Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 9. gynekologie)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12999x )

Vynecháváte pravidelné prohlídky u gynekologa, protože nemáte sex? V dalším díle našeho seriálu se dozvíte, že to není zrovna dobrý nápad! Tématem dnešních mýtů je gynekologie.

shutterstock.com

GYNEKOLOGIE

  1. Dokud pohlavně nežiju, nemám u gynekologa co dělat
  2. První gynekologická preventivní prohlídka by se měla provést v patnácti letech a potom vždy jednou za rok, píše portál Ordinace.cz. Součástí první prohlídky je nácvik samovyšetřování prsů. Pro prevenci rakoviny děložního čípku se mimo jiné provádí odběr materiálu (stěr) z děložního čípku. Ten se u dívek před zahájením sexuálního života nedělá. O tom, kdy jít na první prohlídku u gynekologa a co vás tam čeká, čtěte zde.

  3. Menstruace musí bolet
  4. Moderní hormonální antikoncepce poskytuje ženám benefit v tom, že může menstruaci zkrátit, zeslabit a zmírnit bolesti, které tento proces doprovázejí. Bolestivost menstruace lze také zmírnit nebo odstranit vhodnou fyzioterapií, např. cvičením podle Ludmily Mojžíšové.

  5. Po antikoncepci se tloustne
  6. To není pravda. Moderní preparáty mají tak nízké množství hormonů, že k váhovému přírůstku nedochází. Případný pohyb čísel na váze směrem nahoru může způsobit zadržování tekutin v organismu, nikoli antikoncepce.

  7. Při prvním sexu není možné otěhotnět
  8. Omyl, na který mnoho dívek doplatilo.Pokud dívka menstruuje, může otěhotnět i při jednom jediném a třeba i prvním pohlavním styku.

Znáte nějaký mýtus z oblasti gynekologie? Tak si ho nenechávejte pro sebe a zapojte se diskuse nebo nám napište!

Myslíte si, že štíhlí lidé nedostanou cukrovku, že revma je příznakem stáří a dospělý človek už nemůže dostat alergii? Tyto mýty uvedeme na pravou míru hned v dalším díle našeho seriálu.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce