Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékařské fórum: První antikoncepce v patnácti letech

( Renata Vyšínová | přečteno: 59595x )

Je pravda, že současné dívky začínají se sexem velmi brzy a většina si pro svou první dávku antikoncepce přichází velmi záhy po patnáctých narozeninách?

shutterstock.com

Kdy začínají mladí se sexem? Pokud nahlédnete do statistik, pak to vypadá, že s prvním sexuálním zážitkem Češi nespěchají a přichází až kolem osmnáctého roku věku. Na druhé straně už není výjimkou, že patnáctileté slečny žádají o antikoncepci, což ve svém mailu potvrdila i Ivana H. z Prahy 3: „Mám patnáctiletou dceru, která už rok chodí se sedmnáctiletým klukem. O sexu mluvíme docela otevřeně a vím, že s ním čekají kvůli jejímu věku. Protože jí patnáct bylo už před měsícem, pomalu mne už pomalu tlačí k tomu, abych s ní šla ke gynekologovi pro antikoncepci. Ve mně se ale tluče několik pocitů. Samozřejmě se bojím, že by otěhotněla, ale neuškodí jí, když bude brát antikoncepci od tak nízkého věku? Měli jsme třídní sraz, na kterém jsem se o tom bavila s dalšími maminkami podobně starých dcer.  Vypadá to, že antikoncepce je běžným „dárkem“ k patnáctinám. Z osmi spolužaček mají čtyři naprosto stejnou zkušenost se svými dcerami …“

Abychom zjistili, jaká je skutečnost, oslovili jsme několik gynekologů po republice. Položili jsme jim tři stejné otázky:

1) Myslíte si, že opravdu razantně přibývá dívek, které vyžadují od patnácti let antikoncepci a začínají sexuálně žít?

2) Pokud taková dívka přijde do Vaší ordinace - za jakých podmínek antikoncepci předepíšete - a vybíráte ji podle nějakých jiných kritérií, než u starších dívek a žen?

3) Jaký je Váš osobní názor na užívání antikoncepce od takto nízkého věku - vidíte nějaká rizika?

Tady jsou jejich odpovědi:

MUDr. Táňa Glosová, Oblastní nemocnice Příbram

1)      Není pravda, že by sexuální život dívky začínaly stále dříve. Sice je to dříve než u generace dnešních dejme tomu šedesátníků, ale zas takový děs to není. Z mého soukromého pohledu to spíš vypadá, že přibývá těch, kteří hned tak s pohlavním životem začínat nechtějí a preferují se svými mladými partnery nekoitální sexuální aktivity. Přispívá k tomu určitě osvěta, strach z pohlavních chorob... Dnešní mládež je určitě mnohem informovanější.

2)      Dnes je vyžadován souhlas rodičů, což považuji za nepřiměřené. Některé dívky se bojí rodičů zeptat a informovat je o tom, nebo je přinejmenším choulostivé s nimi o tom mluvit. Obávám se, že to může vést pak ke zbytečným nechtěným graviditám. Na druhou stranu souhlas rodičů nemusí být ověřen, takže nepochybuji o tom, že když nějaká dívka své rodiče o užívání antikoncepce informovat nechce, že si jejich souhlas sežene "alternativním" způsobem.
Kritériem výběru vhodné antikoncepce je, že dávka hormonů by neměla být nejnižší, neudržela by cyklus a dívka by s větší pravděpodobností měla nežádoucí účinky např. špinění. Střední dávka hormonů je výhodou kvůli prevenci osteoporózy ve vyšším věku. Hodí se pro ně třífázová antikoncepce, i když u ní se hůře oddaluje a odsouvá menses.

3)      Pokud dívka nemá vyzrálou hypotalamohypofyzární osu - čili nemenstruuje pravidelně a neovuluje, její zatím nedokončený vývoj se v tomto směru antikoncepcí jakoby zastaví a pak, až ji po deseti letech vysadí, může mít problémy s otěhotněním - resp. může to delší dobu trvat, než se cykly obnoví. Proto bych raději nasazovala antikoncepci až ve chvíli, kdy je cyklus vyzrálý a pravidelný - u někoho je to třeba již ve 14, u někoho to není ani v šestnácti. Ale pokud bych měla pocit, že hrozí nechtěná gravidita, pak je riziko užívání menší než riziko případného ukončování těhotenství. Pak antikoncepci předepíšu, ale slečnu náležitě poučím – většinou neřeší, co bude ve třiceti… Jinak samozřejmě před předpisem antikoncepce komukoliv je třeba vyloučit kontraindikace, změřit tlak, odebrat anamnézu apod.  a poučit o rizicích spojených s jejím užíváním.

Názory ostatních lékařů najdete v další kapitole.

kapitola
Diskuse k článku
lenka72

Tak to je přesné! Mám pocit, že není patnáctiletá holka, která už by neměla prášky a nesexovala. Moje dcera je jednou z nich a pokud vím, tak mezi spolužačkami to je taky dost běžné. Možná to je tím, že jsme z Prahy a ty holky tady jsou nějaké moc rychle vyspělé, ale podle osobních zkušeností to považuju spíš za normu než za výjimečný případ. Nemyslím si přitom, že by to byl vzor z rodiny, jsme s manželem už osmnáct let. Prostě jak začne ve třídě jedna, tak už to jede a předhánějí se všechny. Souhlasím s tou paní Ivanou, taky jsem měla strach, jestli jí neublíží antikoncepce v tomhle věku, ale moje gynekoložka, ke které jsem ji vzala, mě uklidnila. Doufám tedy, že jsme neudělaly nějakou chybu, ale jak říkají i páni doktoři - všechno lepší, než aby byla v šestnácti těhotná.

Olina

To samé jsem si zažila s mojí dcerou. Dnes je jí osmnáct, ale v patnácti jsme šli pro antikoncepci dva dny po narozeninách. Mezi jejími kamarádkami je takových převaha. Do dnešního dne jsem se s tím nesmířila, ale jak říká tady paní i některý z doktorů - je to lepší než těhotenství. Manžel ale nemohl vědět, že holka už potřebuje antikoncepci, asi by jí zamknul doma místo prášků.

bet
1x

Já jsem začla se sexem v 17 a půl. (To bylo ovšem ještě za totáče...) Nechala jsem si napsat ATK. Přibrala jsem po níasi 7kg. Bylo na tom "vtipné" pouze to, že jsem se začla líbit starším kategoriím, než byly mé zájmové objekty.... Řešila jsem to tím, že jsem si přes známého nechala dát "danu" která se ovšem dává až po dětech... Důvod jsem pochopila hned po zavedení. Přestože se tenkrát zaváděly jak na páse, (stály ve frontě do půli pasu svlečené baby a šup tam a další...)o pracovní pauze, já byla ráda, že jsem se doplahočila domů. Naštěstí jsem byla zrovna na neschopence. Padla jsem na postel a chtěla zemřít. Byla to šílená bolest trvající asi 3 dny v kuse. Nenapadlo mě totiž, že mi budou muset o dost roztáhnouč čípek, aby se mu tam dana vůbec vešla..... Nicméně, mělo to výhodu - během bolestí a křečí jsem během týdne zhubla minimálně o 5kg...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce