Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 8. anorexie, bulimie)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14166x )

Váš dojem, že anorexie nebo bulimie je problémem výhradně ctižádostivých modelek, může být "vražedný". Stačí, abyste ho přehlédli u své dcery a může být hodně zle. Rovnou vám prozradíme, že mýtus o tom, že se na ně nedá zemřít, rozhodně neplatí!

shutterstock.com

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

1. Poruchami příjmu potravy trpí jen puberťačky

Toto tvrzení rozhodně není pravda . Je fakt, že anorexií či bulimií nejčastěji onemocníte v pubertě, kdy se musíte vyrovnat s dospíváním, se změnou tělesné stavby, s vývojem sekundárních pohlavních znaků a celé toto období vás provází nejistota o vlastní tělesnosti a vaše sebevědomí kolísá. Rozhodně se anorexie a bulimie nevyhýbá ani mužům. Většinou sice onemocní ženy, ale počet takto nemocných mužů a chlapců rok od roku stoupá. Stejně tak není pravda, že poruchami příjmu potravy nemůžete trpět v dospělosti.

2. Anorektičku nebo bulimičku poznáte podle intenzivního zvracení

Mentální anorexie se projevuje výrazným omezením jídla. Mentální bulimii naopak provází fáze intenzivního přejídání, na které navazuje zvracení nebo používání vysokých dávek projímadel. Pravdou je, že na člověku, který trpí anorexií či bulimií, to dlouho nemusíte poznat . Odhalit nemoc je těžké i pro rodiče, sourozence nebo nejbližší příbuzné. Takto nemocní lidé svou nemoc tají třeba i několik let a různě úbytky váhy maskují.

    1. Nemocní s anorexií a bulimií jsou vždy vyhublí na kost

Toto tvrzení neplatí zejména pro lidi nemocné bulimií – ti mohou vypadat dlouhou dobu zcela normálně. Pokud někdo trpí anorexií, dřív nebo později bude pravděpodobně velmi hubený, někdy až tak, že ho to přímo ohrožuje na zdraví i životě.

3. Na bulimii se nedá zemřít

Anorexie i bulimie nejsou jen psychická onemocnění, ale devastují i tělo. Kromě únavy, permanentního pocitu chladu a slabosti se u žen dostavuje nepravidelnost menstruačního cyklu, nemocným hrozí neplodnost, kazivost zubů, odvápnění kostí, srdeční obtíže, chudokrevnost, oslabení imunity. Zvracení u bulimie způsobuje zranění krku a jícnu, otékají slinné žlázy, je narušena rovnováha tělesných tekutin v krvi, což zatěžuje srdce a ledviny. Nízká hladina draslíku způsobuje nepravidelnost srdečního rytmu a neurologické komplikace (závratě a křeče), žaludeční šťávy způsobují záněty žaludku a vředy. U obou těchto nemocí může dojít k rozsáhlému a nevratnému poškození organismu, někdy ke smrti, ale je pravda, že k úmrtí vede častěji anorexie než bulimie.

4. Lidé s poruchou příjmu potravy nechtějí ve skutečnosti pomoci

To rozhodně není pravda , ale pro lidi trpící těmito nemocemi je velice těžké si přiznat, že mají nějaký problém spojený s jídlem a že jsou vlastně nemocní. Proto uvědomění nemoci může trvat dlouhou dobu, a tak bývá těžké tyto lidi přesvědčit k ústavní léčbě. Na léčbě se aktivně a dlouhodobě musí podílet celá rodina a je třeba vydržet a překonat neúspěchy.

Máte nějaké zlušenostmi s anorexií nebo bulimií. Nenechávejte si je pro sebe, zapojte se diskuse nebo nám napište!

Můžete vynechat kontroly na gynekologii, i když jste vyškrtla sex ze svého života? I o tom bude další díl seriálu o mýtech - tentokrát bude právě o gynekologii.

Další články s tímto tématem najdete i zde:

Nezaměňujte rozumné hubnutí za hladovku
Poruchami příjmu potravy trpí i děti, nejen dospívající
Anorexie postihuje stále více také ženy středního věku
Nemoc zvaná anorexia nervosa u mladých děvčat stoupá

Živě na Ordinaci.cz

Diety pohledem internisty

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Anorexie (Mentální anorexie)

Ve světě, kde se šedesát procent mladých žen obává nadváhy a není spokojeno se svým tělem je potom obtížné rozhodnout, kde končí dieta a kde začíná mentální anorexie.

Bulimie

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

Mentální anorexie

V poslední době stále přibývá nemocných, kteří trpí některou z různých forem poruch příjmu potravy nebo se pohybují někde na její hranici.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce