Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékořice lysá

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 11303x )

Lékořice je s oblibou využívána již od dob egyptských faraónů. Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice.

(Glycyrrhiza glabra L.)



Příprava odvaru

1 kávová lžička drogy na šálek čaje.

Příprava extraktu

Kořen se naseká na malé kousky a rozemele. Vzniklá hmota se dále vaří dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu.

Užívaná část

kořen Kořen    (Radix liquiritiae)

Sběr a sušení

Kořeny jsou nejúčinnější sbírané v době, kdy rostlina nasazuje na květ. Kořeny po sběru očistíme (oloupeme) a následně sušíme při mírné teplotě.

Jak vypadá

Jitrocel kopinatý

Asi metr vysoká, vytrvalá bylina. Lodyhy má vzpřímené, listy až 20 cm dlouhé, střídavé. Světle fialové květy vyrůstají v úžlabích listů. Tvoří poměrně dlouhé rovné hrozny. Kvete v období prázdnin – v červenci a srpnu. Kořen je dlouhý a ztlustlý, vyrůstají z něho drobné kořínky.

Kde se rostlina vyskytuje

V České republice můžete lékořicí najít například na jižní Moravě – oblast kolem Mikulova, Bzence a Hustopeče. Původně pochází lékořice ze Středomoří. V našich zemích se začala pěstovat až v 16. století.

Co lékořicový kořen obsahuje

Nejdůležitější obsahové látky jsou saponiny (glycyrhizin – 50x sladčí než řepný cukr) a flavonoidy. Ty jsou zodpovědné za hlavní účinek lékořice – rozpouštět hlen a usnadňovat vykašlávání.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Lékořice je s oblibou využívána již od dob egyptských faraónů. Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice. Ani středověku se tedy podmanivá vůně a lehce štiplavá chuť lékořice nevyhnula. V Českých zemích bylo pak nejoblíbenější užívání léčivého odvaru z lékořice ke tlumení dráždivého kašle.

Dnes: Používá se vnitřně, ve formě čaje (nálevu) nebo extraktu.

Vnitřně: Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv. Reflexně pak vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest. Ovlivňuje hospodaření vodou a minerály. Účinkuje při onemocnění ledvinovými kaménky a dnou – díky zvýšenému vylučování moči Z dalších účinků je známo například působení proti zánětu, proti tvorbě žaludečních vředů a zvýšenému svalovému napětí.

Na co si dát pozor

Nadměrné dlouhodobé užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením tvorby moči. Proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.
Krátkodobě se nemá překročit dávka 3 g na den.
Vzhledem k tomu, že může ovlivňovat účinky některých léčiv, je vhodné se o jejím užívání poradit s lékařem nebi lékárníkem, případně používat jen originálně vyrobené přípravky a důsledně dbát návodu k použití.

Pozn.: Lékořice je součástí mnoha čajů, které jsou vyráběné jako léčiva i jako potraviny určené pro zvláštní výživu.Většina z nás zná lékořici z cukrovinky – pendreku.

Foto: http://rostliny.prirodou.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce