Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lopuch větší, Lopuch plstnatý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 24156x )

Lopuch má vysoký obsah inulínu a látek s výrazným účinkem proti bakteriím a plísním.

(Arctium lappa L., Arctium tomentosum Mill.)



Příprava čaje

1 čajovou lžičku drogy přelijeme šálkem vroucí vody (cca 2 dcl). Pijeme dvakrát denně. Můžeme také připravit odvar: 1 polévkovou lžíci drogy povaříme asi 3 minuty v půl litru vody a scedíme. Pijeme rozdělené do dvou až tří denních dávek.

Užívaná část

kořen Kořen    (adix lappae)

Sběr a sušení

Mladé kořeny sbíráme v prvním roce na jaře (březen, duben), než vyžene listy nebo na podzim (září, říjen). Kořen očistíme, omyjeme, na 3 minuty ponoříme do vroucí vody, rozpůlíme a rychle sušíme při teplotě, která nemá přesáhnout 50 st. C. Droga má tendenci vlhnout.

Lopuch větší

Jak vypadá

Lopuch je dvouletá bylina, vysoká až 2 m. První rok se vytváří růžice obrovských přízemních listů, které jsou na rubu šedavě plstnaté a druhým rokem vytváří lodyhu s květy. Květy mají červeno-fialovou barvu. Tvoří chocholičnatá květenství. Oba druhy se od sebe liší tím, že lopuch plstnatý má úbory plstnaté, budící dojem hustého pokrytí pavučinovým vláknem. Kvete v období letních prázdnin.

Kde se rostlina vyskytuje

Lopuch najdeme na lukách, v křovinách, podél cest.

Co lopuchový kořen obsahuje

Lopuch má vysoký obsah inulínu a látek s výrazným účinkem proti bakteriím a plísním. Dále jsou zde třísloviny, sliz, silice a látky minerální.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: lopuch se využíval k vyvolání a podpoře pocení, vykašlávání. Zaháněly se jím nemoci trávící trubice, léčil se jím syfilis ale též se používal k podpoře růstu vlasů.

Dnes: používá se jak vnitřně tak zevně.

Vnitřně: Droga podporuje látkovou přeměnu, zvyšuje vylučování moči, povzbuzuje činnost potních žláz a stimuluje tvorbu žluči. Z organismu odstraňuje odpadní látky, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Pročisťuje krev a používá se jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.

Zevně: Lopuch používáme ke kloktání při zánětech hrdla a dutiny ústní, k omývání při kožních nemocech, padání vlasů a tvorbě lupů.

Pozn.: Lopuch menší má stejné účinky jako dva zmíněné druhy.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pomoc

Dobrý den můžu se zeptat, jak je to se sněženkou jesltli, je také léčivá informace Seznamka11š@eznam.cz

pupek
1x

je lopuch dobrý na dietu

bkypzsngb

mQmfci ifhuflfwigwx, [url=http://crjtkmhhoqpn.com/]crjtkmhhoqpn[/url], [link=http://mceqkoysjhfk.com/]mceqkoysjhfk[/link], http://uivmijfsdxvo.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce