Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 4. mozek )

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12845x )

Prý plný tajemství, která jsme ještě neodhalili. Mnoho o něm ale už víme - takže umíme odpovědět na to, jestli se můžeme zbavit depresí, nebo jaké je riziko mrtvice. Dnešní díl seriálu o zdravotních mýtech patří těm o našem mozku.

shutterstock.com

MOZEK

    1. Léky na depresi zaberou hned

Je nutné zdůraznit, že moderní antidepresiva jsou bezpečné, obvykle dobře snášené a nenávykové léky. Je ovšem mylné se domnívat, že změnu nemocný pocítí po několika tabletách. Účinek antidepresiv se obvykle nedostaví dříve než po dvou týdnech. První předepsané antidepresivum pomůže přibližně polovině nemocných.

    1. Kdo mluví o sebevraždě, nespáchá ji

Pokud někdo vyhrožuje sebevraždou, nikdy to není dobré brát na lehkou váhu. I když předcházející stav daného člověka nejevil známky deprese, je vhodné, aby byl konzultován psychiatr. Problémem může být, jak takového člověka k návštěvě ordinace donutit. Odborníci doporučují klidnou domluvu, žádné direktivní nařizování. Pokud se to nezdaří, je dobré se s psychiatrem poradit sám a dohodnout se na dalším postupu.

    1. Deprese se nikdy nezbavím

Není pravda, že se všem nemocným budou depresivní období celý život vracet. Vracejí se přibližně u poloviny nemocných, častěji u osob, které první depresi prožily v nižším věku. Někdo tedy zažije během života jen jednu epizodu deprese, někomu se deprese po různě dlouhém období bez obtíží vrací a jiný trpí častými návraty deprese s krátkými obdobími zlepšení. Pro tyto těžké případy je však součástí léčby deprese tzv. preventivní léčba, která je dlouhodobá, někdy i celoživotní.

    1. Mrtvice se týká jen starých lidí

Je pravda, že riziko vzniku cévní mozkové příhody, tzv. mrtvice, stoupá se zvyšujícím se věkem. Není ale pravda, že i relativně mladý člověk nemůže dostat cévní mozkovou příhodu. Tato nemoc se nemusí vyhnout ani lidem, kterým je 35 let. Příčinou je nezdravý životní styl, kouření, špatné stravovací návyky, nadváha, stres, nedostatečný pohyb, dlouhodobé přepracování nebo vrozené onemocnění.

    1. Mrtvici a infarktu se nedá předejít

Rozhodně není pravda, že neexistuje prevence proti onemocnění cév. Nikdo vám sice nezaručí, že se vám nemoc vyhne, i když se budete chovat vzorně, ale můžete výrazně snížit riziko vzniku onemocnění. Nechcete-li dostat mrtvici, nezanedbávejte léčbu vysokého tlaku a pravidelně choďte na kontoly hypertenze, udržujte si váhu v normě díky pravidelnému pohybu alespoň třikrát týdně, ještě zdravě, nekuřte a nepobývejte v prostorách, kde se kouří, a snažte se omezit stres.

    1. Mrtvice udeří bez varování

Drobné a krátkodobé ischemické cévní mozkové příhody označované zkratkou TIA jsou varováním, neboť mohou být po čase následovány rozsáhlými mozkovými mrtvicemi. Při TIA dojde k tomu, že určitá mozková tepénka je ucpána drobnou sraženinou, která se rychle rozpustí a porucha určité oblasti mozku je velmi krátká (maximálně minuty). Projevy TIA - náhlá ztráta zraku na jedno oko, upuštění předmětu na zem, neschopnost mluvit apod. - proto rychle odezní a dotyčný člověk jim nemusí přikládat žádnou váhu. Tyto ataky mohou být nicméně po určité době následovány rozsáhlými mozkovými mrtvicemi, a proto může být jejich podcenění fatální.

Samozřejmě, že pokud víte o zajímavém mýtu, zapojte se do diskuse nebo nám napište!

Také si myslíte, že kdo má kardiostimulátor, nesmí do letadla a měl by se vyhnout i vaření v mikrovlnné troubě? Jestli je to tak, to se dozvíte v dalším díle seriálu o mýtech - tématem bude srdce.

Diskuse k článku
Jan Suchel

I při špatné životosprávě lze moskové mrtvici předejít.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce