Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chraňte svůj zrak a milujte své oči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 679x )

Oči jsou jedním ze základních smyslů, a proto bychom se o ně měli více starat, a to preventivně. Většina z nás navštěvuje oftalmologa pouze tehdy, když máme problémy se zrakem nebo trpíme bolestí očí. Při pravidelných očních prohlídkách však mohou být včas odhalena závažnější onemocnění, jako například vysoký krevní tlak, cukrovka, nádory nebo metabolické poruchy. Na důležitost prevence upozorňuje i Světový den zraku, který letos připadá na 13. října 2022.

shutterstock.com

Češi preventivní kontroly zraku za poslední roky často odkládali. Důvodem byla především koronavirová epidemie, ale i to, že řada lidí na prevenci bohužel stále nedbá a zhoršení vidění řeší například jen nákupem levných brýlí v drogerii. Přitom statistiky hovoří jasně: některým ze závažných očních onemocnění, které vedou k nevratnému poškození zraku, se dá předejít, a to jen díky včasné diagnostice a následné léčbě. A k tomu právě slouží pravidelné preventivní prohlídky, a to i tehdy, kdy člověk žádný problém nepociťuje,“ říká Andrea Janeková z Očního centra Praha a dodává, že existuje řada vážných očních onemocnění, které probíhají skrytě bez příznaků a zhoršené vidění pak už může znamenat takové poškození zraku, které je nevratné.

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Kategorie 40+ by na preventivní prohlídku měla zaskočit každý rok, obvzlášť pokud dotyčný má v rodinné anamnéze glaukom, trpí cukrovkou či hypertenzí, kouří anebo již nosí brýle. Komplexní vyšetření očí odhalí nejen, zda nepotřebujete brýle nebo jestli není nutné změnit stávající dioptrie, ale upozorní i na potíže se sklivcem či sítnicí. Tedy obtíže, které mohou zůstat velmi dlouho nepovšimnuty, protože se vyvíjejí pozvolně a bezpříznakově. Problémy se projeví až v určité fázi onemocnění, kdy poškození sítnice už může být nevratné.

U sítnice může docházet k degenerativním změnám, které jsou geneticky vrozené, anebo přicházejí s věkem. Ve druhém případě označovaném jako makulární degenerace hraje velkou roli také životní styl. Stav sítnice zhoršuje kouření, obezita, vysoký krevní tlak, ultrafialové záření, nevyvážená strava a nedostatek vitaminu E. 
V důsledku degenerace sítnice, ale také vlivem úrazů, nádorů a zánětů může dojít k takzvanému odchlípení sítnice, kdy se sítnice nadzvedává a postupně odlučuje od oční stěny. Odchlipování postupuje od okrajů až ke středu sítnice, kde je místo nejostřejšího vidění, proto také často dochází k výraznému poškození zraku,“ popisuje docentka Skorkovská. Upozornit na problém se stínicí by vás měla přítomnost jakési clony, která zahaluje okraj zorného pole. Jak upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, onemocnění sítnice je vždy velmi závažné a často nevratné a může vést až ke ztrátě zraku, není-li řešeno.

Plovoucí mušky. Banalita nebo varovný příznak?

Se sítnicí úzce souvisí sklivec. Tato rosolovitá hmota vyplňuje oko, naléhá na sítnici a jakákoli její dysfunkce znamená, že nastanou potíže rovněž se sítnicí. Sklivec může začít vysychat. Vzniká pak zákal a pacienti popisují, že vidí před očima jakoby pletovat mušky. Při případném odloučení sklivce od sítnice dojde k většímu zákalu. Ten se projevuje jako jakýsi „pavouček“ v zorném poli, který člověka obtěžuje při čtení či jiných běžných činnostech. Naštěstí zákaly lze poměrně snadno odstranit laserovým zákrokem. Také případnou trhlinu v sítnici lze řešit pomocí zákroku argonovým laserem. Takzvaná laserová kogulace má zabránit odchlípení sítnice, ale i po zákroku je třeba pacienta sledovat, zda nemoc dále nepostupuje.

Pokud ovšem přece jen dojde k odchlípení, jedinou možnosti, jak zabránit ztrátě zraku, je operace. Kdo by zákrok odkládal, vystavuje se zbytečně riziku trvalých následků.

Kdy je nezbytně nutné navštívit očního lékaře?

  • pokud si všimnete akutního stavu, který nastal bez jasného důvodu
  • pokud máte v očích cizí předmět
  • pokud máte bolesti, pálení, zarudnutí očí, zhoršené vidění, dvojité vidění
  • pokud máte chronické bolesti a problémy se zrakem, které se mohou zhoršit
  • pokud trpíte chronickou bolestí hlavy (zhoršené vidění nemusí být příčinou, ale doporučuje se kontrola zraku)

Co dělat, abyste si udrželi zdravý zrak?

Nechte si poradit od odborníků

I když si myslíte, že nemáte se zrakem žádný problém, návštěva očního lékaře nebo optometristy je tím jediným způsobem, jak si vaši domněnku potvrdit. Řada pacientů si například nemusí až do samotného vyšetření uvědomit, že s brýlemi či kontaktními čočkami vidí o trochu lépe. A že právě drobný zrakový nedostatek může stát například za častými migrénami a zvýšenou únavou. Ostatně oční lékaři doporučují i preventivní přeměření zraku minimálně jednou ročně.

Na stravě záleží

Stejně jako v případě ostatních částí našeho těla, i našim očím prospívají některé složky potravy. Pro lepší zrak se doporučuje přijímat dostatečné množství vitamínů (A, C a E), stejně jako minerálních látek (zinku a mědi). Pokud chceme své oči posilnit v boji proti slunečnímu záření, měli bychom se ujistit, že přijímáme dostatek antioxidantů – především beta-karotenu (ten se nachází například v té proklaté mrkvi, ale také v dýni nebo sladkých bramborách), zeaxanthinu a luteinu.

Pozor na modré světlo

V dnešní době je téměř nemožné netrávit čas před monitorem počítače, televize nebo displejem mobilních telefonů. A to ať už kvůli práci či zábavě. Abyste předešli unaveným či namáhaným očím a bolestem hlavy, zkuste si pořídit brýle s filtrem proti modrému světlu, které má negativní vliv například i na kvalitu vašeho spánku.

Dopřejte svým očím pauzu

Mnoho z nás tráví mnoho času zíráním do počítačových obrazovek, což našim očím dozajista moc neprospívá. Avšak ani to neznamená to, že bychom byli všichni předurčeni ke slepotě. Snažte se trošku omezit používání elektronických zařízení, když to není potřeba – nesahejte po práci hned po telefonu a nekoukejte do něj celý večer. Většina elektronických zařízení má i tzv. „noční režim”, který je pro oči méně škodlivý. Udržujte hodnotu jasu na obrazovce na přiměřené hodnotě – ne tak nízkou, abyste museli mžourat, ale ne ani příliš vysokou, aby vás jas neoslepoval. V neposlední řadě nezapomínejte od obrazovky občas odvrátit zrak a možná s očima i trošku zacvičit: neustálé soustředění na jeden bod na obrazovce téměř určitě povede ke zvýšené zátěži na vaše oči. Přibližně každých dvacet minut vzhlédněte od obrazovky a nechte oči bloudit po místnosti nebo se dívejte chvíli z okna. Střídavě zaostřujte na vzdálenější a bližší předměty.

Nebojte se brýlí

Pokud vám doktor poví, že potřebujete dioptrické brýle, poslechněte jej, prosím. Jde tu o vaše zdraví. Dioptrické brýle nebo kontaktní čočky jsou navrženy pro řešení problémů způsobených zrakovými vadami. Nejen, že uvidíte lépe, ale navíc bude váš zrak ochráněn před dalším zhoršením. Obecně by problémy se zrakem neměly být ignorovány, právě naopak – pokud vidíte rozostřeně nebo pociťujete jiné potíže se zrakem, nejlepším řešením je postarat se o tento problém co nejdříve.

Investujte do slunečních brýlí

Trávit čas venku na slunci je v rozumné míře prospěšné, nicméně i během procházky či sportování je třeba vaše oči chránit před UV zářením. To totiž dokáže proniknout skrz oko k oční čočce a způsobit řadu nepříjemných onemocnění jako šedý zákal[3]. Ideální volbou jsou proto kvalitní sluneční brýle, které odráží 99–100 % UVA a UVB záření.

Světový den zraku: Přijít včas znamená stále dobře vidět

Světový den zraku se koná každý rok 2. čtvrtek v říjnu a zastřešuje ho The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB).

Světový den zraku upozorňuje na zdraví očí, důležitost prevence a vyzývá k očnímu vyšetření u lékaře. Stejně jako loni je téma Milujte své oči. Světový den zraku nabádá lidi, aby o svůj zrak pečovali a byla zajištěna dostupná oční péče pro každého kdekoliv na světě,” vysvětluje Andrea Janeková, odborná oční lékařka Očního centra Praha.

Na celém světe je 1,1 miliardy lidí se ztrátou zraku. Téměř 600 milionů lidí nevidí dobře do dálky (43 milionů lidí je slepých / 295 milionů lidí má středně těžké až těžké poškození zraku / 258 milionů lidí trpí mírným poškozením zraku) 510 milionů lidí nevidí dobře na blízko. S přibývajícím věkem každý ztratí schopnost zaostřovat na blízké předměty. To lze snadno ošetřit brýlemi na čtení. Předpokládaný vývoj je, že do roku 2050 bude až 1,7 miliardy lidí se ztrátou zraku.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce