Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva

( Renata Vyšínová | přečteno: 80226x )

Cukrovka nebolí, často s ní může člověk žit i poměrně dlouho, než na ni přijdete. O to je ale nebezpečnější, protože v těle mezitím působí změny, vedoucí ve výsledku až k amputaci končetin nebo transplantaci ledviny. Můžeme se tedy před vznikem cukrovky nějak bránit?

shutterstock.com

Prevence cukrovky je hlavně ve zdravém životním stylu. Alespoň tak to vyplývá z názorů tří lékařů, kteří se na způsob prevence cukrovky podívali z různých úhlů pohledu. Rozhodně se vyplatí si je nejen pečlivě přečíst, ale také vzít k srdci.

  • Pro začátek si připomeňme statistiky ohledně diabetu, čili cukrovky. Jak vyplývá ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky, v roce 2011 se v České republice s diabetem léčilo více než 825 tisíc pacientů, což představovalo nárůst o více než
    19 tisíc diabetiků oproti předchozímu roku. Nárůst pacientů je již dlouhodobý, stejně jako počet jeho chronických komplikací, který v roce 2011 činil téměř 240 tisíc.
  • Oproti roku předchozímu klesl v roce 2011 počet osob léčených pouze dietou ze 170 na 131 tisíc.
  • Nově diagnostikováno bylo v roce 2011 diabetické onemocnění u 35 324 žen a 33 170 mužů. Z toho bylo 258 osob ve věku do 19 let. Nejvyšší počet nově zjištěných případů na 1 tisíc obyvatel podle sídla zdravotnického zařízení zaznamenal Olomoucký kraj (8,3), nejnižší počet vykázal Kraj Vysočina (4,8 případů). Republikový průměr činil 6,5 nově zjištěných případů na 1 tisíc obyvatel, což bylo o 0,3 případu více než v roce předchozím.
    23 290 osob s diabetickým onemocněním v průběhu roku zemřelo. Diabetes byl jako příčina úmrtí uveden v 2 378 případech (zdroj: Informační systém Zemřelí, ČSÚ). 10 408 přišlo v důsledku komplikací diabetu o nohu - musela jim být amputována.
  • U převážné většiny pacientů s diabetem je diagnostikován DM II. typu (nezávislý na inzulínu). Jedná se o typické onemocnění středního a vyššího věku. V roce 2011 se v ČR léčilo s DM II. typu 758 719 osob. Tímto typem diabetu tedy trpí každý sedmý obyvatel ČR.

Čtěte také: Lékařské fórum vyvrací mýty o cukrovce

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pavlatko

Děkuji za tip, ořechy mám moc ráda, kávu si občas taky dám. Právě toto téma řešíme v Komunitě 111, měli jsme tu i zajímavý chat s lékařem.

Petr

Dobrý den, samozřejmě je důležité, jako u každé nemoci, vyhledat specialistu v oboru. Chceteli se dozvědět více o cukrovce,receptech,jídle nebo hledáte radu navštivte http://

Michal Kovar

Ja souhlasim, cetl jsem o kave hodne a kava je zdravy napoj a i ty bachorky o dehydrataci nejsou moc pravdive, protoze 1mg kofeiu dehydratuje o cca 1,15ml vody, v kave ji mate 60mg treba, to je 60ml, ale ta kava samotna je treba tech 60ml, zalezi na priprave, takze ve vysledku je to sul nul proste. Hlavne si lidicky kupujte cerstvou kavu a nejaky rozpusny chemicky smej, ja mam svyho suprovyho dodavatele www.gourmetkava.cz a za ty ceny dostanete fakt prvostridni kavu, na zdravi se nevyplati setrit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce