Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 6. infekce)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13309x )

O tom, proč na chřipku nezabírají antibiotika, ale i proč vás ne vždy ochrání očkování, se dočtete v dalším dílu seriálu, který se zabývá zdravotními mýty. Pod mikroskopem máme tentokrát viry a bakterie, tedy infekce.

shutterstock.com

INFEKCE

    1. Na virové onemocnění mi pomohou antibiotika

Častou chybou při léčbě viróz bývá neodůvodněné nasazení antibiotik. Ta totiž viry nezahubí. Proto jejich užívání u virového zánětu dýchacích cest nebo chřipky smysl nemá a pacienti by se jich neměli dožadovat. V takových případech jsou obvykle doporučována léky snižující horečku nebo různá mukolytika (přípravky ulehčující vykašlávání). Antibiotika mají význam pouze tam, kde je riziko přidružené bakteriální infekce, tedy u lidí, kteří mají sníženou imunitu. Jestli antibiotika přece jen dostanete, měli byste je dobrat dle doporučení lékaře. Proč? Na to najdete odpověď v této dobré radě.

    1. Virózy jsou nemoci z nachlazení

Přestože je vznik virózy stále dáván do souvislosti s prochlazením organismu, není to tak docela pravda. Člověk ani nemusí nachladnout, mnohem podstatnější je styk s vyvolávajícím virem nebo baktérií. V minulosti, ještě předtím, než bylo známo, co toto onemocnění skutečně způsobuje, lidé prostě vypozorovali souvislost mezi výrazným prochladnutím nebo uhřátím a vznikem zápalu plic. Chlad (stejně jako např. stres) ale působí jen jako spouštěč, základem je přítomnost infekčního agens a oslabený imunitní systém.

    1. Očkování proti chřipkovému viru mne stoprocentně ochrání

Očkování chrání před chřipkou 6 až 12 měsíců – očkuje se před vypuknutím nákazy, většinou v podzimních měsících. Dopředu ale není známo, jaký z mnoha druhů virů bude právě ten rok nejrozšířenější, takže odborníci dominantní vir určí odhadem a vakcínu na něj zaměří. Jestliže odhad nevyjde, mohou chřipku dostat i očkovaní lidé.

Pokud víte o zajímavém mýtu, zapojte se do diskuse nebo nám napište!

Jestli se lze vyhnout kocovině pitím jednoho druhu alkoholu, a když ji máte, zda je dobrým vyprošťovákem silná káva... i to se dočtete v dalším díle seriálu - tématem jídlo, pití, trávení.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Diskuse k článku
radka

nejepe jak porazit infekce je jim proste predejit a posilit imunitu. Kazdy ma ten svuj recept, u nas jsou osvedcene multivitaminy, echinaceove kapky, cela rada Preventan a zazvorovy caj.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce