté střevo. Efektivní je i při bakteriálním kvašení a při narušení rovnováhy zažívacího traktu.

Pomoc proti nádorům

Konzumace kysaného zelí účinně chrání proti nádorům jater, plic, tlustého střeva a proti rakovině prsu. Účinné látky, které zabraňují proliferaci nádorových buněk, vznikají při procesu kvašení zelí. Jsou to takzvané izotiocianáty, které mají silný protinádorový účinek.

Kysané zelí detoxikuje organismus

Konzumace kysaného zelí stimuluje pohyb střev – peristaltiku, vylučování toxických látek z těla, podporuje metabolismus a díky diuretickým účinkům umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla.

Kysané zelí - přírodní lék proti depresi

Kysané zelí je také přírodním lékem proti depresi. Obsahuje vitamíny B9 a B12, vitamíny potřebné pro správnou funkci nervového systému i acetylcholin, přenašeč nervových vzruchů, který zklidňuje vegetativní nervový systém. Výsledky se dostaví po třech měsících pravidelné hojné konzumace kysaného zelí. Kysané zelí pomáhá zvládat stres a přispívá k duševní rovnováze a dobré náladě, má také omlazující účinek.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce